از تهدید و بازداشت خبرنگاران تا احضار به محکمه
روز گذشته چند فرد مسلح ناشناس به منزل خانم «روسله عثمانی» یک تن از کارکنان خبرگزاری رها رفته و با معرفی خود به عنوان کارمندان ریاست استخبارات حکومت سرپرست، اعضای خانواده این کارمند رسانه ای را تهدید کرده اند.
خانم عثمانی که از چندین سال بدین سو با خبرگزاری رها همکاری دارد، می گوید افراد مسلح ناشناس تهدید کرده اند که در فعالیت های رسانه ای خویش دست از انتقاد از حکومت سرپرست بردارد.
این اولین باری نیست که کارکنان مرتبط با خبرگزاری رها مستقیما از سوی افراد ناشناس که خود را منسوب به حکومت سرپرست معرفی می کنند با این گونه تهدیدها مواجه می گردند.
چندی قبل، میلاد مهراد یک تن دیگر از کارکنان دیگر خبرگزاری رها نیز برای ساعاتی بازداشت بود که به گفته وی مشخص نبود که از سوی کدام نهاد و به چه جرمی وی بازداشت شده بود.
گفتنی است که پیش تر خبرگزاری رها از سوی حکومت سرپرست متهم به نقض قوانین مرتبط با رسانه های همگانی شده بود و مدیریت خبرگزاری نیز برای اشتراک به یک محکمه فراخوانده شده بود.
همچنین سخنگوی حکومت سرپرست نیز طی خبرنامه ای اعلام کرده بود که جواز فعالیت خبرگزاری رها به همراه چند رسانه دیگر به شمول اطلاعات روز، روزنامه راه مدنیت، هشت صبح، خبرگزاری افق، خبرگزاری افغان و خبرگزاری پیشگو لغو خواهد شد.
لازم به ذکر است که پس از سقوط نظام پیشین و روی کار آمدن حکومت سرپرست، فشارها بر فعالیت های آزاد رسانه ای افزایش چشمگیری به خود گرفته است به حدی که بیش از نیمی از رسانه های کشور رو به تعطیلی کشانیده شدند و یا بسیاری از رسانه های آنلاین به صورت زیرزمینی به فعالیت های خود ادامه می دهند.
بسیاری از مسئولین و مدیران رسانه های مستقل افغانستان نیز بر اثر فشارهای مضاعف از کشور خارج شده اند و عملا دسترسی نزدیک به کارکنان خود برای حمایت و پیگیری های لازم را ندارند.
مرکز خبرنگاران افغانستان در سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۶۸ رویداد نقض حقوق خبرنگاران را به ثبت رسانیده است که شامل جان باختن یک خبرنگار، زخمی شدن ۱۹ خبرنگار دیگر، ۸۷ مورد تهدید و ۶۱ مورد از بازادشت خبرنگاران می شود.
به گفته گزارش این مرکز، محتسبان اداره طالبان ضمن نظارت بر کارکرد رسانه ها، هرگاه بخواهند مستقیم و یا با همراهی اداره استخبارات علیه رسانه ها و خبرنگاران اقدام می کنند.