خواهان پایان اشغال افغانستان هستیم/مشکلات داخلی با مذاکره قابل حل هستند
روزنامه واشنگتن پست به تازگی طی مطلبی اوضاع آشفته و جنگ شدید طالبان برای تصرف ولسوالی ها و مراکز ولایات را فاجعه بار خوانده آن را نتیجه اشتباهات در سیاست خارجی امریکا عنوان کرده است.
به نوشته این روزنامه آنچه سبب شد خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان برسد این بود که امریکایی ها خلیلزاد را بی طرف اما افغان ها وی را فردی با تمایلات قومی می دیدند.
زلمی خلیلزاد برای تداوم مذاکرات دوحه با ارائه اطلاعات دسته بندی شده به امریکایی ها گفت طالبان دیگر آن گروه قبل نیستند و الان ارتباط خود با القاعده را قطع کرده اند و تمایلات ملی گرایانه پیدا کرده اند.
اینکه طالبان با امریکا مذاکره کردند و سرانجام به یک توافق صلح با واشنگتن رسیدند اما تمایلی برای مذاکره مستقیم با حکومت افغانستان نداشته اند خود یک سوال بزرگ است.
دکتر محمد نعیم وردک، سخنگوی طالبان در دفتر سیاسی این گروه در دوحه قطر، طی صحبتی با خبرگزاری رها عدم تمایل طالبان به گفت و گوی مستقیم با حکومت افغانستان را رد می کند و می گوید:«این گفته که طالبان تمایلی به مذاکره مستقیم با اداره کابل ندارد خلاف واقعیت است.»
آقای نعیم می افزاید:«در تهران و مسکو همراه آنها(نمایندگان حکومت افغانستان) نشستیم. این یک تبلیغات منفی ست که رسانه ها به آن دامن می زنند.»
سخنگوی طالبان تاکید می کند در دوازده سپتامبر سال 2020 میلادی مذاکرات شروع شد و براساس توافق نامه صلح با امریکا، شش هزار زندانی طالبان می بایست آزادی می شد تا روز بعد از آزادی زندانیان مذاکرات بین الافغانی آغاز شود. ما آماده بودیم اما آنها مذاکرات را شش ماه به تاخیر انداختند.
وی می افزاید ما در گذشته هم با طرف مقابل نشسته ایم و در آینده هم خواهیم نشست و مذاکرات متوقف نشده است.
اول باید با اشغالگر صحبت می کردیم
دکتر محمد نعیم وردک در ادامه صحبت هایش به مذاکره طالبان با امریکا قبل از گفت و گوی مستقیم با حکومت افغانستان(اداره کابل به روایت طالبان) اشاره می کند و می گوید از نظر طالبان مشکل افغانستان در دو بخش خلاصه می شود: یکی استقلال و آزادی افغانستان و دیگری ساختار و مشکلات داخلی.
«قوت های خارجی آمدند و افغانستان را اشغال کردند، این مساله ابتدا باید با خود خارجی ها مطرح می شد. اداره کابل هنوز به خارجی ها می گوید که نروند تا کشور همچنان در اشغال باقی بماند. طبیعی است که باید قبل از هر چیز با طرف اصلی که آمد و افغانستان را اشغال کرد یعنی امریکا باید گفت و گو می شد. این یک کار منطقی بود! ما این کار را کردیم و به امریکا گفتیم باید از افغانستان برود.»
سخنگوی طالبان می افزاید در بخش ساختار و مشکلات داخلی نیز با آنها(حکومت افغانستان) نشستیم. آنها خودشان مشکل تراشی می کنند. به طور مثال برخی از اعضای هیات مذاکره کننده آنها به خط مقدم جنگ رفته اند، در روز دوم عید اعلام جنگ کردند و بمب باران ها را از سر گرفتند.
آقای داکتر نعیم گفت:«پروسه صلح یک جاده یک طرفه نیست!»
ارتباط با کشورهای همسایه، منطقه و جهان برای زدودن اتهامات قبلی
در هفته های اخیر و همزمان با تشدید جنگ طالبان برای تصرف مناطق، ولسوالی ها و حتی مراکز ولایات در افغانستان، رفت و آمد های دیپلماتیک سران این گروه به کشورهای مختلف همسایه و منطقه نیز پر ترافیک دنبال شده است.
داکتر محمد نعیم وردک در این ارتباط می گوید با بروز تحول در افغانستان به ویژه کنترل بنادر و سرحدات توسط طالبان لازم بود سفرهایی به کشورهای همسایه و منطقه داشته باشیم تا علاوه بر رفع اتهاماتی که طی بیست و چند سال گذشته به عملکرد و رویه طالبان از سوی دشمن و رسانه های وابسته به آن وارد شده بود با این کشورها به تفاهم هایی برسیم.
سنخگوی طالبان گفت:«در سفر به کشورهای مختلف همسایه و منطقه به آنها اطمینان دادیم از طرف ما برای هیچ کشوری مشکلی ایجاد نمی شود. می خواهیم با همسایه ها و کشورهای منطقه و جهان رابطه خوبی داشته باشیم.»
آقای داکتر نعیم تاکید می کند برای منافع علیای کشور نیاز هست با کشورهای مختلف رابطه مناسب داشته باشیم. این طبیعی ست و از گذشته هم وجود داشت.
«ارتباط با کشورهای منطقه و جهان چیز تازه ای نیست. در سال 2012 میلادی به فرانسه رفتیم، به ژاپن رفتیم، به روسیه و چین رفتیم، به نروژ رفتیم، به ازبکستان و ترکمنستان سفر کردیم و از ایران و پاکستان دیدن کردیم.»
این اظهارات سخنگوی طالبان در حالی مطرح می شود که براساس گزارشات رسانه ها این گروه بر خارج شدن نام رهبران خود از لیست سیاه سازمان ملل و آزادی تمامی زندانیان خود از زندان های حکومت افغانستان به عنوان پیش شرط های آغاز مذاکرات بین الافغانی تاکید می کنند.