امریکا از غارت معادن اورانیوم افغانستان چندین برابر پولی که در افغانستان خرج کرده را به دست آورده است
خروج امریکا از افغانستان پس از بیست سال در حالی صورت گرفت که امریکایی ها مدعی بودند میلیاردها دالر در این کشور خرج کرده اند و هزاران سرباز خود را از دست داده اند.
نگاهی واقع گرایانه به کارنامه حضور بیست ساله امریکا در افغانستان اما چیز دیگری را نشان می دهد: در طی این بیست سال امریکا در افغانستان « هیچ دانشگاهی نساخت، پل و بند برق و فابریکه نساخت، پروژه های عام المنفعه ایجاد نکرد و در بخش صنعت» هم هیچ کاری نکرد.
نگاهی به برخی گزارشات و واقعیات بسیاری از ناگفته های حضور امریکا در افغانستان را مشخص می سازد:
سازمان ناسای آمریکا معدن اورانیوم استان هلمند را ۳.۵ میلیون تن بر آورد کرده بود.
روسها دو معدن دیگر از اورانیوم در استان پروان و هرات شناسایی کرده اند اما مقدار و حجم آن اطلاعی در دست نیست.
در زمان بن لادن هفته ای یک پرواز اورانیوم از هلمند به دُبی صورت می گرفته است.
پس از ورود آمریکا به افغانستان تنها استانی که در مدت ۲۰ سال نه در اختیار دولت افغانستان بود و نه در اختیار طالبان ، ولایت هلمند بوده است.
هیچ اطلاعی وجود ندارد که پس از بن لادن روزانه چه مقدار اورانیوم توسط آمریکایی ها از استان هلمند به خارج از افغانستان قاچاق شده است.
در یک تخمین ساده می توان گفت : اگر ۳.۵ میلیون تن را بر ۲۰ سال حضور آمریکا تقسیم نماییم با یک حساب سرانگشتی ساده آمریکا طی ۲۰ سال گذشته به صورت متوسط ماهانه بیش از ۱۵ تُن قاچاق اورانیوم از هلمند داشته است و با توجه به اینکه قیمت یک پوند اورانیوم ناخالص در سال ۲۰۰۷ ، حدود ۱۴۰ دلار بوده است، باید گفت آمریکا تنها از معدنِ خانشین هلمند بیش از 1080 میلیارد دلار سرمایه ملت افغانستان را غارت کرده است، مبلغی در حدود چهار برابر پولی که آمریکا مدعی مصرف آن در افغانستان است.
استان هلمند کاربرد دیگری نیز برای آمریکا داشته است؛ سالانه ۹۰ درصد تریاک جهان ( به ارزش ۵ میلیارد در سال ) در هلمند تولید می شده است و این یعنی امریکا طی بیست سال گذشته ۱۰۰ میلیارد دلار سود نامشروع از افغانستان به دست آورده است.
از سویی هم بیش از ۸ میلیون انسان بر اثر جنگ افغانستان طی ۲۰ سال گذشته آواره شده است و با توجه به اینکه حداقل گردش مالی قاچاق انسان در اروپا سالانه ۶ میلیارد دلار است می توانن گفت امریکا طی ۲۰ سال گذشته ۱۲۰ میلیارد دلار از بابت قاچاق انسان سود مادی به جیب زده است.
آمریکا تنها در سال ۲۰۱۸ بیش از ۵۷ میلیارد دلار فروش اسلحه در خاور میان داشته است، اگر حداقل فروش سالانه آمریکا در خاور میانه را ( طی ۲۰ سال ) ۳۰ میلیون دلار بر آورد کنیم ، سود تجارت اسلحه آمریکا طی بیست سال گذشته به بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار می رسد ( دو برابر پولی که ادعا دارد ، در افغانستان مصرف کرده ).
در نهایت باید گفت آمریکا طی بیست سال گذشته 300 میلیارد دلار در افغانستان مصرف کرده اما در کم ترین حالت بیش از 1900 میلیارد دلار سود برده است، مبلغی بیش از ۶ برابر هزینه اولیه.
خروج آمریکا از افغانستان نوعی سرمایه گذاری تازه برای خلق بحران جدید در منطقه و دوام تجارت سیاه خویش است.
مشکور کابلی