سیاستِتیتر یک

طالبان فقط به احیای امارت اسلامی خود فکر می کنند/دولت از خیزش های مردمی حمایت کند

مذاکرات صلح دوحه قطر که از ابتدا بین امریکا و طالبان پشت درهای بسته و با در حاشیه قرار دادن دولت افغانستان چندین دوره برگزار شد سرانجام با امضای توافق نامه صلح امریکا و طالبان منجر شد. یکی از مفاد این توافق نامه خروج کامل سربازان امریکایی از افغانستان در ازای تعهد طالبان به قطع ارتباط با شبکه های تروریستی از جمله القاعده و آغاز مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان بود.

در این راستا هیات مذاکره کننده حکومت افغانستان به دوحه رفت و علی رغم چندین مذاکره با هیات طالبان در عمل نتیجه ملموسی حاصل نشد. 

پروسه خروج نیروهای امریکایی از افغانستان اکنون در حال تکمیل شدن است اما حملات تهاجمی طالبان برای تصرف مناطق و جغرافیای حداکثری شدت یافته است.

در چنین وضعیتی، رئیس جمهور غنی اما با حضور در نشست مشترک پارلمان چند روز پیش در یک چرخش ناگهانی از مردم خواست برای مقابله با طالبان به پا خیزند. وی همچنین از یک برنامه شش ماهه برای تغییر وضعیت جنگ و حمایت از خیزش های مردمی خبر داد.

حبیب الرحمان پدرام، نماینده مردم هرات در پارلمان افغانستان، در گفت و گو با خبرگزاری رها و در ارتباط با موضع تازه رئیس جمهور غنی می گوید حمایت های مردمی در قالب بسیج ملی از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان اوضاع جنگی را به نفع جمهوریت تغییر خواهد داد.

آقای پدرام اما این تغییر را به صداقت غنی و حکومتش در عمل مشروط می داند.

وی می گوید:«غنی و حکومت باید صداقت خود را در آنچه در پارلمان مطرح کرد نشان دهد. تنها با شعار دادن نمی شود تغییر ایجاد کرد. گذشت زمان نشان خواهد داد غنی و حکومت چقدر برای اثبات گفته خود در پارلمان گام های عملی بر می دارد.»

خروج امریکا و افت روحیه نیروهای امنیتی افغان

نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان متشکل از اردو و پلیس ملی طی دو دهه گذشته از سوی امریکا و ناتو تمویل و تجهیز شده اند. براساس آمار اکنون نزدیک به سیصدوپنچاه هزار نیرو در قالب نیروهای امنیتی و به ویژه ارتش افغانستان حضور دارند. با خروج نیروهای امریکا و ناتو از افغانستان امید می رفت ارتش افغانستان بتواند در مقابل حملات تهاجمی طالبان از مناطق دفاع کند که این طور نشد.

حبیب الرحمان پدرام در این مورد می گویدحضور هیچ قوت و کشور خارجی در یک کشور دیگر دلیل ایجاد ثبات و یک دولت قوی نمی شود. مشکل اصلی این است که حکومت های افغانستان در بیست سال گذشته هرگز نتوانستند پایگاه لازم را در بین مردم ایجاد کنند. ارتش و نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان اما طی سال های گذشته توانسته است از تمامیت ارضی افغانستان دفاع کند و اوضاع امنیتی را کنترل نماید. مشکل اما از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان نشأت می گیرد.

با خروج امریکا و ناتو از افغانستان یک موج تبلیغاتی به راه افتاد. این موج تبلیغاتی پس لرزه هایی ایجاد کرد. ارتش افغانستان و نیروهای امنیتی و دفاعی آن تحت تاثیر همین پس لرزه ها قرار گرفت.

طالبان به دنبال احیای امارت اسلامی خود هستند

طالبان سال هاست که ندای جهاد علیه کفار و خارجی های اشغالگر در افغانستان سر داده اند و با توسل به همین شعار جنگ کشنده خود را توجیه کرده اند. اکنون که امریکا، انگلیس، ناتو و نیروهای غربی افغانستان را ترک کرده اند پس طالبان هم می بایست بهانه ای برای جنگ نداشته باشند و صلح کنند.

نماینده مردم هرات در پارلمان اما در این مورد معتقد است طالبان هرگز به دنبال صلح نیستند و از راه جنگ به دنبال تحمیل خواسته های خود و احیای امارت اسلامی در افغانستان می باشند.

حبیب الرحمان پدرام تاکید می کند اینکه طالبان با تشدید جنگ به دنبال تصاحب مناطق حداکثری هستند نیت این گروه برای رسیدن به قدرت از راه نظامی را اثبات می کند. با در اختیار داشتن مناطق حداکثری طالبان از سویی می توانند قدرت چانه زنی خود در میز مذاکره را  افزایش دهند.  

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا