سیاستِتیتر یک

رقابت پاکستان و هند بر سر موضوع افغانستان؛ نشست های امنیت منطقه ای و تروئیکا

دهلی نو از چندی پیش و به تعقیب دومین نشست وزاری خارجه کشورهای همسایه افغانستان به اضافه چین و روسیه اعلام کرد که نشستی در سطح روسای شورای امنیت ملی کشورهای منطقه با محوریت بررسی  اوضاع در افغانستان برگزار می کند.

همچنین مقام ها در دهلی نو بخاطر حساسیت موضوع و تحولات سیاسی افغانستان از تمامی کشورهای منطقه به شمول پاکستان و چین دعوت رسمی کرد تا در این جلسه اشتراک نمایند.

داکتر «معید یوسف» رئیس شورای امنیت ملی پاکستان که انتظار می رفت در این جلسه ابتکاری به میزبانی رقیب دیرینه ی پاکستان یعنی هند اشتراک نکند، در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاکستان اعلام کرد در این جلسه شرکت نمی کند و گفت: «کشوری که خراب کننده همه چیز است، نمی تواند آورنده صلح باشد.»

مقام های چینی نیز پیش از شروع این نشست اعلام کردند که نمی توانند در آن اشتراک کنند.

چین و هند هم که به عنوان کشورهایی با رشد سریع اقتصادی در جهان یاد می شوند و رقابت تنگاتنگی در تمامی عرصه ها نیز با یکدیگر دارند، در این جلسه اشتراک نکرد.  

گرچه حجم مبادلات تجاری میان دو کشور هند و چین طی دو دهه اخیر رشد کاملا چشمگیری داشته است، اما چین در پاکستان سرمایه گذاری های عظیم و بلند پروازانه ای کرده که قطعا به دنبال حفظ آنها می باشند و نمی خواهند پاکستانی ها را نارحت کنند.

اما این کشور از آنجایی که آن رابطه خصمانه مانند پاکستان با هند را ندارد، در پیامی ملایم اعلام کرد بخاطر مشکلات «زمانبندی» نمی تواند در این نشست اشتراک کند و عملا از شرکت در این نشست به ابتکار دهلی نو سر باز زد.

نماینده های کشورهای ایران، روسیه، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان اما در این نشست حضور دارند.

نکته مهم تر اما این که این نشست با محوریت بررسی اوضاع در افغانستان برگزار می گردد، اما نماینده ای از افغانستان در آن حضور ندارد.

انعام الله سمنگانی یک عضو ارشد طالبان پیش تر در خصوص این نشست گفته بود که امارت اسلامی طالبان از هر گونه نشست های این چنینی که برای حل معضل افغانستان برگزار می گردد، استقبال می کند.

در همین حال اما، اسلام آباد فردا میزبان نشست «تروئیکای توسعه یافته» است که نمایندگان کشورهای روسیه، چین، آمریکا و پاکستان در آن حضور دارند. در واقع این نشست چند سال پیش به ابتکار همین چهار کشور به عنوان کشورهای با بیشترین تاثیر در اوضاع افغانستان ایجاد گردید.

امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه حکومت موقت طالبان در راس یک هیات عالی مقام از طالبان به دعوت پاکستان و برای شرکت در این نشست امروز چهارشنبه کابل را به مقصد پاکستان ترک کرد؛ این اولین سفر رسمی او پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان است.

متقی همچنین در این سفر با مقام های پاکستان درباره گسترش مناسبات، روابط تجاری و ترانزیتی، مشکل پناهجویان و دیگر مسائل گفتگو می کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا