آیا شکاف در روابط امریکا و روسیه در پرونده سوریه بیشتر می شود؟
صحنه میدانی سوریه، در سال گذشته نسبت به سال ۹۸ وضعیت آرامتری را تجربه کرد. تشدید منازعه میان تهران و واشنگتن و انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و تمایل بازیگران عرصه سوریه به حفظ وضع موجود، باعث شد تا بهرغم درگیریهای پراکنده که از ویژگیهای یک منازعه طولانیشده محسوب میشود، نبرد مهم و همهجانبهای به وقوع نپیوندد. به این ترتیب، چه در عرصه سیاسی و چه در عرصه میدانی، کانونهای اصلی منازعه همچنان پابرجا ماند.
در این چارچوب به نظر میرسد سال ۹۹ تداوم توافق روسیه و ترکیه در ماه حوت ۹۸ بود که براساس آن، دو طرف بر سر نظارت روی کریدور امنیتی در طول بزرگراه M4 توافق کردند. البته در سطح خُرد، جابهجایی برخی پایگاههای نظامی ترکیه در مناطقی از ادلب، حملات گاه و بیگاه گروههای تروریستی به محل استقرار نیروهای روسیه در حمیمیم و لاذقیه و پاسخ روسها و البته برخی تنشها میان ارتش سوریه با ترویستها در اطراف بزرگراه M4 قابل اشاره است که تأثیر چندانی بر روند کلی تحولات نداشت.
به این ترتیب می توان گفت:تحولات سوریه اگرچه در سال ۹۹ در وضعیت انسداد قرار داشت، اما به نظر میرسد با ریاستجمهوری بایدن و تجربه تشدید فعالیت گروههای تروریستی در دوره مسئولیت دموکراتها از یکسو و پایان نسبی پیشبینیناپذیری رفتار آمریکای ترامپ، میتوان در سال ۱۴۰۰ دورنمای برخی تحرکات میدانی و سیاسی در سوریه را داشت. در این چارچوب، شرایط هم در شرق فرات و هم در ادلب، شکننده به نظر میرسد. در شرق فرات به دلیل روابط مساعد بایدن با کردها، ترکیه با چالشهای بیشتری روبهرو خواهد بود.
در ادلب نیز احتمال آغاز درگیریها دور از ذهن نیست؛ هرچند که این منطقه از خاک سوریه راه حل نظامی ندارد. روابط کلان مسکو و واشنگتن نیز میتواند تأثیرات مهمی بر تحولات سوریه برجا گذارد.به نظر میرسد همچنان این گزاره قابل تأمل، معتبر باشد که پرونده سوریه بدون توافق کلان دو بازیگر مهم آن، یعنی آمریکا و روسیه تا آینده غیر قابل پیشبینی، تغییرات اساسی و بنیادینی نخواهد داشت.در این چارچوب و با توجه به نارضایتی احتمالی پوتین از پیروزی بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، به نظر میرسد شکاف در روابط روسیه و آمریکا در پرونده سوریه تشدید خواهد شد.
داکتر عبداللطیف نظری