جمهوری خواهان طرح استیضاح بایدن را ارائه کردند
به نقل از روزنامه واشنگتن اگزمینر، باب گیبز؛ نماینده جمهوریخواه ایالت اوهایو با حمایت دو همحزبی دیگرش طرح استیضاح بایدن را در خصوص خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، چگونگی رسیدگی به وضعیت مرز جنوبی امریکا و تلاش برای تمدید مهلت قانونی دولت فدرال برای اخراج مستاجران آماده کردهاند.
اندی بیگز؛ نماینده جمهوریخواه ایالت آریزونا و برایان بابین و رندی وِبِر؛ نمایندگان جمهوریخواه ایالت تگزاس نیز از این طرح حمایت کردهاند.
گیبز گفتهاست: «او (جو بایدن) قادر به فرماندهی کل قوا نیست و این موضوع از اقداماتش از همان روز نخست ریاست جمهوری آشکار بود.»
اگرچه جدیدترین درخواستهای استیضاح جمهوریخواهان بر خروج شتابزده از افغانستان متمرکز است؛ اما طرح گیبز شامل سه ماده استیضاح است که دو موضوع دیگر را نیز پوشش میدهد.
گیبز گفتهاست که فرایند تنظیم این طرح استیضاح قبل از خروج آشفته امریکا از افغانستان شروع شدهبود؛ چرا که طراحان این اقدام از اوضاع مرزی و تمدید ممنوعیت اخراج مستأجران ناراضی بودند.
نماینده ایالت اوهایو اذعان کرد که با توجه به آنکه دموکراتها اکثریت مجلس را در اختیار دارند، احتمال موفقیت این طرح اندک است.
وی گفت: «بدیهی است که با ریاست نانسی پلوسی این طرح به جایی نمیرسد. این طرح نشان میدهد که برخی از جمهوریخواهان معتقد اند که این رییس جمهوری باید استیضاح و به هر نحوی برکنار شود.»
نخستین ماده این طرح، بایدن را متهم میسازد نحوه رسیدگی او به وضعیت مهاجرت در مرز جنوبی، «سوگند قانون اساسی برای اجرای صادقانه وظایف ریاست جمهوری» را نقض کردهاست.
ماده دوم بایدن را متهم کرده که «با وجود هشدار صریح دیوان عالی و بدون مصوبه کنگره» مهلت دولت فدرال برای اخراج مستأجران را تمدید و اصل تفکیک قوا را نقض کردهاست.
در سومین و آخرین ماده استیضاح نیز آمده بایدن «به عنوان فرمانده کل قوا در رابطه با خروج نیروهای امریکایی از افغانستان مسئولانه عمل نکردهاست».
بر اساس این گزارش، پیش از این هم مارجوری تیلور گرین، عضو حامی ترامپ طرح استیضاح بایدن را ارایه کرده بود؛ اما از سوی نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان امریکا، نادیده گرفته شد.
از سوی دیگر، کوین مک کارتی؛ رهبر اقلیت جمهوریخواهان مجلس نمایندگان تا کنون از هیچ تلاشی برای استیضاح بایدن حمایت نکرده است اما وعده داده است که بایدن در مورد افغانستان باید مورد بازپرس قرار گیرد.
نیروهای امریکایی در ۳۱ آگست امسال به صورت کامل افغانستان را ترک کردند. پیش از آن در ۱۵ آگست طالبان کنترل کامل پایتخت و اکثر ولایات افغانستان را در دست گرفته بودند و به نیروهای امریکایی ۱۶ روز زمان برای خروج از افغانستان دادند.