آشنایی با بیماری های زنان و چگونگی تداوی آنها/ بخش 4
کمتر زنی را می توان دید که در طول زندگی اش درد پستان را تجربه نکرده است. با توجه به شیوع بالای درد پستان در خانم ها، آگاهی بیشتر در این موارد لازم است.
درد پستان باعث اضطراب و کاهش کیفیت زندگی می شود
درد پستان یکی از شایع ترین و مهم ترین شکایات بیماران نزد پزشک زنان است که بیشتر در زنان جوان و حوالی یائسگی اتفاق می افتد؛ و اگر درد در آنها شدید باشد می تواند بر روی فعالیت های روزانه بانوان تاثیر منفی بگذارد.
دردهای پستان بر دو قسم است.
- دردهای دوره ای
شایع ترین علت درد پستان در سنین قبل از یائسگی واکنش نسبت به تغییرات هورمونی است. این حالت باعث بروز دردهای دوره ای در ارتباط با عادت ماهیانه خانم ها می شود. ممکن است همراه با این دردها اختلال و بی نظمی در قاعدگی هم دیده شود. دردهای دوره ای معمولا قبل از شروع عادت ماهیانه بوجود می آیند، و با شروع خونریزی یا در اوایل عادت ماهیانه از شدت دردها کاسته می شود.
دردها خفیف هستند که همراه با حس سنگینی و حساسیت در دو طرف پستان ایجاد می شوند، که اما با گذشت زمان بهبود می یابند. شدت درد ثابت نیست و در دوره های مختلف درد متفاوت است.
- دردهای غیردوره ای
این دردها معمولا یک طرفه یعنی در یکی از پستان ها صورت می گیرد و به صورت متمرکز در یک نقطه هستند، هر چند می توانند منتشر هم باشند. معمولا ماهیت درد خنجری یا سوزشی است. علت این دردها می تواند هورمونی باشد. اما اکثر آنها با منشا دردهای عضلانی، استخوانی، درد قفسه سینه و غیره می باشند.
ارزیابی دردها:
همانطور که در مباحث قبلی نیز گفته شد، معاینات پستان توسط خود فرد و یا توسط پزشک زنان انجام می شود؛ در صورتی که نیاز باشد بررسی های بیشتر توسط سونوگرافی، ماموگرافی و یا نمونه برداری انجام می گیرد.
درمان:
درمان دردهای پستان با توجه به اینکه دردها به دو دسته دوره ای و غیردوره ای تقسیم می شوند، درمان آنها نیز تا حدودی متفاوت است.
در صورتی که دردها دوره ای و در ارتباط با عادت ماهیانه باشد و شدت درد زیاد نباشد نیاز به مصرف هیچ دارویی نیست.
ولی اگر دچار دردهای شدید هستید، می توانید از داروهایی مانند مسکن های معمولی، آرام بخش ها، ویتامین E و در صورت صلاحدید پزشک زنان از داروهای هورمونی استفاده کنید.
برای درمان درد پستان حتما باید توسط پزشک زنان معاینه شده و احتمال وجود هر گونه بیماری های بدخیمی رد شود.
همچنین تغییر در شیوه زندگی می تواند به تسکین دردها کمک کند، برای مثال کم کردن مصرف نمک، یا حذف شیرین کننده های صنعتی و جایگزین کردن آن با مصرف سبزیجات و میوه جات تازه، پوشیدن لباس های مناسب.
در دردهای غیردوره ای حتما باید توسط پزشک زنان احتمال وجود هر گونه بیماری های بدخیم رد گردد و از آنجایی که دردهای غیردوره ای ارتباط با بیماری های خوش خیم پستان دارند، اقدامات تشخیصی بیشتری نیاز دارد.
اگر توده یا کیست در پستان یافت گردد، لازم است که درمان به صورت اختصاصی و با توجه به شرح حال بیمار باشد.
قابل ذکر است که در صورتی که درد پستان دارید، و همزمان در حال مصرف داروهای هورمونی باشید، حتما به پزشک زنان اطلاع دهید؛ بخصوص در بانوانی که از قرص های جلوگیری از بارداری می کنند مصرف می کنند، قطع این قرص ها لازم است تا علایم و دردها کاهش یابند.
زهرا احمدزاده کارشناس زنان و زایمان
در مطلب بعدی در خصوص مراقبت های دوران بارداری گفتگو خواهد شد.
مطالب قبلی را بخوانید:
آشنایی با بیماری های زنان و چگونگی تداوی آنها/ بخش ۳