دفتر ریاست جمهوری نوشته است که آقای غنی در مراسم اختتامیه کنفرانس ملی کار با انتقاد از وضعیت اقتصادی امروز در افغانستان گفت که وابستگی افغانستان به جهان در حال حاضر بی حد و اندازه است.
آقای غنی همچنین به عدم توازن در صادرات و واردات کشور اشاره کرد و گفت که در حال حاضر واردات افغانستان هفت برابر صادارتش می باشد که این موضوع مانعی برای پیشرفت است.
رئیسجمهور عدم توازن رشد نفوس و انکشاف اقتصادی کشور را باعث تداوم فقر دانسته، افزود: «افراط و تفریط در افغانستان حد ندارد، یک بر سه مردم ما هرشب گرسنه به خواب می روند و ضرورت واضح است که توازن میان فیصدی نفوس و رشد تغییر کند تا فقر را به صورت اساسی محو کنیم.»
وی در خصوص عدم قابلیت مصرف بودجه گفت: «هر میلیاردی را که مصرف نمیکنیم، یک فیصدی رشد را از دست میدهیم و نه تنها مصرف بودجه پائین است، بلکه قیمت پروژهها بیحد بلند و کیفیت آن بیاندازه پائین میباشد.»
رئیسجمهور در مورد تعهدات متقابله حکومت افغانستان با جامعۀ بینالمللی معلومات داده گفت که «ما باید از اتکا به جامعۀ بین المللی به اتکا به خود برسیم و این را به وضاحت باید گفت که در ختم شش سال، کمکها به این مقیاس ممکن و شایسته نیست.»
وی افزود: «قرارداد دهۀ تحول، قرارداد متقابل بوده و کمک در بدل اصلاحات است. مهمترین مشکل ما فساد گسترده بوده و اصلاحات ما برای ساختن نظام، تامین حاکمیت قانون، انتخابات، تحکیم دموکراسی، مشارکت زنان و امحای فقر میباشد.»
رئیسجمهور با اشاره بر اینکه افغانستان با کسی دشمنی دوامدار ندارد، گفت که «اینجا محل اتصال است و افغانستانِ که امروز میخواهیم، افغانستان تیم ملی کرکت ماست که مسابقات و چندین جام جهانی را کمایی کرد و در مدت ده سال خود را از صفر به درجهاول رساند.»
آقای غنی بر انکشاف متوازن و توازن سکتوری تاکید کرده، گفت: «ضرورت است که در میان سکتورهای زراعت، صنایع، معادن، خدمات و ساختمان توازن ایجاد گردد، زیرا اگر توازن نباشد ما به انکشاف متداوم دست نمییابیم.»
محمد اشرف غنی بر توازن ایجاد فرصتها بر زن و مرد، توازن میان شهرها، روستاها و کوچیها و توازن انکشاف سرمایههای طبیعی، اقتصادی، فرهنگی و بشری نیز تاکید کرد.
رئیسجمهور بر کاریابی عاجل و رشد متداوم نیز تاکید کرد و گفت که اجماع برای اقتصاد تولیدی به کار است و افغانستان باید به یک کشور صادراتی تبدیل گردد.
رئیسجمهور همچنین در سخنانش بر گفتمان ملی بالای فیصدی رشد، تعین اهداف برای عواید، انکشاف اقتصادی تولیدی و ایجاد نظام صادراتی تاکید کرد و گفت که باید اصلاحات همهجانبه برای ممکن ساختن این اهداف به وجود آید.
وی اضافه کرد که «برنامه سازی متکی به همکاران بین المللی بوده، نظارت ما ضعیف است، اکثریت ما فرد محور هستیم و قیمت زمان در فرهنگ دولتی ما بسیار اندک می باشد.»
محمد اشرف غنی تصریح کرد که بیش از صدهزار هکتار زمین در بانک زمین جمع شده است و در دو سال آینده، دو میلیون هکتار زمین در بانک دولتی زمین میآید و باید تمام املاک دولتی در یک بانک واضح جمع شود و همچنان جایدادهای مردم افغانستان در چهارسال شرعی گردد.
وی گفت که «ما به یک بحث ملی اقتصادی نیازمند هستیم و در این بحث ملی، باید مردم سهیم شوند تا انکشاف متوازن تامین گردد.»
رئیس جمهور در پایان سخنانش گفت که مساوات شهروندی بر اساس برنامههای متوازن و متداوم میباشد و نقطۀ کلیدی تأمین وحدت ملی، ایجاد ثبات نظام و بالاخره تأمین صلح و امنیت است.