برگزیده هاعلمی

آشنایی با بیماری های زنان و چگونگی تداوی آنها/ بخش 2

معاینه پستان توسط خود زنان

همانطور که در مطلب هفته گذشته بیان شد، در این بخش قصد داریم چگونگی یک معاینه صحیح پستان را آموزش دهیم.

معاینه پستان توسط خود فرد BSE (Breast Self-Examination)

خودآزمایی پستان (BSE) ممکن است برای تعدادی از زنان مفید باشد، اما برای آن دسته از زنانی که در معرض خطر محسوب می شوند (توضیحات در بخش یک) توصیه نمی گردد.

هدف از این خودآزمایی این است تا مشخص گردد علامت موجود در فرد نشان دهنده اختلال خوش خیم پستان است یا اینکه احتمالا بر روند نئو پلاستیک (بدخیمی) دلالت دارد.

هر بانویی در طول ماه یک مرتبه باید این خودآزمایی را انجام دهد. در اینجا بانوان به دو دسته تقسیم می گردد. دسته اول بانوانی که در سن قبل از یائسگی هستند و باید هفت الی ده روز پس از شروع خونریزی ماهانه، پستان های خود را معاینه کنند. و دسته دوم بانوانی که در سنین یائسگی به سر می برند؛ این بانوان چون یائسه شده اند، باید یک روز از ماه را برای خود مشخص کنند و هر ماه این خودآزمایی را انجام دهند.

معاینه پستان شامل دو قسمت می باشد:

  1. مشاهده
  2. لمس

مشاهده:

این نوع معاینه در مکانی امن که آیینه بزرگی نیز در آن قرار دارد باید انجام شود.

بانوی گرامی بدون پوشش بصورت نشسته یا ایستاده در مقابل آیینه قرار بگیرد، بطوریکه بتواند به راحتی هر دو پستان خود را در آیینه مشاهده نماید.

هنگام مشاهده به هرگونه فرو رفتگی، عدم تقارن هر دو پستان، فرو رفتگی نوک پستان، تغییراتی در رنگ و ظاهر و پوست که با دیگر نواحی پستان تفاوت دارد، باید به دقت توجه کرد.

دست ها را بالای سر ببرید و پشت سر به یکدیگر قلاب نمایید و یا دست ها را به کمر خود بگیرید، در این حالت به دنبال هر گونه کشیدگی یا برجستگی و یا فرو رفتگی باشید.

به سمت جلو خم شوید و در آیینه نگاه کنید. هر نوع تغییر غیر عادی از فرو رفتگی، کشیدگی و یا عدم تقارن را بررسی کنید.

لمس:

از سه انگشت میانی دست استفاده کنید.

معاینه پستان سمت راست با سه انگشت دست چپ باید صورت بگیرد و دست راست را به زیر سر یا بالای سر نگه دارید.

از قسمت بالای تر قوه شروع کنید، و بصورت دایره های کوچک و با فشار خیلی کم ماساژ یا لمس دهید. این کار را به صورت چرخشی دور تا دور پستان انجام دهید تا به نوک آن برسید. دقت نمایید که در حین لمس آیا زبری خاصی احساس می کنید و یا آیا وجود توده سفت تر نسبت به دیگر نواحی پستان و یا درد خاصی را احساس می کنید یا خیر.

نوک پستان را گرفته کمی فشار دهید. آیا ترشح دارد یا خیر. در صورت وجود ترشح، به رنگ آن، مقدار و نحوه خروج آن دقت کنید.

با همان سه انگشت ناحیه زیر بغل تان را هم همانگونه که پستان را لمس کرده اید، لمس نمایید. آیا وجود توده، سفتی و یا درد را احساس می کنید.

همین معاینه را می توانید با دست سمت راست برای پستان سمت چپ انجام دهید.

خیلی از بانوان در هنگام انجام معاینه پستان احساس نگرانی می کنند. این معاینه در حمام و در حین دوش گرفتن هم قابل انجام است. آب و صابون حساسیت لمس را بیشتر می کند و حریمی که در محیط حمام وجود دارد از نگرانی و استرس بانوی گرامی می کاهد.

پس از انجام معاینه اگر مورد غیر عادی در لمس و یا مشاهده حس کردید، باید با پزشک زنان و زایمان در میان بگذارید تا توسط پزشک مورد بررسی و معاینه قرار گیرید.

سعی خواهد شد در بخش بعدی، چند نمونه که بیشتر بین بانوان شایع است را مورد بررسی قرار دهیم و در صورت امکان راه های جلوگیری از بروز آن و تداوی آن را بیان نماییم.

زهرا احمدزاده کارشناس زنان و زایمان

آشنایی با بیماری های زنان و چگونگی پیشگیری و تداوی آنها / بخش یک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا