برگزیده هاسیاست

در سال 2021 در هر روز 75 نفر کشته شده است

آمارهای ثبت شده در میدان‌های جنگ نشان می‌دهد میانگین روزانه کشته‌گان جنگ افغانستان در سال ۲۰۲۱ میلای با گذشت هر روز افزایش می‌یابد. در حالی که هنوز فصل جنگ نرسیده، روزانه به گونه میانگین ۷۵ تن از نیروهای امنیتی، جنگ‌جویان طالب و غیرنظامیان در نتیجه درگیری‌ها، حملات هوایی و انفجارها کشته می‌شوند. بدین ترتیب تنها در ۶۴ روز اول سال ۲۰۲۱ میلادی، نزدیک به پنج هزار نفر در ۳۳ ولایت کشته شده‌اند. این آمار در مجموع سال گذشته میلادی به حدود ۲۰ هزار تن می‌رسید. میانگین روزانه کشته‌شده‌گان جنگ افغانستان در سال ۲۰۲۰ حدود ۵۷ نفر تشخیص داده شده بود. براساس آمارها، حوزه جنوب به ویژه ولایت‌های قندهار و هلمند بیش‌ترین میزان درگیری‌ها و تلفات را در سال ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱ داشته است. پیش‌تر وزارت امور خارجه ایالات متحده امریکا در نامه‌ای به مقام‌های افغان، در مورد وخامت اوضاع کشور و احتمال سقوط مناطق بیش‌تر به دست طالبان، هشدار داده بود. طالبان نیز در جریان یک ساله‌گی توافق‌نامه دوحه تصریح کرده بودند که با فناوری پهباد و موشک مجهز اند و در صورت خلاف‌ورزی امریکا از توافق‌نامه صلح، خشونت‌ها را به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش می‌دهند. گفتنی که امریکا و کشورهای دخیل در جنگ افغانستان هم اکنون تلاش‌ها برای برگزاری نشست استانبول را ادامه داده‌اند تا با ایجاد دولت انتقالی صلح، زمینه را برای کاهش خشونت‌ و تسریع روند صلح فراهم کنند.

آمارهای پروژه داده‌های رویدادها و نقاط درگیری مسلحانه یا «ACLED» نشان می‌دهد که آتش جنگ افغانستان در سال ۲۰۲۱ با گذشت هر روز شعله‌ورتر می‌شود. براساس آمارهای این نهاد، دست‌کم یک هزار و ۷۷۷ رویداد از درگیری، انفجار، حمله هوایی و شورش در ۶۴ روز اول سال جاری میلادی رخ داده است. این آمار یک هزار و ۱۵۱ درگیری، ۵۰۳ انفجار و حمله هوایی، ۱۲۱ مورد خشونت مستقیم علیه غیرنظامیان و دو مورد شورش را شامل است. بدین ترتیب در نتیجه این خشونت‌ها، چهار هزار و ۸۳۴ تن در افغانستان کشته شده‌اند. کشته‌گان نیروهای امنیتی، جنگ‌جویان طالب و غیرنظامیان را در برمی‌گیرد. این تلفات در فصل سرما به طرف‌های درگیر جنگ و غیرنظامیان وارد شده است.

نقشه اکلد که براساس میزان آمار رویدادها ترسیم شده است

مبتنی بر آمارها، باشنده‌گان قندهار، ننگرهار، هلمند و بلخ از یکم جنوری سال روان میلادی تا پنج مارچ، شاهد بیش‌ترین موارد درگیری‌ و انفجار بوده‌اند. در مجموع ۳۴ ولایت، در ۳۳ ولایت مواردی از درگیری، حمله هوایی و انفجار ثبت شده و تنها در ولایت پنجشیر هیچ رویدادی در دو ماه اول سال میلادی رخ نداده است. براساس آمارهای تلفات، قندهار با یک هزار و ۵۱ نفر، هلمند با ۴۹۹ نفر، ننگرهار با ۳۸۹ نفر، ارزگان با ۲۷۵ نفر، کندز با ۲۶۳ نفر و بلخ با ۲۶۱ نفر به ترتیب در صدر فهرست بیش‌ترین میزان قربانیان قرار دارند. در کابل نیز ۲۶ مورد درگیری، ۴۷ مورد انفجار و ۱۳ مورد خشونت مستقیم علیه غیرنظامیان ثبت شده است که در نتیجه آن، دست‌کم ۱۲۱ تن کشته شده‌اند.

شمارهولایترویداددرگیریانفجارخشونت علیه غیرنظامیانکشته
۱ارزگان۵۴۴۱۱۲۱۲۷۵
۲بادغیس۳۴۲۵۶۳۱۱۷
۳بامیان۳۳  ۲
۴بدخشان۲۹۲۰۷۳۷۹
۵بغلان۶۹۵۰۱۵۴۱۷۳
۶بلخ۱۱۷۷۸۲۸۱۱۲۶۱
۷پروان۹۱۷۱۵
۸پکتیا۴۷۳۳۷۷۹
۹پکتیکا۱۴۱۲۲ ۳
۱۰پنجشیر     
۱۱تخار۲۸۱۷۴ ۶۲
۱۲جوزجان۲۳۱۸۵ ۳۴
۱۳خوست۴۴۲۳۱۳۸۹
۱۴دایکندی۵۲۲۱۶
۱۵زابل۴۹۳۲۱۶۱۱۶۰
۱۶سرپل۱۲۸۳۱۲۰
۱۷سمنگان۵۳۲ ۳
۱۸غزنی۱۰۱۷۴۲۰۷۱۱۱
۱۹غور۱۶۱۰۴۲۳۲
۲۰فاریاب۶۵۴۱۲۰۴۱۹۹
۲۱فراه۱۹۱۰۹ ۱۰۷
۲۲قندهار۲۱۰۱۵۱۴۹۱۰۱۰۵۱
۲۳کابل۸۶۲۶۴۷۱۳۱۲۱
۲۴کاپیسا۵۲۳۶۱۲۲۹۷
۲۵کندز۸۳۶۵۱۴۳۲۶۳
۲۶کنر۴۷۳۴۹۴۲۹
۲۷لغمان۳۲۱۹۱۲۱۱۲
۲۸لوگر۷۲۴۳۲۵۴۵۴
۲۹ننگرهار۱۶۷۹۳۶۲۱۲۳۸۹
۳۰نورستان۷۵۱۱۲
۳۱نیمروز۱۶۱۰۵۱۵۴
۳۲میدان‌‌وردک۵۹۴۲۱۶۱۹
۳۳هرات۶۷۴۲۱۶۸۱۳۷
۳۴هلمند۱۳۸۸۴۵۰۴۴۹۹
مجموع۱۷۷۷۱۱۵۱۵۰۳۱۲۱۴۸۳۴
نوت: این آمار هفت مورد شورش را نیز شامل می‌شود که در زندان‌های هرات، قندهار، غزنی، غور، پکتیا و پکتیکا رخ داده است.

با ثبت آمارها در ۶۴ روز اول سال ۲۰۲۱ میلادی، افغانستان بار دیگر در صدر مرگ‌بارترین کشورهای جهان قرار گرفته است. بدین ترتیب میانگین کشته‌شده‌گان به گونه روزانه به بیش از ۷۵ نفر می‌رسد. پس از افغانستان، یمن با ثبت یک هزار و ۲۷۸ رویداد و سه هزار و ۲۳۳ کشته در رده دوم و سوریه با ثبت یک هزار و ۸۴۷ رویداد و یک هزار و ۳۲۷ کشته در مقام سوم قرار گرفته است. میانگین روزانه کشته‌‌های جنگ یمن در سال جاری میلادی حدود ۵۰ نفر و از جنگ سوریه به حدود ۲۰ نفر می‌رسد. گفتنی است که اکلد آمارهای جنگ افغانستان را با اتکا بر آمارهای وزارت دفاع ملی و گروه طالبان جمع‌آوری و پس از دقیق‌سازی آن توسط رسانه‌ها و تیم کاری‌اش، به گونه هفته‌وار کُدگزاری و ثبت می‌کند. این نهاد در مجموع تنها آمار کشته‌شده‌گان را گزارش می‌دهد و در جزییات رویدادها، به آمار زخمیان و افراد بازداشت شده می‌پردازد. گفتنی است که اکلد همه رویدادها را با درج کُد اختصاصی، زمان رویداد، محل رویداد و شمار کشته‌های آن ثبت می‌کند.

کاهش اندک در تلفات؛ افغانستان در ۲۰۲۰ نیز مرگ‌بارترین کشور جهان بود

افزون بر ثبت این آمارها در سال ۲۰۲۱،  افغانستان در سال ۲۰۲۰ نیز خونین‌ترین کشور جهان بوده است. بررسی‌های اکلد از جنگ سال گذشته میلادی نشان می‌دهد که با وجود مذاکرات صلح، ۲۰ هزار و ۷۶۰ شهروند افغانستان در نتیجه درگیری‌ها، انفجارها و حملات هوایی کشته شده‌اند. این تلفات در پی وقوع شش هزار و ۹۹۵ رویداد ثبت شده که چهار هزار و ۵۹۹ درگیری، یک هزار و ۹۶۷ انفجار و حمله هوایی، ۴۲۲ مورد خشونت مستقیم علیه غیرنظامیان و هفت مورد شورش را در بر می‌گیرد. خشونت‌ها در ۲۰۲۰ بیش‌تر در حوزه جنوب کشور رخ داده است. قندهار با ۳۵۵ درگیری، ۱۹۶ انفجار و حمله هوایی، ۲۳ مورد خشونت مستقیم علیه غیرنظامیان و یک مورد شورش در زندان با دو هزار و ۹۲۲ کشته در صدر فهرست مرگ‌بارترین ولایات کشور در ۲۰۲۰ قرار گرفته است. در این فهرست، هلمند، ارزگان و زابل در رده‌های دوم تا چهارم قرار گرفته‌اند.

مبتنی بر آمارهای اکلد، همه ولایت‌های کشور به شمول پنجشیر در ۲۰۲۰ شاهد خشونت‌ بوده‌اند. با این حال، هیچ موردی از تلفات در ولایت آرام پنجشیر ثبت نشده است. پس از این ولایت، بامیان با ۳۰ نفر، نورستان با ۴۷ نفر و دایکندی با ۶۷ نفر، کم‌ترین آمار کشته‌شده‌گان را دارند. در مجموع میانگین کشته‌شده‌گان جنگ افغانستان در ۲۰۲۰ به ۵۷ نفر کاهش یافته بود. این آمار در سال ۲۰۱۹  به ۱۱۳ نفر، در ۲۰۱۸ به ۱۱۷ نفر و در ۲۰۱۶ به ۹۶ نفر می‌رسید. با مقایسه میانگین آمار کشته‌شده‌گان افغانستان،‌ یمن و سوریه پس از سال ۲۰۱۶، می‌توان دریافت که افغانستان در چهار سال از پنج سال اخیر، بیش‌ترین میانگین روزانه کشته‌گان جنگی را داشته است. تنها سوریه در سال ۲۰۱۶ بیش‌ترین میانگین روزانه کشته‌‌گان را در میان کشورهای جنگ‌زده ثبت کرد. در آن زمان میانگین روزانه کشته‌گان در آن کشور به ۱۴۴ نفر می‌رسید.

شمارهولایترویداددرگیریانفجارخشونت علیه غیرنظامیانکشته
۱ارزگان۲۹۷۲۱۹۷۶۲۱۲۹۱
۲بادغیس۲۱۸۱۴۰۵۹۱۹۷۰۰
۳بامیان۶۳۳ ۳۰
۴بدخشان۱۷۴۱۲۸۳۵۱۱۶۲۱
۵بغلان۲۳۳۱۶۵۵۵۱۳۶۳۶
۶بلخ۵۰۸۳۵۰۱۳۸۲۰۱۱۵۸
۷پروان۶۲۳۵۱۹۸۱۱۲
۸پکتیا۲۲۲۱۵۲۵۶۱۳۳۷۰
۹پکتیکا۱۱۷۷۸۲۷۱۱۴۴۴
۱۰پنجشیر۳۳  ندارد
۱۱تخار۱۲۷۹۲۲۲۱۳۵۶۷
۱۲جوزجان۱۳۱۸۹۳۶۶۴۰۶
۱۳خوست۱۵۶۷۳۶۵۱۸۲۱۹
۱۴دایکندی۲۰۱۰۱۷۳۶۷
۱۵زابل۲۰۹۱۳۳۶۲۱۴۸۱۴
۱۶سرپل۸۷۶۳۱۸۶۲۰۳
۱۷سمنگان۴۱۳۴۵۲۱۳۵
۱۸غزنی۳۶۰۲۴۲۹۶۲۱۹۹۳
۱۹غور۱۲۱۷۷۳۵۸۴۹۰
۲۰فاریاب۳۰۶۲۲۰۶۲۲۵۱۰۰۰
۲۱فراه۱۴۵۸۳۴۸۱۴۴۱۵
۲۲قندهار۵۷۵۳۵۵۱۹۶۲۳۲۹۲۲
۲۳کابل۲۶۴۱۱۳۱۰۵۴۶۴۶۲
۲۴کاپیسا۱۴۳۱۰۵۲۵۱۳۲۳۵
۲۵کندز۳۹۴۲۸۵۹۷۱۲۱۵۶۲
۲۶کنر۱۲۶۸۰۴۴۲۲۸۶
۲۷لغمان۱۵۵۱۰۰۴۵۱۰۲۸۰
۲۸لوگر۲۱۷۱۳۷۶۵۱۵۴۰۶
۲۹ننگرهار۳۲۳۲۰۵۱۰۲۱۶۸۸۷
۳۰نورستان۲۱۱۹۲ ۴۷
۳۱نیمروز۷۴۵۴۲۰ ۱۵۰
۳۲میدان‌‌وردک۲۱۶۱۳۳۶۲۱۴۸۱۴
۳۳هرات۳۰۰۱۹۶۸۰۲۴۷۶۲
۳۴هلمند۶۴۱۴۲۹۱۹۹۱۳۱۶۵۳
مجموع۶۹۹۵۴۵۹۹۱۹۶۷۴۲۲۲۰۷۶۰
نوت: این آمار هفت مورد شورش را نیز شامل می‌شود که در زندان‌های هرات، قندهار، غزنی، غور، پکتیا و پکتیکا رخ داده است.

اکلد با  آغاز سال ۲۰۱۶ میلادی آمار رویدادها و تلفات جنگ افغانستان را ثبت کرده است. براساس آمارهای رسمی این نهاد، از ۲۰۱۶ تا حال بیش از ۱۴۵ هزار نفر در جنگ افغانستان کشته شده‌اند. باید تصریح کرد که با توجه به پیچیده‌گی‌ ابعاد جنگ افغانستان، تلاش طرف‌ها برای پنهان‌ کردن آمارها و هم‌چنان احتمال مرگ برخی از زخمیان، ممکن است شمار قربانیان بیش‌تر از این آمار باشد. پروژه داده‌های رویدادها و نقاط درگیری مسلحانه یا «ACLED» یک سازمان غیردولتی است که از سال ۱۹۹۷ بدین‌سو در امر ثبت داده‌های رویدادها و نقاط درگیری فعالیت می‌کند. این نهاد رویداد، نوعیت رویداد، تاریخ رویداد، عامل رویداد، قربانیان رویداد و مکان رویداد را جمع‌آوری، با درج کُد مشخص ثبت و در ادامه تجزیه و تحلیل می‌کند. اکلد در حال حاضر ۱۹۱ کشور جهان را پوشش می‌دهد و از آغاز کارش تا حال، حدود یک میلیون مورد از درگیری‌ها را ثبت کرده است. این درگیری‌ها، اعتراضات و خشونت‌های کوچک سیاسی در کشورهای مختلف را نیز شامل است.

هم‌زمان با افزایش میانگین روزانه کشته‌شده‌گان جنگ افغانستان، امریکا برای آغاز یک نشست شبیه بن اول در استانبول مقدمه‌چینی می‌کند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور، در نامه‌ای عنوانی محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور و عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی، پیرامون دیدگاه اداره بایدن در مورد روند صلح افغانستان وضاحت داده است. او با تأکید بر ضرورت به نتیجه رسیدن روند صلح، درباره وخامت وضعیت افغانستان پس از خروج نیروهای امریکایی به مقام‌های حکومت هشدار داده است. پیش از این، سراج‌الدین حقانی، معاون گروه طالبان، در یک نوار صوتی به جنگ‌جویانش اطمینان داده بود که در صورت نقض توافق‌نامه دوحه از سوی امریکا، با استفاده از امکانات دست‌ داشته‌‌شان به ویژه پهباد و موشک، خشونت‌ها را به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش می‌دهند. این در حالی است که نهادهای امنیتی در جریان ماه‌های گذشته بارها از آماده‌گی‌ها برای فصل جنگ خبر داده‌اند. بدین ترتیب احتمال دارد که در صورت ورود دو طرف به فصل جنگ، شمار تلفات و میانگین قربانیان در مقایسه با ۶۴ روز اول سال ۲۰۲۱ میلادی به مراتب افزایش یابد.

هشت صبح

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا