محمدکریم خلیلی، رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان میگوید آن چه را که طالبان به عنوان نظام سیاسی پیشنهاد میکنند، برای نسل امروز قابل پذیرش نیست و آنها باید واقعیتهای امروز افغانستان را درک کنند.
آقای خلیلی این مطلب را در جلسه هماهنگی که توسط سرور دانش، معاون دوم رئیسجمهور و با حضور برخی چهرههای سیاسی و جهادی روز (جمعه، ۱۹ جدی) در کابل برگزار شده بود، بیان کرد.
وی ضمن تاکید بر ضرورت تامین صلح و پایاندادن به جنگ کنونی در کشور، گفت مردم افغانستان، کشورهای منطقه و جهان از روند صلح حمایت میکنند و هیچ کس مخالف این روند نیست.
رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان خاطرنشان ساخت صلح نباید به معنای برگشت به گذشته باشد و چنین صلحی نه برای مردم افغانستان قابل قبول است و نه برای کشورهای منطقه و جهان.
همچنان آقای خلیلی وحدت و یک پارچگی مردم را در شرایط کنونی هم در سطح ملی و هم در سطح درون قومی، یک ضرورت اجتنابناپذیر دانست و بر حرکتهای وحدتطلبانه تاکید کرد.
از سوی هم سرور دانش، معاون دوم رئیسجمهور با اشاره به مذاکرات صلح با گروه طالبان گفت امروز در شرایط حساس و دشواری قرار داریم که نیازمند همدلی، همبستگی و اتحاد همه مردم افغانستان است.
وی علاوه کرد همه ما از روند صلح، هیئت مذاکرهکننده دولت، نظام جمهوری، قانون اساسی و حقوق اساسی شهروندان کشور حمایت میکنیم.
آقای دانش بیان داشت، همانگونه که جنگ دشواریهای خود را دارد، صلح نیز دشواریها و نگرانیهایی را به همراه دارد، به ویژه صلح با گروهی که ۲۷ سال است با همه مردم افغانستان و در همه ولایتهای کشور در جنگ بوده و هماکنون نیز بر تشدید خشونت ها ادامه میدهد.
معاون دوم رئیسجمهور با اشاره به رویداد نزدهم جدی یکهولنگ در سال ۱۳۷۹ مبنی بر قتل عام مردم این ولسوالی به دست گروه طالبان، گفت که ما برای حفظ نظام کنونی و تامین حقوق برابر شهروندی برای تمام مردم افغانستان قربانیهای زیادی دادهایم.
وی افزود امروز مردم افغانستان یک صدا از صلح عادلانه حمایت میکنند، اما ضرورت است که از لحاظ فکری و سیاسی در راستای رسیدن به صلح عادلانه تلاش صورت گیرد.
آقای دانش گفت اهل فکر و اندیشه باید مسایل فکری، فقهی، حقوقی، سیاسی و ضرورت صلحسازی، حل منازعه و دولتسازی را تحلیل و ارزیابی کرده و پیشنهادات علمی خود را ارایه کنند.
معاون دوم رئیسجمهور علاوه کرد همچنان ضرورت است تا احزاب، گروهها و شخصیتهای سیاسی فعالیتهای خود را فشرده سازند و هماهنگ و منسجم و در یک جبهه وسیع ملی صلح و عدالت، در راستای تامین صلح عادلانه و پایدار و حفظ ارزشهای حقوقبشری و حقوق اساسی شهروندان فعالیت کنند.
در همین حال محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان گفت ما باید از مطرح کردن خواستها و مطالبات خود در روند صلح کوتاهی نکرده و باید با جدیت خواستها و مطالبات خود را مطرح و از آن دفاع کنیم.
آقای محقق تاکید کرد گروه طالبان هنوزهم نگاه حذفی دارد و ما باید از حالا آماده باشیم که در جریان مذاکرات صلح، حقوق برابر شهروندی و هویت همهای مردم افغانستان به رسمیت شناخته شود.
سیما سمر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر نیز گفت صلح یک ضرورت است و با اتحاد، همدلی و همبستگی میتوانیم به صلح عادلانه و پایدار برسیم.
وی افزود نظام دموکراتیک، حفظ ارزشهای حقوقبشری و حقوق برابر شهروندی از خواستهای اساسی شهروندان افغانستان در روند صلح است که به هیچ صورت نباید نادیده گرفته شود.
این در حال است که دور دوم مذاکرات صلح پس از یک وقفه ۲۰ روزه، به روز (سهشنبه، ۱۶ جدی) در شهر دوحه، پایتخت قطر از سر گرفته شد و قرار است در این دور از گفتوگوها روی برقراری آتشبس بحث و تبادل نظر صورت گیرد.
محمد هاشم سلطانی