برگزیده هاسیاستمصاحبه و گزارش

اجتماع کنندگان در ننگرهار خطاب به طالبان؛ بیایید با دولت افغانستان مذاکره کنید!

عبدالغفور، استاد پوهنتون(دانشگاه)، و از شرکت کنندگان این اجتماع اعتراضی گفت طالبان اگر افغان هستند بیایند با افغان‌ها گفت‌وگو کنند.

وی در پاسخ به اظهار نظر عباس استانکزی مبنی بر انحلال اردوی ملی گفت: «بیایید نشان دهید که چه‌طور ارتش افغانستان را منحل می‌کنید؟!»

اشتراک کنندگان این گردهمایی در عین حال از طالبان خواستند پروسه صلح را سرعت ببخشند.

آنها تأکید کردند دو طرف از جنگ خسته شده‌اند و باید آتش بس اعلام شود.

حضرت‌علی، نمایند پارلمان، نیز افزود گفت‌وگو در مورد صلح افغانستان در هر کشوری به شمول قطر، مسکو و ایران که برگزار می‌شود باید به کرامت افغان‌ها توجه کند.  

مولوی احسان‌الله از عالمان دینی نیز از تمام طرف‌های جنگ خواست بیایند و دور یک میز بنشینند و براساس اصول اسلامی وظیفه خود در ساخت افغانستان را انجام دهند.

اشتراک کنندگان این اجتماع از  طالبان خواستند با دولت افغانستان وارد مذاکره مستقیم شوند.

میر ولی خان، بزرگ قومی، تأکید کرد طالبان باید پیشنهادات دولت افغانستان را بپذیرد در غیر اینصورت باید فشار لازم بر آنان برای مذاکره با دولت افغانستان وارد شود.

این روزها تنور مذاکرات صلح افغانستان و برخی کشورهای منطقه با طالبان گرم گرم است و طالبان با بهره‌گیری حداکثری از این توجهات روز به روز بر خواسته‌های خود اضافه  می‌کنند.

چند روز پیش گفت‌وگوهای دو روزه مسکو در پایتخت روسیه برگزار شد و طالبان در اعلامیه خود بر خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان تأکید کردند و خواستار تغییر قانون اساسی افغانستان شدند.

از سویی هم زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، دور پنجم از سفرهی زنجیره‌ای خود به افغانستان و چند کشور دیگر را آغاز کرده‌است.

در دور قبلی گفت‌وگوی مستقیم امریکا با نمایندگان طالبان در دوحه قطر گفته شد که دو طرف روی برخی مسائل اساسی به توافق شفاهی رسیده‌اند.

در این میان نکته‌ای که از همه مهمتر به نظر می‌رسد مجاب ساختن طالبان به مذاکره با دولت افغانستان به عنوان تنها تصمیم‌گیرنده در مورد سرنوشت  افغانستان می‌باشد.

در این راستا رئیس جمهور غنی نیز بارها اعلام کرده که سخاوت مندی دولت در شروع بدون قید و شرط مذاکرات صلح با طالبان به این معنا نیست که دولت و مردم افغانستان در جریان مذاکرات صلح هیچ خط سرخی ندارد؛ حفظ دستاوردهای هفده ساله، حمایت و حفاظت از نیروهای امنیتی و دفاعی و فامیل‌های آنان و قانون اساسی افغانستان از جمله مواردی است که به گفته رئیس جمهور غنی روی آنها نمی‌شود معامله کرد.

رئیس جمهور غنی به دفعات اعلام کرده که صلح نیاز اساسی تمام مردم افغانستان است اما نمی‌توان به بهانه صلح به یکباره همه چیز را در اختیار طالبان قرار داد.

کارشناسان امر نیز در این مورد با رئیس جمهور غنی موافق هستند، اینکه طالبان بعد از هفده سال جنگ و کشت وکشتار مردم بی‌گناه و سربازان شجاع افغانستان به یک‌باره خود را صاحب همه چیز مردم افغانستان ببینند، ظلم به خون پاک شهدای نیروهای امنیتی‌ست.

به باور این آگاهان  امور، تلاش رئیس جمهور غنی برای ورود قانونمند طالبان به قدرت سیاسی افغانستان به نوعی تضمین کننده فداکاری‌ها نیروهای امنیتی و سوپاپ اطمینانی برای تکرار نشدن دوران سیاه طالبانی می‌باشد.

به گفته آگاهان امور، طالبان در یک برداشت غلط در فکر سوء استفاده از نیت خیر دولت و ملت افغانستان هستند و این در سخنان آنان به خوبی آشکار است.

عباس استانکزی، رئیس تیم مذاکره کننده طالبان در گفت وگوهای مسکو، چندی پیش گفته بود در صورت موفقیت مذاکرات صلح دیگر نیازی به اردوی ملی نیست و ارتش  افغانستان به طور اتوماتیک منحل می‌شود.

اینگونه اظهار نظر بی‌باکانه‌ی طالبان نه تنها به مذاق دولت‌مردان افغانستان خوش نیامد که مردم غیور افغانستان را نیز  عصبانی ساخت.

مردم شجاع افغانستان در نوعی هم‌نوایی با زمامداران خود در گوشه و کنار کشور با پرپایی تظاهرات‌هایی خشم خود به این گفته‌ی نماینده طالبان را نشان دادند.

چند روز پیش باشندگان کابل در اعتراض به این گفته طالبان طی یک تظاهرات تأکید کردند انحلال اردوی ملی یک خیال خام برای طالبان است.

در این میان به نظر کارشناسان امر همسویی شهروندان کشور با رئیس جمهور غنی در واکنش به اظهارات طالبان نوید بخش یک آینده خوش می باشد، آینده‌ای که با اتحاد مردم و شکل گیری کامل یک اجماع ملی می‌تواند روشن‌تر از هر زمان دیگر باشد.

رئیس جمهور غنی نیز برای ساخت آینده بهتر برای مردم، آینده‌ای سرشار از رفاه و امنیت تمام تلاش خود را به کار بسته‌است: تلاش برای تمویل نیروهای امنیتی و دفاعی و کمک به افغانستان برای ایستادن روی پای خود بدون کمک خارجی‌ها بخشی از این برنامه‌ها می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا