کمیته بین المللی خبرنگاران در گزارشی آورده است که استخبارات امارت اسلامی طالبان به عنوان تهدیدی تازه برای فعالیت آزاد خبرنگاران و رسانه ها در افغانستان محسوب می گردد.
این کمیته بین المللی شب گذشته (چهارشنبه 11 حوت) در گزارشی نوشته است که استخبارات طالبان با شکنجه، لت و کوب و تهدید خبرنگاران و مدیران رسانه ها به دنبال کنترل رسانه ها در افغانستان می باشد.
براساس این گزارش، گرچه رهبری استخبارات طالبان را «مولوی عبدالحق وثیق» یک زندانی سابق گوانتانامو، معاون ریاست استخبارات امارت اسلامی در دوران حاکمیت قبلی شان بر افغانستان و از نزدیکان ملا عبدالغنی برادر معاون رئیس الوزرای طالبان بر عهده دارد، اما این ریاست عملا تحت کنترل افراد نزدیک به شبکه حقانی و سراج الدین حقانی سرپرست وزارت امور داخله امارت اسلامی است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد، مولوی عبدالحق وثیق را در لیست سیاه خود قرار داده و او را متهم به همکاری و ارتباط با گروه القاعده کرده است. او همچنین مشهور به شیوه های خاص خود برای سرکوب مخالفان طالبان در جنوب افغانستان در دهه 90 میلادی می باشد.
کمیته بین المللی محافظت از خبرنگاران براساس تحقیقات و مصاحبه با چندین خبرنگار و مدیر رسانه که اخیرا توسط استخبارات طالبان بازداشت شده اند این گزارش خود را تهیه کرده است.
بنابر گزارش، ریاست استخبارات اداره پیشین افغانستان برای اجرای عملیات مقابله با تروریسم خود و یا عملیات های استخباراتی دست کم پاسخگویی به پارلمان پیشین و سران دولت داشت، اما استخبارات امارت اسلامی تمرکز خود را بر فعالیت های داخلی به شمول سرکوب رسانه ها و فعالان مدنی، بازداشت های خودسرانه و شکنجه و حتی قتل نیروها و مقام های دولت پیشین گذاشته است.
کمیته بین المللی محافظت از خبرنگاران در گزارش خود می نویسد که تمامی خبرنگاران داخلی و خارجی در افغانستان برای فعالیت باید یک «مکتوب تاییدی» از دفتر سخنگوی طالبان داشته باشند که این سخنگو خود از ریاست استخبارات طالبان دستور می گیرد.
در این مکتوب تاییدی مشخصات خبرنگار و نام رسانه ای که در آن کار می کند آورده شده و به تمامی نهادهای امنیتی نیز گفته شده که دارنده این مکتوب، اجازه بازدید از بخش های مختلف شهر را برای فعالیت های رسانه ای دارد.
گزارش علاوه می کند که با وجود این مکتوب، اما همچنان خبرنگاران با بازداشت های خودسرانه و شکنجه و لت و کوب از سوی ریاست استخبارات مواجه می گردند.
برای نمونه این گزارش به طور مفصل به بازداشت طولانی مدت و شکنجه «ابراهیم علی پور» یک خبرنگار ایرانی، گردانندگان تلویزیون آریانا و یک خبرنگار مستقل پاکستانی و به صورت اجمالی به بازداشت های متفاوت شماری دیگر از خبرنگاران و فعالان رسانه ای افغانستان اشاره کرده است.
برخی مدیران رسانه ها نیز به این کمیته گفته اند که طالبان بارها آنها را تهدید به لغو جواز نشراتی شان کرده اند و گفته اند که خبرنگاران شان بازداشت می گردند.
کمیته بین المللی خبرنگاران در گزارش خود می نویسد که طالبان اجازه فعالیت به رسانه ها و خبرنگاران می دهد اما مشروط بر این که در نشرات شان از طالبان چهره ای مثبت انعکاس دهند.