شگوفه دانش آموز صنف ششم لیسه دخترانه مرکز بامیان به خبرگزاری رها گفت که نبود آموزگاران مسلکی سبب شده تا دانش آموزان این مکتب، از شش ساعت درسی در روز، فقط دو یا سه ساعت آن را درس بخوانند.
او افزود که ریاست معارف باید هرچه زودتر این مشکل را حل کند تا دانش آموزان، به صورت بهتری تحت آموزش قرار گیرند و پس از فراغت از صنف دوازده، بتوانند امتحان کانکور را موفقانه سپری کنند.
هشدار آموزگاران
نبود آموزگار و کوتاهی ریاست معارف در استخدام آموزگاران رسمی، از مشکلاتی اند که با گذشت یک ماه از آغاز سال تعلیمی جدید، مانع ایجاد صنف های درسی در برخی از مکاتب بامیان شده اند.
مشکلات مکاتب بامیان اما به همین موارد خلاصه نمی شود. اداره معارف بامیان تا کنون نتوانسته است معاش/حقوق یک ساله شمار زیادی از آموزگاران قراردادی را پرداخت کند. این آموزگاران هشدار دادند؛ چنانچه هرچه زودتر حقوق شان پرداخت نشود، دروازه مکاتب را خواهند بست.
محرم علی آموزگار قراردادی می گوید که 2775 آموزگاری که در جریان یک سال گذشته در مکاتب بامیان تدریس می کردند، تا کنون یک افغانی هم از اداره معارف این ولایت، دریافت نکرده اند.
او می گوید که در این جمع، آموزگاران رسمی معارف نیز شامل هستند و در صورتی که حقوق شان پرداخت نشود، احتمال آن می رود که تمامی آنها ترک وظیفه کنند.
بازی با سرنوشت دانش آموزان
براساس آمارهای ارائه شده از سوی اداره معارف بامیان، هم اکنون این اداره به 2380 آموزگار نیاز دارد. همزمان برخی از خانواده های بامیانی گفته اند که به دلیل نبود آموزگار در مکاتب در این ولایت، شماری از کودکان که باید تحت آموزش قرار گیرند، از رفتن به مکتب خودداری کنند.
این خانواده ها می گویند که کودکان شان همه روزه برای درس خواندن به مکتب می روند اما بدلیل نبود آموزگار، پس از گذراندن نصف روز، دوباره به خانه بر می گردند. آنان با انتقاد از اداره معارف بامیان، از وزارت معارف کشور می خواهند تا با سرنوشت این کودکان، بازی نکنند.
فاطمه، مادر یکی از دانش آموزان در بامیان به خبرگزاری رها گفت که در بیشتر مکاتب بامیان نظم وجود ندارد، در عین حالیکه دانش اموزان از نبود کتاب و آموزگار رنج می برند:”این موضوع نگرانی جدی خانواده ها را برانگیخته است، زیرا اداره معارف با ضایع کردن وقت کودکان، بصورت آشکار، سرنوشت آنان را به بازی گرفته است”.
کمبود 2 هزار صنف درسی
در سراسر ولایت بامیان، بیشتر از 350 مکتب ابتدائیه، متوسط و لیسه فعالیت دارند که نزدیک به 160 هزار دانش آموز دختر و پسر در این مکاتب، مصروف آموزش اند. بیشتر این مکاتب، با کمبود آموزگار و صنوف درسی مواجه اند.
با این حال مسئولان در اداره معارف بامیان تایید می کنند که حقوق آموزگاران قراردادی بسیاری از مکاتب این ولایت پرداخت نشده است.
محمدایوب امیری سرپرست اداره معارف بامیان در گفتگو با خبرگزاری رها، با تاکید بر اینکه شمار زیادی از دانش آموزان مکاتب این ولایت، از کیفیت نازل آموزش رنج می برند، از ترک وظیفه شماری از آموزگارانی که حقوق خود را دریافت نکرده اند، ابراز نگرانی کرد.
آقای امیری می گوید که اداره معارف بامیان با کمبود 2000 صنف درسی نیز مواجه است که بر مشکلات این اداره افزوده است.
اداره معارف بامیان در چند سال گذشته، همواره مورد انتقاد اعضای شورای ولایتی، باشندگان و فعالان مدنی این ولایت قرار داشته است.آنان بارها مسئولان این اداره را به کمکاری و دست داشتن در فساد گسترده اداری، متهم کرده اند.
این درحالی است که چندی پیش، محمدرضا ادا رئیس این اداره به اتهام دست داشتن در فساد گسترده اداری، از وظیفه اش برکنار شده و به دادستانی معرفی شد.