“افزایش ناامنی و اپوزیسیون های سیاسی بر دولت افغانستان فشار آورده است.”
نیکولاس هایسم که گزارش سه ماهه خود را درباره اوضاع افغانستان به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه می کرد همچنین گفت که تلاش های دولت افغانستان در راستای مذاکرات صلح در چارچوب گروه همکاری های چهارجانبه شتاب به خود گرفته است، اما تعهد طالبان نسبت به پروسه صلح همچنان نامعلوم می باشد.
آقای هایسم در خصوص اصلاحات انتخاباتی کشور نیز گفت “گرچه پیشنهاداتی از سوی کمیسیون ویژه اصلاح انتخاباتی برای اصلاحات انتخاباتی ارائه شده است، اما تاکنون این پیشنهادات اجرایی نشده اند.”
فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان افزود “وضعیت امنیتی طی سه ماه گذشته به لحاظ شدت و حدود افزایش داشته که سبب تلفات بالا و جابجایی غیرنظامیان در افغانستان شده است.”
وی اشاره کرد که نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان همچنان با چالش های فراوانی برای مبارزه موثرتر با تهدیدهای شورشیان مواجه می باشند.
آقای هایسم گفت که در طول سه ماه گذشته، تنش های موجود در بدنه دولت افغانستان سبب پیشرفت های بسیار کند در تقرری های کلیدی دولت شده است، به ویژه در پست هایی که سبب اصلاحات حکومتی دولت افغانستان می شده است.
نیکولاس هایسم همچنین در خصوص اوضاع امنیتی افغانستان گفت که وضعیت امنیتی در سال 2015 بدتر شده بود.
سازمان ملل در این سال 22،634 رویداد امنیتی را ثبت کرد که نسبت به سال گذشته آن، 3 درصد افزایش داشت، که پس از سال 2001، بیشترین رویداد امنیتی محسوب می گردد.
آقای هایسم گفت “پس از صدور آخرین گزارشم، درگیری ها در ولایات هلمند و بغلان افزایش یافته، و ولایت کندز نیز همچنان بی ثبات مانده است.”
وی افزود هفتاد درصد رویدادهای امنیتی در سال 2015 در مناطق شمالی، شرقی و جنوب شرقی کشور به وقوع پیوسته است. ولایات غزنی، هلمند، کندهار، کنر و ننگرهار از جمله بی ثبات ترین ولایات افغانستان بودند که تقریبا 49 درصد رویداد های امنیتی در این ولایت رخ دادند.
به گفته آقای هایسم، درگیرهای مسلحانه و انفجار مواد منفجره 79 درصد از رویدادهای امنیتی را شامل می شوند که نسبت به سال 2014 افزایشی 3 درصدی داشت.
نیکولاس هایسم علاوه کرد که شورشیان طالبان در سال 2015 توانستند مناطق بیشتری را تحت تصرف خود در آورند، بدین معنا که این شورشیان 24 ولسوالی را در سطح کشور در کنترول خود داشتند.
این ولسوالی ها در شمال کشور در ولایات بدخشان، بغلان، فاریاب، جوزجان، کندز، سرپل و تخار، و در غرب در ولایات بادغیس و فراه، در شرق در ولایت نورستان و در جنوب در ولایات هلمند و کندهار بوده است.
وی همچنین گفت که تنش های موجود میان طالبان پس از انتخاب ملا اختر محمد منصور به عنوان رهبر جدید طالبان، فعالیت های شورشیانه این گروه را علیه دولت کاهش نداد.
فرستاده ویژه سازمان ملل برای افغاستان همچنین از افزایش تلفات نیروهای دفاعی و امنیتی در سال 2015 خبر داد.
وی گفت “نرسیدن و کمبود تجهیزات و امکانات به نیروهای امنیتی تاثیر بسزایی در امر مبارزه با شورشیان داشته، که از جمله می توان به سربازگیری ناکافی دولت، فرار گسترده سربازان از صفوف نیروهای امنیتی و کمبود حمایت لوجیستیکی و هوایی از نیروهای امنیتی اشاره کرد.”
آقای هایسم افزود که روند سرباز گیری دولت نمی تواند غیبت و یا فرار سربازان دیگر از صفوف نیروهای امنیتی را جبران نماید.
وی گفت بر علاوه درگیری های نیروهای امنیتی با شورشیان مخالف دولت، درگیری های گروه های شورشی خارجی از جمله شورشیان ازبکستان و داعش با یکدیگر نیز سبب افزایش خشونت ها در سطح کشور شده است.
سازمان ملل از اول دسامبر 2015 تا 15 فبروری 2016 بیش از 4 هزار رویداد امنیتی را در سطح کشور ثبت کرد که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، 8.3 درصد کاهش داشته است.
گزارش سازمان ملل نوشت که درگیری های مسلحانه با 57.4 درصد، بیشترین سهم را در رویدادهای امنیتی گرفته است، در حالیکه انفجار مواد منفجره با 19.2 درصد در مقام دوم می باشد.
قتل های هدفمند نیز همچنان در رده های بالای رویدادهای امنیتی قرار دارد. از اول دسامبر 2015 تا 15 فبروری 2016، 154 طرح قتل هدفمند صورت گرفت که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 27 درصد کاهش داشته است.
همچنین در این مدت، 20 حمله انتحاری صورت گرفت، در حالیکه سال گذشته در همین مدت، 30 رویداد انتحاری به وقوع پیوسته بود.
نیکولاس هایسم در بخش دیگری از گزارش خود گفت که پاکستان و افغانستان در طول سه ماه گذشته به دنبال تقویت روابط خود بوده اند.
در ماه دسامبر، محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان به همراه محمد نواز شریف نخست وزیری پاکستان به طور مشترک پنجمین کنفرانس قلب آسیا را در اسلام آباد افتتاح کردند. در این کنفرانس، کشورهای شرکت کننده بر توجه بیشتر به تهدیدهای امنیتی، تقویت روابط اقتصادی و اعتماد سازی میان کشورها تاکید ورزیدند. همچنین این کشورها از طالبان و دیگر گروه های شورشی مخالف مسلح خواستند تا با دولت افغانستان وارد مذاکرات شوند.
در این کنفرانس همچنین کشورها تاکید بر مبارزه مشترک علیه تروریسم کردند.
نیکولاس هایسم گفت “در اسلام آباد، افغانستان و پاکستان متعهد شدند تا همکاری های خود را در بخش های امنیت مرزی، تبادل اطلاعاتی و مبارزه با تروریسم افزایش دهند. پس از آن، جنرال راحیل شریف رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان وارد کابل شد و مسعود اندرابی سرپرست اداره امنیت ملی افغانستان نیز به پاکستان سفر کرد. در این دیدارها، طرفین بر روی موضوعاتی چون مبارزه مشترک با تروریسم و تبادل اطلاعات به بحث و گفتگو پرداختند.”
آقای هایسم اما گفت که در طول این مدت، حملات انتحاری وحشتناکی علیه غیرنظامیان در افغانستان صورت گرفت.
وی گفت در جنوری 2016، شورشیان مسلح دو حمله عمدی علیه خبرنگاران و کارمندان یکی از رسانه های افغانستان انجام دادند. در بیستم جنوری 2016، طالبان مینی بوس حامل کارمندان تلویزیون طلوع را هدف قرار داد که در این حادثه 7 تن از کارمندان این رسانه جان سپردند و 24 تن دیگر زخمی شدند.
آقای هایسم افزود که شورشیان طالبان پس از این حمله دیگر رسانه های افغانستان را تهدید کرد که هدف حملات نظامیشان قرار گرفته است.
نیکولاس هایسم همچنین علاوه کرد که کودکان افغانستان در همین مدت به طور نامتناسبی بیشترین آسیب را دیده اند.
به گفته وی، در این مدت، تقریبا یک سوم تلفات غیرنظامیان در افغانستان متعلق به کودکان می باشد.