
به گفتۀ آنان، ترکهای افغانستان به خدمات صحی، حق آموزش و سایر حقوق اساسیشان دسترسی ندارند و حکومت نیز در این زمینه اقدام نکرده است.
عظیم خنجانی، رئیس شورای شورای همبستگی ترکهای افغانستان روز یکشنبه 29 حمل در یک نشست خبری گفت که در مسایل مهم سیاسی به آنان سهم داده نشده و آنان در روند صلح نیز حضور ندارند در حالیکه نمایندۀ هر قوم افغانستان باید در این روند مهم شرکت داشته باشد.
آقای خنجانی همچنان میگوید، حضور این قوم در حکومت نیز نادیده گرفته شده است.
محبوبه بیگم، مسئوول بخش زنان شورای همبستگی ترکهای افغانستان در این برنامه میگوید، برای توانمندسازی زنان ترک افغانستان سرمایهگذاری نشده و آنان هنوزهم به حاشیه قراردارند.
خانم بیگم افزود، ترکتباران افغانستان همواره از نظام جمهوریت حمایت کردهاند در حالیکه این قوم همیشه مورد بیمهری حکومت قرارگرفته و برای آنان کار اساسی صورت نگرفته است.
در همینحال، یعقوب احمدزی، معین وزارت سرحدات وقبایل در این برنامه میگوید که ترکها از اقوام بزرگ افغانستان است و همیشه تلاش شده تا این قوم وسایر در مسایل مهم کشور شرکت داشته باشند.
مارشال دوستم، رهبر حزب جنبش ملی نیز در پیامی به مناسبت تجلیل از روز همبستگی ترکهای افغانستانگفت: راه حل بحران کنونی کشور نظام غیر متمرکز اما انتخاباتی است.
آقای دستم با اشاره به تاریخ کشور گفت که احمدشاه ابدالی با درک واقعیتهای اجتماعی و تکثر قومی افغانستان نظام غیر متمرکز را ایجاد کرد و به حاکمان محلی اختیار اداره امور را سپرده بود. آقای دوستم این رویکرد احمدشاه ابدالی را رمز گسترش و بقای حکومت او در تاریخ کشور دانست.
رهبر حزب جنبش ملی افغانستان، نشست ترکیه را سر نوشت ساز برای کشور دانسته و تاکید کرد که رهبران سیاسی و سران حکومت باید با روحیه همدیگر پذیری و طرح واحد در این نشست شرکت نمایند.