برگزیده هاِتیتر یک

از معرفی والیان تازه تا بیعت والی پنجشیر با عبدالله/ تهدید ثبات و همگرایی برای تشکیل دولت جدی ست!

با معرفی والی سرپل و بیعت والی پنجشیر با عبدالله عبدالله،  ثبات و همگرایی گام نخست در اجرای تهدید خود را برداشت. ثبات و همگرایی در واکنش به اعلام محمداشرف غنی از سوی کمیسیون مستقل انتخابات به عنوان پیروز انتخابات ریاست جمهوری، نتیجه را نپذیرفت و اعلام کرد که حکومت «همه‌شمول» تشکیل می‌دهد.

با وجودی که دستۀ انتخاباتی ثبات و همگرایی در ادبیات رسانه‌یی ‌از عبدالله عبدالله با لقب «رئیس جمهور منتخب» یادآوری می‌کند، اما آقای عبدالله هنوز هم با کارت ریاست اجرایی بازی می‌کند. روشن نیست که دستور او برای معرفی والی‌های جدید با کارت ریاست اجرایی انجام شده یا رئیس جمهور منتخب؟ اما فضل‌احمد معنوی از اعضای ارشد دستۀ ثبات و همگرایی می‌گوید اقدامات روز (شنبه) گامی برای تصاحب کامل دولت از سوی ثبات و همگرایی است.

افراد شامل در دستۀ انتخاباتی ثبات و همگرایی، از جمله مهره‌های درشتی چون جنرال عبدالرشید دوستم و کریم خلیلی پیش از اعلام نتیجۀ نهایی انتخابات ریاست جمهوری، تهدید به اعلام حکومت موازی کرده بودند، اما پس از اعلام نتیجه انتخابات این موضع تعدیل شد. فضل‌احمد معنوی می‌گوید که دایرۀ معرفی والی‌ها را گسترش خواهند داد و پس از آن نوبت به تسخیر واحدهای مرکزی می‌رسد.

به گفتۀ معنوی، گام فعلی به دلیل اعلام «کاهش خشونت‌ها» و گرمی بازار گفت‌وگوهای صلح، با احتیاط گذاشته می‌شود و شمال کشور نقطۀ آغاز آن است. همزمان، این عضو ثبات و همگرایی تأیید می‌کند به منظور معرفی والی‌ها در جنوب کشور، گفت‌وگوها با «قدرت‌های محلی جنوب» جریان دارد.

معنوی می‌گوید آنان در پی ساختار مجزا با نظام اداری مجزا نیستند، بلکه هدف‌شان تشکیل حکومت سراسری در افغانستان است.

او می‌افزاید مسیر حرکت آنان از ولایت‌ها به سوی مرکز خواهد بود. در حال حاضر، خبری از اقدامات احتمالی در کابل از سوی این تیم انتخاباتی نیست.

از سوی دیگر دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یونما بدون گرفتن نامی از ثبات و همگرایی، «جابه‌جایی» مقام‌ها در ولایت‌ها را  «غیرقانونی» و توسل  به «خشونت‌» خوانده است. به نقل از یونما چنین اقدامی روند مصالحه را به خطر می‌اندازد.

داوود سلطانزوی از اعضای دستۀ انتخاباتی دولت‌ساز با قید این که «انتخابات پایان‌ یافته و دیگر تیم‌های انتخاباتی وجود ندارد» گفت اقدام تیم ثبات و همگریی بدتر از عملکرد طالبان است.

به گفتۀ او اگر افغانستان به منطقه، سمت و تبار تقسیم شود «برای هیچ‌کس جای پای بی‌ثباتی باقی نخواهد ماند.» سلطانزوی از ثبات و همگرایی خواست «از ماجراجوی» دست بکشد و به دنبال راه حل منطقی باشد. بر خلاف ثبات و همگرایی که چشم‌انداز گفت‌وگو را تیره می‌بیند، سلطانزوی می‌گوید: «من فکر می‌کنم که هیچ انسان عاقل و هیچ افغان دلسوز به وطن هیچ وقت نباید بگوید که راه صحبت مسدود است، تفاوت انسان‌های مدنی با کسانی که به کوه بالا می‌شوند، همین است.» او می‌افزاید که روحیۀ گفت‌وگو در محمداشرف غنی وجود دارد.

اما آن‌چه روشن است، محمداشرف غنی و همراهانش، فصل انتخابات را مختومه می‌دانند. از سوی دیگر یک منبع آگاه به سلام‌وطندار می‌گوید تلاش‌های دیپلماتیک برای گشودن روزنه برای گفت‌وگو تشدید یافته است.

چهار روز پیش کمیسیون مستقل انتخابات با اعلام نتایج نهایی که در آن محمداشرف غنی برنده شناخته شد، پایان بازی‌های انتخاباتی را اعلام کرد، اما به نظر می‌رسد بازی انتخاباتی پایان نیافته و وارد مرحلۀ تازه‌یی شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا