وزیر پیشین مهاجرین: گزارش سازمان ملل در مورد داعش در افغانستان اغراق آمیز است
از زمان تسلط طالبان بر افغانستان گروه تروریستی داعش چندین حمله مرگبار را در نقاط مختلف کشور راهاندازی کرده که در آن صدها تن کشته و زخمی شدهاند. حملات تروریست های داعش در حالی صورت می گیرد که مقامات طالبان بار ها اعلام کرده اند داعش در افغانستان حضور فیزیکی ندارد و تهدید جدی به حساب نمیآید.
در همین حال، دبورا لیونز، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان در تازه ترین گزارش خود به شورای امنیت سازمان ملل، نسبت به اوضاع امنیتی افغانستان اظهار نگرانی و بیان داشته است: «جنگجویان داعش شاخه خراسان تقریبا در تمام ۳۴ ولایت افغانستان پخش شدهاند و طالبان نتوانسته است این گروه را سرکوب کند.»
زمینه اجتماعی رشد داعش در افغانستان فراهم نیست
سیدحسین عالمی بلخی، وزیر سابق مهاجرین دولت قبلی افغانستان و معاون شورای علمای شیعه افغانستان با اشاره به اوضاع جاری در افغانستان گفت: «زمینه اجتماعی و فرهنگی برای رشد و گسترش داعش در افغانستان زیاد فراهم نیست و مردم ما اعم از شیعه و سنی عموما مردم معتدل هستند. جامعه افغانستان یک جامعه معتدل است که افراطگرایی را نمیپذیرد. منتها تعدادی از کشورها بهخاطر منافع شان تلاش میکنند سرمایهگذاری نمایند و کسانی را اطراف داعش جمع کنند.»
بلخی گفتههای نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان را مبنی بر اینکه داعش در تمام ولایتهای افغانستان فعلا حضور دارد را تاحدی «آغراقآمیز» خوانده، میگوید: داعش فعلا هم وجود دارد و این یک واقعیت است، ولی نه آنمقداری که نماینده سازمان ملل در افغانستان مطرح کرده است.»
عضو شورای علمای شیعه افغانستان در پاسخ به اینکه آیا داعش در افغانستان تقویت خواهد شد یا نه، تصریح کرد: «اینکه در آینده چقدر رشد میکند یا نه، بستگی به این دارد که طالبان چگونه عمل میکند و یا جامعه جهانی در این خصوص چه کار میکند. آنها اگر حکومت طالبان را تضعیف کنند طبیعیست که داعش روز به روز تقویت خواهد شد.»
وی به شفقنا گفت: «در مجموع اینکه داعش در آینده چقدر رشد خواهد کرد و یا تضعیف خواهد شد، ارتباط دارد به نوع برخورد طالبان هم با داعش، هم با حکومتداری و هم با جامعه جهانی، و در این سوی دیگر هم بستگی دارد به نوع برخورد جامعه جهانی، کشورهای همسایه با حکومت افغانستان و داعش. اینها عوامل تعیینکننده خواهند بود.»
داعش پیروان همه مذاهب را تکفیر میکند
بلخی با بیان اینکه داعش با همه مذاهب اسلامی ضدیت دارد، افزود: «داعش تنها دشمن مردم شیعه نیست، داعش پیروان همه مذاهب را تکفیر میکند و یا با آنها میجنگد. البته با مردم شیعه شدت عمل بیشتری به خرج میدهد؛ بهخصوص با پیشینه شکستی که در عراق و سوریه داشت، بهعلاوه این که یکنوع کینه و عداوت خاصی نیز نسبت به شیعه دارد.»
به گفته وی، فقر و تنگدستی که اکنون در افغانستان بیداد میکند و بیش از ۹۰ درصد مردم را به ستوه آورده است، مهمترین عاملی است که زمینه سربازگیری داعش را در چنین وضعیتی فراهم میکند.
گفتنی است شاخه خراسان گروه تروریستی داعش اواخر سال ۲۰۱۴ اعلام موجودیت کرد و طی سالهای اخیر در مناطق شرقی افغانستان و بویژه ولایت ننگرهار حضور فعال داشته است. همزمان با آمدن دوباره طالبان در راس قدرت، تهدیدات داعش نیز افزایش یافت و در ماههای اخیر چندین حمله تروریستی را بالای تجمعات مردمی مخصوصا حمله به مساجد شیعیان در قندوز و قندهار را راهاندازی کرده است.