بند برق شورابک؛ مردم بدخشان خواهان فسخ قرارداد با شرکت «بدخشان انرژی» شدند
برق شورابک یک رویای مردم بدخشان بود که با تحقق آن مردم این سرزمین آرزوی برق 24 ساعته و استفاده از ماشین آلات برقی را داشتند، اما با وجود اتمام این پروژه هنوز مردم این ولایت از دسترسی نداشتن به برق درست شکایت دارند. شهروندان بدخشان می گویند که شرکت بدخشان انرژی توانایی مدیریت آب های بدخشان را ندارد بنابرین آنان خواهان فسخ قرار داد با این شرکت خصوصی از سوی دولت هستند.
احمد نبیل باشنده شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان به خبرگزاری رها گفت که بدخشان 53 فیصد منابع آبی افغانستان را در اختیار دارد و باید بند های برقی زیادی در این ولایت اعمار می گردید که اما دولت وقت تمام منابع برقی ولایت بدخشان را با ارزش 630 میلیون دالر طی یک قرارداد 30 ساله به شرکت خصوصی «بدخشان انرژی» واگذار کرده است.
به گفته آقای نبیل در این مدت شرکت «بدخشان انرژی» تنها 91 میگاوات برق برای مردم بدخشان می سازد، در حالیکه بند های کوچک آبی که به کمک همبستگی ملی ساخته شده است 40 میگاوات برق ظرفیت دارد.
در کنار ناراض بودن شهروندان شهر فیض آباد از قرارداد برق با شرکت «بدخشان انرژی»، شماری دیگر از شهروندان این ولایت از نداشتن دسترسی به برق درست نیز شکایت دارند.
هدایت الله باشنده فیض آباد می گوید از زمان روشن شدن برق شورابک آنها دسترسی درست به برق ندارند و شرکت «بدخشان انرژی» نیز در زمینه رسانیدن خدمات برای مردم این ولایت بی توجه است.
او گفت که شرکت خصوصی «بدخشان انرژی» کارمندان مسلکی ندارد و همچنین در ولا یت بدخشان آماده سرمایه گذاری نیست.
به گفته وی، از زمان قرار داد نزدیک به یک سال می گذرد ولی تا اکنون هیچ فعالیتی از چشمگیری از سوی شرکت بدخشان انرژی برای مردم بدخشان صورت نگرفته است.
احمد نبیل می گوید در آغاز مردم بدخشان به «بدخشان انرژی» پیشنهاد نمودند که از ظرفیت های مردم بدخشان استفاده کرده و در ورکشاپ های پروژه بند برق شورابک از جوانان این ولایت استفاده کنند، اما به گفته او «بدخشان انرژی» شش نفر را از کشور تاجیکستان آورد که متاسفانه در تحولات سیاسی اخیر فرار نموده و به کشور خود باز گشته اند؛ در نتیجه آن، امروز کارمندان مسلکی وجود ندارد و مردم با مشکلات نبود برق دست و پنجه نرم می کنند.
درهمین حال اما شرکت خصوصی بدخشان انرژی که قرارداد 30 ساله ای با رقم 630 میلیون دالر با حکومت پیشین به امضا رسانیده از مشکلات کارش در صفحات اجتماعی این شرکت پرده برداشته است.
این شرکت طی اعلامیه ای گفته است که بر اساس تحولات پیش آمده اخیر، دستگاه بند برق شورابک نیمه تمام مانده و پیش از وقت فعال گردیده است.
در اعلامیه بدخشان انرژی آمده است: «اکنون دو توربین فعال است؛ شرکت بدخشان انرژی نیز تا زمانیکه مسوولیت دستگاه را از حکومت افغانستان به عهده نگرفته است بنا بر نورم ها و استندرد های بین المللی برق، حق ساخت و ساز و ترمیم این دستگاه به شکل اساسی را ندارد. زمانی که مسوولیت دستگاه شورابک از سوی حکومت، رسما به بدخشان انرژی سپرده شد ما می توانیم با آوردن متخصصان بین المللی مشکلات سنکرونایزیشن شبکه را فعال کنیم.»
در ادامه اعلامیه این شرکت از شهروندان شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان خواسته شده است که در اوقات پنج الی نه شب و چهار صبح الی هشت صبح از کارگیری وسایل بسیار پر مصرف برقی و مصرف بیش از حد برق خود داری نمایند تا شبکه ها بتواند به شکل نورمال و درست به فعالیت های خویش ادامه دهد. طبق گفته های این شرکت مصرف بیش از حد توان، بار اضافی شبکه را زیاد ساخته و سبب خاموش شدن دستگاه می شود.
اما باشندگان بدخشان ادعا های بدخشان انرژی را رد می کنند؛
عبدالواجد باشنده شهر فیض آباد می گوید مشکل اساسی بدخشان انرژی و قطع شدن برق ها نبود کارکنان فنی و تخنیکی است.
او اضافه می کند که بدخشان انرژی قصدا برق را در ساعات مورد نیاز مردم قطع می کند تا مردم به پرداخت تعرفه زیاد برق آماده شوند.
باشندگان بدخشان همچنین می گویند که «بدخشان انرژی» ضعف مدیریتی دارد و باید قرارداد 30 ساله با این شرکت فسخ گردد.
بند برق شورابک دارای سه توربین و ظرفیت 7.5 مگاوات برق است که به ارزش 80 هشتاد میلیون دالر به کمک کشور فدرال آلمان به تازگی بر بستر رودخانه «کوکچه» اعمار گردیده است و طبق اظهارات مقامات پیشین، این بند برق ظرفیت برق رسانی به 15 هزار خانواده در شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان را دارد.
اما قابل ذکر است که تعرفه این پروژه حیاتی تا اکنون به گونه رسمی تعیین نگردیده است، اما گفته می شود که در همین نزدیکی یک تیم پنج نفره به نمایندگی از مردم شهر فیض آباد بخاطر معلوم شدن تعرفه بند برق شورابک راهی کابل شده اند.