موج دوم کرونا خطرناک تر از موج اول است/ مردم باید کرونا را جدی بگیرند
در پی شیوع موج دوم ویروس کرونا در کشور، رقم مبتلایان به کووید – ۱۹ و مرگ ناشی از این بیماری، رو به افزایش بوده است. وزارت صحت در ۲۷ ماه عقرب رسماً تأیید کرد که موج دوم ویروس کرونا در کشور شیوع یافته است. از آن زمان تاکنون صدها بیمار جدید شناسایی شدهاند و دهها نفر هم به علت ابتلا به کووید – ۱۹ جان دادهاند.
در شبانهروز گذشته ۲۸۳ بیمار جدید در سراسر کشور شناسایی شدند. در همین مدت ۲۱ بیمار کرونایی هم جان دادند. این بلندترین رقم مرگ ناشی از این بیماری از زمان شیوع موج دوم ویروس کرونا تاکنون در کشور است.
پیشبینی میشود با افزایش سردی و آلودگی هوا، بهویژه در بزرگشهرها، میزان آسیبپذیری مردم در برابر این ویروس نیز بلند برود. از همین رو، موج دوم ویروس کرونا برای افغانستان که موج نخست را نسبتاً بهتر پشت سر گذاشته بود، مهلک و خطرناک پیشبینی شده است.
وزارت صحت عامه به صورت پیوسته در حال توصیهی مردم به استفاده از ماسک، شستن دستها و پرهیز از حضور در تجمعات بزرگتر است. با این حال، این توصیهها از جانب مردم جدی گرفته نشده است. متأسفانه بیشتر مردم این روزها بدون ماسک در محلات عمومی ظاهر میشوند. اگر کسانی هم با ماسک دیده میشوند، هدف آنها تنها مراقبت از خود در برابر آلودهگی هوا است.
همچنان گردهماییهای بزرگ نه تنها در بین مردم که در بین مقامات و ادارات دولتی نیز در جریان است. به همین شکل، عادت شستن دستها و ضدعفونی محیط کار و محل زندگی نیز از سر مردم پریده است.
بدتر از همه اینکه مردم ترسی را که در موج اول نسبت به ویروس کرونا داشتند، از دست دادهاند. سیستم تغذیهی مردم دوباره با حالت عادی برگشته است. در کنار آن، اگر کسی یک یا چند نشانهی کووید – ۱۹ هم داشته باشد، آنرا جدی نمیگیرد و فکر میکند که دچار سرماخوردگی شده است. این یک دام نهفته و فریب است که ممکن است باعث افزایش رقم قربانیان شود.
از بینرفتن حساسیت مردم نسبت به خطرات احتمالی کووید – ۱۹ یک زنگ خطر جدی است. وزارت صحت باید کارزارهای تازهای را برای احیای این حساسیت راهاندازی کند. تا زمانی که ترس مثبت از ابتلا به کووید – ۱۹ دوباره در بین مردم احیا نشود، توصیههای صحی جدی گرفته نخواهد شد. این وظیفهی وزارت صحت است که با اقدامات مسوولانه و منظم، سطح مسوولیتپذیری افراد در برابر یکدیگر و حساسیت آنها در برابر این بیماری واگیر را بلند ببرد.
بعضی از مردم باور دارند که قربانی موج دوم واقع نخواهند شد؛ زیرا آنها موج اول را پشت سر گذاشتهاند و در برابر ویروس معافیت حاصل کردهاند. این در حالی است که مراجع صحی معتبر تا هنوز تأیید نکردهاند که اگر کسی یکبار به کووید – ۱۹ مبتلا شده باشد، بار دوم به این ویروس مبتلا نخواهد شد. بهتر است با این دست از باورهای کاذب مبارزه شود. این کار تنها از راه اطلاعرسانی درست از سوی وزارت صحت عامه ممکن میشود.
از جانب دیگر، وزارت صحت عامه باید از اشتباهات مربوط به موج اول درسهای لازم را گرفته باشد. در حالی که زمستان از راه میرسد، باید سطح آمادهگیها بلند برود و وسایل لازم برای مراقبت از بیماران کرونایی در تمام مراکز صحی فراهم شود. به نظر میرسد که خدمات صحی در ولایات دورافتاده و برفگیر نسبت به سایر ولایتها بیشتر است. این ولایتها به مراقبتهای بیشتر و امکانات بهتر نیاز دارند که باید تاکنون فراهم شده باشد.
پیشگیری از گسترش موج دوم ویروس کرونا و کاهش خطرات ناشی از آن وظیفهی مشترک دولت و مردم است. دسترسی به خدمات صحی با وجودی که حق مردم است، کمک به دولت برای کنترل بهتر این ویروس از مکلفیتهای هر شهروند است. از این رو، مردم با درک مسوولیت شهروندی خود باید با یکدیگر کمک کنند تا به این ویروس مهلک آلوده نشوند و زمینهی واگیری آنرا به حداقل برسانند. این کار ممکن است، به شرط آنکه به توصیههای وزارت صحت عمل شود و رعایت این توصیهها به عادت روزانهی همهی مردم تبدیل شود.