نیویورک تایمز در گزارشی تازه نوشته است که فرار از بحران اقتصادی و انسانی در کوتاه مدت و ترس از نوع حکومت طالبان در بلند مدت به ویژه اعمال محدودیت های شدید علیه زنان و ترس از قصاص و انتقام دلایل عمده فرار افغان ها از کشورشان می باشد.
در چهار ماه گذشته بیش از یک میلیون شهروند افغان کشورشان را ترک کرده اند.
در گزارش اخیر نیویورک تایمز آمده است بیشتر این پناهجویان وارد کشورهای ایران و پاکستان شده اند.
رئیس یکی از شرکت های خصوصی ترانسپورت گفت روزانه حدود چهار هزار نفر از افغانستان وارد ایران می شوند.
محمد ایوبی پنجاه و دو ساله و خانواده پنج نفره اش که در سفر به ایران است می گوید دلیل فرار از افغانستان مشخص است. فقر، بیکاری و عدم وجود فرصت های آموزشی برای جوانان مردم را مجبور به فرار از کشورشان کرده است.»
وی می گوید به این خاطر افغانستان را ترک می کند تا دو فرزند پسر و دو دخترش بتوانند در یک محیط بهتر تحصیلات خود را ادامه بدهند.
ایوبی که ده سال در وزارت تحصیلات عالی کار کرده می افزاید زندگی برای او و خانواده اش در ایران سخت شده و به همین دلیل می خواهد به ایران سفر کند.
روسای شرکت های ترانسپورت در هرات می گویند بسیاری از مسافرین درهرات کسانی هستند که روانه ایران می باشند.
به گفته آنان تعداد زیادی نیز به پاکستان سفر می کنند.
اسماعیل جوانمرد امرخیل، رئیس یک شرکت ترانسپورت، به طلوع نیوز می گوید روزانه سه هزار و پنج صد تا چهار هزار نفر را از کابل به قندهار، نیمروز و هرات سفر می کنند.
نیویورک تایمز در گزارش خود می نویسد تبعات منفی موج پناهجویان افغان زنگ های خطر در منطقه و اروپا را به صدا درآورده و احتمال تکرار بحران مهاجرت در سال 2015 که طی آن نیم میلیون نفر از سوریه در اروپا تقاضای مهاجرت داده بودند را به وجود آورده است.
بر اساس این گزارش، فرار از بحران اقتصادی و انسانی در کوتاه مدت و ترس از نوع حکومت طالبان در بلند مدت به ویژه اعمال محدودیت های شدید علیه زنان و ترس از قصاص و انتقام دلایل عمده فرار افغان ها از کشورشان می باشد.
حامیان حقوق مهاجرین در ایران نسبت به وضعیت پناهجویان افغان ابراز نگرانی می کنند.
نقیب الله راسخ، فعال حقوق پناهجویان، می گوید پناهجویان افغان در ایران با مشکلات زیادی چون بیکاری و مدرک هویتی و اقامتی روبرو هستند. یک مهاجر و پناهجوی افغان در ایران همواره در ترس دیپورت از این کشور زندگی می کند.»
این همه در حالی ست که امارت اسلامی طالبان می گویند تلاش ها برای حل بحران اقتصادی در افغانستان ادامه دارد.
بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان، می گوید آمار امارت اسلامی نشان می دهد بین یک هزار تا دو هزار نفر روزانه از افغانستان به مقصد ایران حرکت می کنند. بسیاری از شهروندان افغان که وارد ایران می شوند قصد دارند به طور قاچاق مرز ترکیه را پشت سر بگذارند و در ادامه وارد یکی از کشورهای اروپایی شوند.