پس از یک حرکت مدنی، کار ترمیم جاده های داخل شهر دایکندی آغاز شد
این اقدام پس از آن صورت می گیرد که پنج شنبه گذشته، یک خبرنگار با اعضای خانواده اش و شماری از شهروندان دایکندی، با راه اندازی یک حرکت نمادین، به بی توجهی دولت به خرابی جاده های این ولایت اعتراض کردند. آنان با کاهگل کردن بخشی از جاده اصلی بازار نیلی مرکز دایکندی، از دولت خواستند تا بیشتر از این، در قبال مشکلات باشندگان این ولایت، بی تفاوت نباشد.
دایکندی از ولایات محروم در مرکز کشور است که تا کنون حتا یک متر از جاده های آن آسفالت نشده است. این جاده ها که در واقع کوره راه های ساخته شده توسط مردم اند، بیشتر از هرچیز دیگری، برای باشندگان این ولایت، مشکل ساز شده اند.
خرابی راه ها در دایکندی، حوادث جاده ای مانند واژگون شدن موترهای مسافربری را به شدت افزایش داده است. سالانه صدها تن از باشندگان این ولایت، در اثر حوادث جاده ای، کشته، زخمی و معلول می شوند.
حاجی شهاب خبرنگاری که حرکت اعتراضی روز پنجشنبه را راه اندازی کرده بود، به خبرگزاری رها گفت که این ولایت از سالها بدینسو از محرومیت رنج می برد اما نبود بودجه، تبعیض دولت مرکزی، دوری راه، جغرافیای کوهستانی، نبود منابع عایداتی شهری و بهانه های دیگر، مبدل به گذرنامه تقلبی برای بی کفایتی مسئولان دولتی شده اند.
آقای شهاب افزود که هیچ کدام از این بهانه ها قابل قبول نیستند و تبعیض آشکار دولت نسبت به دایکندی را نشان می دهند:” شورای ولایتی، جامعه مدنی، تشکل های صنفی و نمایندگان دایکندی در مجلس نیز، غرق در محافظه کاری و زد و بندهای حزبی و سمتی و یا هم بدنبال معاملات شخصی و زمین خواری شان هستند و هیچ توجهی به مشکلات مردم ندارند”.
حرکتی برای بیداری دولت
باشندگان و فعالان مدنی دایکندی، تا کنون بارها به عدم توجه دولت به ساخت و ساز جاده های این ولایت اعتراض کرده اند، اما دولت تا کنون توجهی در این زمینه نکرده است. اینک آنان می گویند که دیگر در برابر بی توجهی دولت، بی تفاوت نخواهند نشست.
محمد یاسین رحیمی یکی از شهروندان دایکندی می گوید که دولت در یک و نیم دهه گذشته، هیچ توجهی به دایکندی نداشته است:” در حرکت اعتراضی شهروندان دایکندی، مرد، زن، کودک، پیر و جوان گردهم آمده بودند تا جاده اصلی داخل بازار دایکندی را کاهگل کنند، این موضوع برای دولت شرم آور است و محرومیت این ولایت را به وضوح به نمایش می گذارد”.
او تاکید کرد که این حرکت فقط برای بیداری دولت صورت گرفت اما اگر بی توجهی دولت به ساخت جاده های دایکندی ادامه یابد، شهروندان این لایت، اقدام به راه اندازی حرکت های اعتراضی گسترده تری خواهند کرد.
تلفات حوادث جاده ای برابر با حملات انتحاری
مقام های در اداره محلی دایکندی نیز، بی توجهی دولت مرکزی به خرابی جاده های این ولایت انتقاد را تایید می کنند. آنان آمار تکان دهنده ای از شمار قربانیان رویداد های ترافیکی در این ولایت ارائه کرده اند.
حبیب الله رادمنش معاون والی دایکندی به خبرگزاری رها گفت که تلفات رویداد های ترافیکی در دایکندی، اگر بیشتر از حملات انتحاری در مناطق نا امن نباشد، کمتر از آن نیست:” تنها تا ماه حوت سال گذشته خورشیدی، بیشتر از 50 تن از باشندگان دایکندی در نتیجه حوادث ترافیکی کشته و نزدیک به 80 تن دیگر زخمی و معلول شده اند”.
آقای رادمنش تصریح کرد که در سال جاری خورشیدی نیز رقم تلفات این رویداد ها، بدلیل اینکه وزارت فواید عامه، هیچ برنامه ای برای آسفالت یا حداقل ترمیم جاده های دایکندی روی دست ندارد، کاهشی نخواهد داشت.
با این حال شهروندان دایکندی از دولت خواسته اند تا حداقل جاده های اصلی بازار این ولایت و اطراف آن را که بیشتر از سه تا چهارکیلومتر نیست، آسفالت کند.
آنان گفته اند که شورای ولایتی و نمایندگان دایکندی در مجلس نمایندگان نیز، باید از ” لاک سکوت و اختلاف های حزبی خود بیرون آمده و بجای معاملات شخصی، غصب زمین و تملق در دربار بزرگان”، اندکی بر بیچارگی مردم این ولایت دل بسوزانند و حق آنان را از دولت مطالبه کنند.
زمان احمدی