با پیروزی بایدن، پاکستان به ترمیم روبط خود با امریکا امیدوار شده است
با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، پاکستان که تحت فشار سیاستهای سختگیرانه دولت ترامپ بود،ضمن ابراز خرسندی از انتخاب بایدن امید به ترمیم روابط با واشنگتن،همکاری سازنده در افغانستان، نقشآفرینی بهتر در منطقه و ارتباط با همسایگان و کمک به حل تنشها در شبه قاره دارد.
روابط شکننده اسلامآباد-واشنگتن پس از دو دوره اوباما در زمان دونالد ترامپ نیز ادامه داشت. هر چند آمریکاییها به شرط همکاری پاکستان در بحث افغانستان حاضر به کاهش فشار و امتیازدهی به اسلامآباد شدند اما رهبران پاکستان همواره نارضایتی خود را نسبت به رویکرد جانبدارانه آمریکا و سیاستهای تبعیضآمیز این کشور ابراز داشتهاند.
عمرانخان نخست وزیر پاکستان در تابستان سال ۹۷ و پس از تشکیل دولت در این کشور اعلام کرد اسلامآباد در مشارکت با واشنگتن علیه تروریسم سهم زیادی را ارائه کرده و دیگر زمان زیادهطلبی از ما نیست، بلکه پاکستان به دنبال روابط و همکاریهای برابر با آمریکا است.
وی ۳ روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز طی گفتوگو با نشریه اشپیگل آلمان خطاب به رئیس جمهوری آینده آمریکا گفت: واشنگتن به جای دامن زدن به رویکرد رویارویی در منطقه، سیاست غیرجانبدارانه در منطقه را در دستور کار قرار دهد و در مسیر پیروی از سیاستهای یکنواخت و عاری از تبعیض گام بردارد.
بایدن و نگاه پاکستان به ترمیم روابط با آمریکا
تقریباً اکثر رهبران سیاسی پاکستان به ویژه مقامهای دولتی این کشور با خرسندی پیروزی بایدن را تبریک گفته و امید به بهبود روابط دوجانبه به ویژه پایان دوران سیاستهای سختگیرانه کاخ سفید دارند.
به نقل از خبرگزاری ایرنا، به باور ناظران سیاسی پاکستان، جو بایدن درک بهتری از موقعیت اسلامآباد داشته و حتی زمانی که بایدن رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا بود نقش محوری را برای ترمیم روابط با پاکستان و درک سیاستهای این کشور در مقایسه با خواستههای کاخ سفید ایفا کرده است.
آخرین سفر جو بایدن به پاکستان ۹ سال پیش انجام شد. وی سال ۲۰۱۱ در اقدامی غیرمنتظره از کابل به اسلامآباد سفر کرد، بازدیدی که هدف اصلی آن اطمینان دهی به پاکستان برای حمایت از جنگ علیه تروریسم و اذعان به نقش این کشور در بحث افغانستان عنوان شد.
روزنامه پاکستانی “اکسپرس تریبیون” نوشت: بایدن در طول هشت سال فعالیت خود در مقام معاون رئیس جمهوری و پیش از آن ریاست کمیته روابط خارجی همواره پاکستان را به عنوان یک متحد راهبردی در منطقه دیده است.
به گزارش این نشریه انگلیسی زبان، برعکس دونالد ترامپ که همواره نگاه شک و تردید به پاکستان داشته، جو بایدن این کشور را شریک راهبردی واشنگتن خوانده و بهبود وضعیت اقتصادی و سیاسی پاکستان را برای ثبات منطقهای مهم دانسته است.
پرهیز از رویارویی در منطقه، توقع پاکستان از بایدن
با توجه به اختلافات شدید بایدن با سیاستهای ترامپ و برخی اقدامات یکجانبه وی مانند خروج از پیمان پاریس، توافق هستهای ایران و ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا، کارشناسان پاکستانی معتقدند که این کشور نیز انتظار دارد تا با روی کار آمدن جو بایدن، از شدت سیاستهای سختگیرانه دولت ترامپ کاسته شود.
“کامران یوسف” از کارشناسان شبکه خبری “اکسپرس” پاکستان در این خصوص گفت: همکاری سازنده آمریکا با پاکستان در افغانستان، رویکرد مثبت در منطقه، پیوستن به برجام و پرهیز از دامن زدن به سیاستهای تحریک آمیز و نقش آفرینی برای حل تنشها در شبهقاره؛ از جمله انتظارات اسلامآباد است که نگاه رو به جلو از واشنگتن دارد.
به گفته این کارشناس امور راهبردی، بازگشت آمریکا به توافق بی المللی هستهای با ایران و سایر قدرتهای جهان شرایط را برای پاکستانیها آسانتر میکند، زیرا هرگونه تشدید تنشها میان تهران-واشنگتن به آنچه که این کارشناس پاکستانی افزایش مشکلات منطقهای اسلامآباد خواند، منجر میشود.
وی افزود: به نظر میرسد جو بایدن روابط آمریکا با کشورهای حوزه خلیج فارس را از نو برقرار کند، اقدامی که شاید سعودیها از آن خرسند نشوند؛ چرا که آنان شاید از این پس با آزادی که در دوران ترامپ داشتند، برخوردار نباشند و این وضعیت نیز ممکن است بر پاکستان تاثیر داشته باشد.
نوع نگاه آمریکا به روابط با هند و ملاحظه پاکستان به این تعاملات و از سوی دیگر تقابل واشنگتن با پکن و استفاده از زمین شبهقاره برای تشدید رویارویی با چین نیز دیگر چالشهایی است که پاکستان درصدد رسیدگی به آن با آغاز کار دولت جدید آمریکا است.
تحلیلگران در پاکستان معتقدند مناسبات این کشور با آمریکا در قالب بده بستان است و افغانستان نیز محور این تعاملات محسوب میشود. اما آنچه چالش اصلی برای دولتمردان پاکستانی به حساب میآید، توسعه روابط با واشنگتن فراتر از نگاه امنیتی است.
نشریه اکسپرس تریبیون گزارش داد: رئیس جمهوری وقت پاکستان در سال ۲۰۰۸ و در جریان سفر جو بایدن به اسلامآباد به پاس خدمات وی برای حمایت از توسعه روابط میان دو کشور، دومین نشان افتخار غیرنظامی پاکستان موسوم به “هلال پاکستان” را به بایدن تقدیم کرد.
این روزنامه نوشت: پاکستان بایدن را دوست دیرینه خود میداند و امیدوار است که وی در مسیر ترمیم روابط دو کشور گام بردارد.