عاقله، یکی از دانش آموزان مکتب “سرقل” ولسوالی یکه ولنگ بامیان به خبرنگاران گفت که علاقه زیادی به درس و تعلیم دارد و به همین دلیل با تمام مشکلات مبارزه می کند: “حتی در روزهای بارانی که راه های خاکی مکتب، شبیه جوی های آب می شود، بازهم راه طولانی ای را بین خانه و مکتب، می پیمایم”.
عاقله افزود که مشکلات دانش آموزان در ولسوالی یکه ولنگ به حدی جدی است که دانش آموزان برخی از مکاتب آن، تا هنوز به کتاب های درسی جدید دسترسی ندارند و مجبورند، کاپی این کتاب ها را با قیمت بسیار گزاف، از بازار خریداری کنند.
یک آموزگار برای شش صنف
بامیان از ولایت های کوهستانی در مرکز کشور است که بیشتر راه های ارتباطی مناطق دور دست آن دشوار گذرند. در سراسر بامیان بیشتر از 300 مکتب وجود دارد اما تمام دانش آموزان این ولایت به این مکاتب دسترسی ندارند و یا هم مجبورند با پیمودن فاصله های طولانی، آنهم به صورت پیاده، خود را به مکاتب برسانند.
با این حال دانش آموزان ولسوالی یکه ولنگ می گویند که با وجود تمام این مشکلات، بازهم خوشحالند که می توانند به مکتب بروند.
گل افروز از دیگر دختران دانش آموز در ولسوالی یکه ولنگ می گوید که از آغاز سال تعلیمی تا کنون، همه روزه سه ساعت پیاده روی می کند تا به مکتب برسد، اما در مکتب آموزگاری وجود ندارد و تنها یک آموزگار مسئولیت تدریس در شش صنف را به عهده دارد.
او از مسئولان اداره معارف بامیان و دولت مرکزی کشور خواست تا با توجه به مشکلات موجود در مکاتب بامیان، برای بهبود وضعیت این مکاتب و رشد آموزش و پرورش در این ولایت، تلاش کند.
کمبود بیشتر از 2 هزار آموزگار
مسئولان در اداره معارف بامیان نیز با تایید مشکلات دانش آموزان می گویند که تلاش های این اداره برای رفع مشکلات مکاتب این ولایت از رهگذر نبود آموزگاران و مواد درسی، به شدت جریان دارد.
محمد ایوب امیری، سرپرست اداره معارف بامیان که امروز در محفل بهره برداری از ساختمان های سه باب مکتب جدید در ولسوالی یکه ولنگ صحبت می کرد، گفت که هم اکنون در کنار کمبود بیشتر از 2 هزار آموزگار، ده ها مکتب در سراسر بامیان، ساختمان ندارند.
آقای امیری افزود که این سه مکتب جدید، با هزینه نزدیک به یک میلیون دالر امریکایی، از کمک های کشور جاپان ساخته شده است.
هم اکنون در مکاتب سراسر ولایت بامیان، بیشتر از 160 هزار دانش آموز، مصروف فراگیری دانش اند. نزدیک به نصف این دانش آموزان را دختران تشکیل می دهند. بامیان پس از کابل، دومین ولایتی است که بلندترین رقم دختران دانش آموز را به خود اختصاص داده است.