مسئولان میگویند در یک ماه اخیر ۱۲ تن از جمله یک عروس و داماد بر اثر “گاز گرفتگی” بخاری گازی و زغالی خفه شده و جان باختهاند.
با فرارسیدن زمستان همه ساله دهها تن بر اثر گازگرفتگی مسموم می شوند و در برخی موارد این پدیده هم سبب مرگ افراد میشود. استفاده نادرست از بخاری های گازی و زغالی دلیل اصلی گفته شده است. در افغانستان مردم بیشتر برای گرم کردن منازل از بخاری های گازی و زغالی استفاده می کنند.
مسولان میگویند استفاده نادرست از بخاری های گازی و زغالی دلیل اصلی مسمومیت های گازی است.
مسولان می گویند در سه هفته اخیر دستکم ۱۲ تن در ولایتهای قندهار، پکتیا، بامیان و بلخ به شمول یک عروس و داماد به دلیل گازگرفتگی جان باختهاند و دهها مورد مسمومیت نیز ثبت شده است.
عروس و دامادی که در شب اول زندگی مشترک جان باختند
محمد پاکنیا خبرنگار محلی بی بی سی در غزنی میگوید در یک رویداد تکاندهنده چند هفته قبل یک عروس و داماد در ولایت پکتیا در نخستین شب زندگی مشترک شان دچار مسمومیت شده جان باختند.
مجیب الله برادر داماد گفته است برادرش با عروس خانواده به دلیل استفاده از بخاری گازی مسموم شدند.
او گفت: “روز جمعه عروسی بود. شنبه نکاح شان را بسته کردیم. شب بخاری گازی را روشن کرده بودند. نمیدانم تا چی مدت بخاری روشن مانده بود. خلاصه، صبح مجبور شدیم شیشه های پنجره را بشکنیم وقتی وارد اتاق شدیم از بخاری دود بلند بود. متاسفانه برادرم با خانمش زنده نبودند.”
در رویداد دیگر دو روز قبل در ولایت قندهار در جنوب افغانستان هفت عضو یک خانواده به شمول ۳ زن و چهار کودک هنگام استفاده از بخاری گازی دچار مسمومیت شده و جان باختند.
مسئولان صحی در قندهار میگویند سوختگی و مسمومیت گازی باعث جان باختن این هفت تن شده است. گفته میشود در جریان شب بخاری گازی بدلیل نبود آکسیجن خاموش شده، ساعتی بعد یکی از این افراد هنگامی که دوباره بخاری را روشن کرده، خانه آتش گرفته است.
مسولان صحت عامه در ولایتهای مرکزی افغانستان نیز میگویند از ابتدای زمستان امسال تا بحال دستکم ۱۵ واقعه گازگرفتگی را در ولایت های غزنی، بامیان و دایکندی ثبت کرده اند که در یک مورد منجر به مرگ یک تن شده است.
داکتر محمد آصف فیاضی رئیس یک شفاخانه خصوصی در شهر غزنی دلیل این واقعات را بی توجهی خانوادهها در استفاده از بخاری های گازی و زغالی عنوان میکند. وی هشدار میدهد که بخاری های گازی و زغالی هردو کاربن تولید میکند و استفاده از آنها در اتاقهای بسته که مجرای تهویه یا منفذ هوا نداردند، بسیار خطرناک است.
داکتر فیاضی میگوید در صورت مواجه شدن با چنین رویداد در اولین فرصت بیمار را در فضای باز جایی که اکسیژن کافی دارد منتقل نموده سپس برای درمان کامل فرد مسموم باید به شفاخانه منتقل شود.
همه ساله در فصل سرما رویداد های این چنینی بار ها در ولایت های مختلف افغانستان گزارش میشود.
مسئولان محلی در ولایت بلخ در شمال افغانسان هم میگویند در هفته های اخیر دو نفر از اثر گازگرفتگی جان باخته اند. در کابل هم گفته میشود چندین رویداد گاز گرفتگی رخ داده که در برخی موارد منجر به مرگ افراد شده است.
اکمل سمسور، سخنگوی وزارت صحت عامه اما میگوید شمار دقیق جان باختگان بر اثر مسمومیت و گاز گرفتگی در کل کشور در دست نیست ولی به گفته او همه ساله در فصل سرما صد ها رویداد از این دست در شفاخانه های محلی ثبت میشود.