جاوید فیصل معاون سخنگوی رئیس اجرایی کشور گفت داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی این هفته در صدر یک هیات بلند پایه از افغانستان به تاجیکستان می رود تا در مراسم سنگ تهداب گذاری این پروژه حیاتی شرکت کند.
گفته می شود که در این سفر، وزاری خارجه و اقتصاد، اعضای کابینه، اعضای پارلمان و برخی دیگر از مقامات کلیدی کشور، داکتر عبدالله را همراهی می کنند.
آقای فیصل همچنین گفت که محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان، روسای جمهور تاجیکستان و قرغیزستان نیز در این مراسم شرکت خواهند کرد.
پروژه برق کاسا 1000 قرار است 1300 میگاوات برق اضافی را در ماه های تابستان (می تا سپتامبر) از قرغیرستان و تاجیکستان از مسیر افغانستان به پاکستان منتقل سازد.
قرارداد این پروژه در ماه نومبر 2007 بین هرچهار کشور امضا شد.
امتداد این پروژه از قرغیزستان تا تاجیکستان 477 کیلومتر و از تاجیکستان تا پاکستان از مسیر افغانستان 750 کیلومتر می باشد. (مجموعاً 1227 کیلومتر)
نخست برق با ولتاژ 500 کیلوولت از شهر داتکا قرغیزستان به شهر خجند تاجیکستان منتقل می شود و سپس به شهرهای دوشنبه، ریگر، نوریک و سنگ توده منتقل میشود.
در منطقه سنگ توده تاجیکستان ولتاژ برق از 500 کیلوولت به 220 کیلوولت تبدیل شده و در ضمن مقیاس آن به 1300 میگاوات برق مبدل شده و وارد کندز افغانستان می شود و با گذر از ولایت های کندز، بغلان و پروان به کابل می رسد.
در کابل یک ذخیره گاه و در ضمن یک مبدل بزرگ برق با ظرفیت 300 میگاوات برق ساخته می شود که در ضمن تبدیلی برق، ظرفیت وارد و صادر برق را هم دارا خواهد بود.
سپس برق از کابل، از مسیر لغمان و ننگرهار به پشاور پاکستان صادر می شود.
مجموع هزینه این پروژه حدود 953 میلیون دالر می باشد که از سوی هر چهار کشور دخیل در این پروژه پرداخت می گردد.
از مجموع 953 میلیون دالر، سهم افغانستان در این هزینه 309 میلیون دالر، تاجیکستان 251 میلیون دالر، پاکستان 197 میلیون دالر و از جمهوری قرغیزستان 196 میلیون دالر است که بیشترین هزینه این پروژه از سوی بانک جهانی (WB)، بانک انکشاف/توسعه آسیایی (ADB)، بانک انکشاف اسلامی (IDB)، اداره انکشاف بین المللی آیالات متحده USAID، اداره انکشاف بین المللی بریتانیا (DFID)، اداره انکشاف بین المللی استرالیا (AusAID) پرداخت می گردد.
قرارداد این پروژه بزرگ به سه نهاد یا شرکت بزرگ از جمله یو ان هبیتات (UN-Habitat) در افغانستان، سباوون (SABAWON) در پاکستان و بنیاد برای حمایت از طرح های جامعه مدنی (Foundation to Support Civil Society Initiatives) در تاجیکستان داده شده است.
افغانستان از این پروژه میتواند 300 میگاوات برق مستفید شود.