برگزیده هاسیاست

آزادی انس حقانی، خط سرخی که حکومت بدون توجه به خواست مردم از آن رد شد

دولت افغانستان که از انس حقانی، فرد شمارۀ دوم شبکۀ حقانی به عنوان خط سرخ حکومت و قاتل ده‌ها شهروند افغان یاد می‌کرد، در یک اقدام غیر منتظره می‌گوید تصمیم بر آزادی سه عضو کلیدی این گروه که انس حقانی نیز شامل است، گرفته شده‌است.

شبکه حقانی در سال ۱۹۸۰ توسط جلال الدین حقانی تاسیس شد و در چند سال اخیر خطرناک‌ترین و خون‌بارترین حمله‌های انتحاری را در شهرها و مرکز افغانستان راه‌اندازی نمودند که در نتیجه ده‌ها شهروند افغان هم نظامی و هم غیر نظامی کشته و زخمی شده‌اند.

به دنبال افزایش حمله‌های انتحاری خون‌بار در شهرها که بیشتر عاملان آن اعضای شبکۀ حقانی گفته شد، دولت افغانستان در سال ۱۳۹۳ اعلام کرد انس حقانی، پسر بنیان‌گذار شبکۀ حقانی را در یک رشته عملیات‌های پیچدیده در هم‌کاری با هم‌کاران بین‌المللی دست‌گیر نموده و در قید ریاست عمومی امنیت ملی کشور می‌باشد. به دنبال گرفتاری او، شهروندان افغان از حکومت خواستند تا این عضو کلیدی آن گروه را اعدام نماید؛ خواستی که نه تنها به  آن گوش داده نشد، برعکس حالا حکومت از رهایی وی سخن می‌زند.

محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان روز گذشته در یک نشست خبری گفت انس حقانی، مالی خان و حافظ رشید از اعضای کلیدی شبکۀ حقانی را به شکل مشروط آزاد می‌نماید و در عین زمان یادآور شد که این تصمیم یکی از دشوارترین تصمیم‌های بوده که در صحبت با شرکای بین‌المللی حکومت گرفته شده‌است.

او گفت دلیل اصلی آزادی اعضای شبکۀ حقانی آغاز گفت‌وگوهای مستقیم با گروه طالبان و آزادی آموزگاران دانش‌گاه امریکایی در کابل است، تصمیمی که با واکنش جدی برخی از شهروندان کشور روبرو شده و این اقدام حکومت را خیانت به خون شهدا گفتند.

ایالات متحده امریکا، هم‌کار استراتیژیک دولت کابل نیز تصمیم رییس جمهور را یک تصمیم شجاعانه می‌خواند و از گروه طالبان می‌خواهد که جواب انسان دوستانه به دولت و مردم افغانستان داشته باشند.

گروه طالبان و شکبه حقانی به طور رسمی  تا هنوز در برابر خبر رهایی انس حقانی چیزی نگفتند؛ اما برخی رسانه‌ها به نقل از منابع نزدیک به طالبان گزارش داده که انس حقانی با دو عضو دیگر شبکۀ حقانی رها گردیده و به زودترین فرصت با اعضای ارشد آن گروه دیدار خواهد کرد.

سوال این‌جاست که آیا آزادی انس حقانی، سبب آغاز گفت‌وگوی‌های مستقیم صلح با دولت افغانستان خواهد شد؟ زیرا قبل این، طالبان گفتند دولت کابل را یک حکومت مستقل نمی‌دانند و هیچ‌گاه با آنان در مورد صلح مذاکره نخواهد کرد.

در چندین ماه گذشته، ایالات متحده امریکا چند نشست صلح را به رهبری زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژه‌اش در بخش مذاکره  با طالبان در مورد افغانستان برگزار نمود که در نهایت طالبان و امریکا بر سر برخی از موارد به موافقه رسیدند؛ اما  ادامه خشونت‌های طالبان در برابر افراد ملکی و نظامی افغان، واشنگتن را واداشت تا از ادامه این نشست دست برداشته و دوباره عملیات نظامی را علیه این گروه شروع نماید.

پس از تصمیم فسخ گفت‌وگوهای صلح توسط امریکا، گروه طالبان دوباره خواهان آغاز گفت‌وگوی‌ها صلح گردید که تا هنوز به دلایل مختلف از سر گرفته نشده‌است.

زلمی خلیل‌، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان در چند روز گذشته سفرهای به افغانستان و پاکستان داشت؛ اما تا هنوز نتایج سفرهایش به این دو کشور مشخص نشده‌است.

با رهایی انس حقانی، انتظارها بر این است که این اقدام حکومت باعث آغاز گفت‌وگوهای مستقیم صلح بین‌الافغانی گردد؛ چیزی که دولت انتظار آن را دارد؛ اما دور از امکان به نظر می‌رسد.

رازالدین برلاس، خامه پرس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا