بازرس ویژه امریکا می گوید که تحقیقات خود را درباره عوامل سقوط و فساد مالی دولت پیشین افغانستان آغاز کرده و در همین راستا با حمدالله محب مشاور امنیت ملی اشرف غنی گفت و گو داشته است.
به دنبال سقوط دولت پیشین و طرح اتهاماتی مبنی بر این که اشرف غنی هنگام خروج از کشور مبلغ هنگفتی پول با خود برده است، کانگرس امریکا از بازرسی ویژه این کشور برای بازسازی افغانستان (سیگار) خواست تا درباره عوامل سقوط دولت تحت حمایت خود در افغانستان و اتهامات انتقال پول توسط اشرف غنی تحقیقات کند.
حمد الله محب مشاور امنیت ملی اشرف غنی به صدای امریکا تایید کرد که در ماه دسامبر سال گذشته میلادی به دفتر جان ساپکو بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان به صورت داوطلبانه رفته و به برخی پرسش های او درباره فساد و عوامل سقوط دولت پیشین پاسخ داده است.
وی همچنین گفته که حساب بانکی و دیگر دارایی های خود را به جزئیات برای جان ساپکو نشان داده است و به همکاری با اداره سیگار در آینده نیز ادامه خواهد داد.
در همین حال، جان ساپکو می گوید: «این که ما این سوال ها را مطرح کرده ایم به این معنا نیست که واقعیت نیز داشته باشند، ممکن است حقیقت نداشته باشند.»
وی افزوده است: «ما تنها به دنبال یافتن حقیقت درباره انتقال پول در زمان سقوط دولت نیستیم؛ بلکه به دنبال مسایل دیگری نیز هستیم، این که چرا دولت آنقدر سریع سقوط کرد؟ چرا ارتش به سرعت از هم پاشید؟ چه شد؟ سلاح ها چه شد؟ بر سر آن همه پول و تجهیزات که در روزهای آخر به دولت ارسال کردیم چه آمد؟»
جان ساپکو علاوه می کند که در نظر دارد برای تمامی این سوال ها پاسخی پیدا کند و سپس گزارشی محرمانه تهیه نموده و در اواخر ماه مارس یا آپریل به کانگرس ایالات متحده ارایه کند.
فضل محمود فضلی رئیس پیشین اداره امور و از نزدیکان اشرف غنی که هم اکنون در کشور سویدن زندگی می کند نیز تایید کرده که اداره سیگار با حمدالله محب گفت و گویی داشته، اما هنوز با اشرف غنی مصاحبه ای صورت نگرفته است.
فضلی نیز گفته که با اداره سیگار همکاری می کند اما او نیز مانند حمد الله محب معتقد است که فساد از عوامل اصلی سقوط دولت در افغانستان بوده و این فساد در همه لایه های حکومت رخنه کرده بود.
براساس گزارشی از سوی دانشگاه براون امریکا، ایالات متحده در حدود 2 تریلیون دالر از زمان حضور خود در افغانستان در سال 2001 تا زمان خروج از افغانستان در سال 2021 هزینه جنگ و حضورش کرده است.
اداره سیگار می گوید که از این مبلغ حدود 140 میلیارد دالر مستقیما برای بازسازی افغانستان اختصاص یافته بود که در حدود 15.5 میلیارد دالر آن کاملا هدر رفته است.
لازم به ذکر است که پیش از این تحقیقات اداره سیگار منجر به طرح اتهامات جنایی و کیفری علیه افراد و شرکت ها در محاکم فدرال امریکا شده است، اما در خصوص دولت افغانستان همچنان معلوم نیست که آیا یافته های این تحقیقات برای محاکمه کردن مقام های پیشین افغانستان استفاده خواهد شد و یا خیر.