آیا خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تسریع می شود؟
براساس گزارش رسانه های خبری امریکا تغییرات تازه در پنتاگون توسط رئیس جمهور ترامپ نگرانی ها در مورد تسریع خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را افزایش داده است.
این در حالی ست که ترامپ قبلا وعده داده بود نیروهای امریکایی را از افغانستان خارج می کند.
سی ان ان گزارش داد جنرال بازنشسته داگلاس مک گرگور که از مخالفان سرسخت حضور نیروهای امریکایی در افغانستان است به تازگی به عنوان مشاور ارشد در پنتاگون منصوب شده است.
پلیتیکو نیز نوشت ترامپ مارک اسپر، وزیر دفاع پیشین امریکا، را به این دلیل برکنار کرد که وی با تسریع خروج نیروهای امریکایی از کشورهای مختلف از جمله افغانستان مخالفت نمود.
پلیتیکو همچنین گزارش داد هرگونه تسریع در خروج نیروهای امریکایی از افغانستان ممکن است به یک جنجال با جنرال های ارشد امریکایی و دیگر شهروندان که با خروج سربازان امریکایی از افغانستان آن هم در شرایطی که اوضاع ناآرام است، منجر شود.
مارک پلیمر پولوس، افسر ارشد بازنشسته سی آی ای گفت:«خروج شتابزده و کامل نیروهای امریکایی از افغانستان خلاف دیدگاه شرایط محور جنرال های و شخصیت های سیاسی امریکا می باشد و براساس وعده قدیمی انتخاباتی ترامپ و به تشویق طرفدران متعصب وی صورت می گیرد، این تصمیم نابخردانه است و به امنیت بیشتر امریکا منجر نخواهد شد.»
این در حالی ست که جنرال اسکات میلر، فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان، به دفعات اعلام کرده که سطح خشونت ها در افغانستان هنوز بسیار بالاست.
وزارت دفاع افغانستان نیز به تازگی گفته است دامنه خشونت ها به تقریبا 26 ولایت این کشور به ویژه ولایات جنوبی کشیده شده است.
این همه در حالی ست که علی رغم پیروزی جو بایدن نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ا مریکا و تبریک سران بسیاری از کشورهای جهان به وی تکلیف رئیس جمهور آینده امریکا هنوز مشخص نیست و ترامپ نتیجه انتخابات را نپذیرفته و اعلام کرده تقلبات گسترده صورت گرفته را به صورت مستند به دادگاه تحویل داده است.
از سویی هم ترامپ در لحظات پایانی ریاست جمهوری خود دست به تغییرات ناگهانی در پنتاگون زده و با برکنار کردن مارک اسپر نگرانی هایی را در بین جنرالان امریکایی و شهروندان این کشور به وجود آورده است.
به باور کارشناسان امر، این اقدامات ترامپ ممکن است به خروج کامل و سریع نیروهای امریکایی از افغانستان منجر شود.
در صورتیکه امریکا در مدت باقی مانده از دوران ریاست جمهوری ترامپ سربازانش را از افغانستان خارج کند به نوعی به تعهدات خود به طالبان در چارچوب توافق نامه صلح با این گروه عمل کرده اما شرایط افغانستان را نادیده گرفته است.
براساس توافق صلح امریکا با طالبان، این گروه نیز می بایست خشونت ها را کاهش و زمینه را برای آتش بس و در ادامه شروع مذاکرات بین الافغانی فراهم می کرد، اتفاقی که نه تنها رخ نداده که طالبان حملات تهاجمی و انتحاری خود در ولایات مختلف افغانستان را افزایش داده اند.
به هر صورت در شرایط فعلی که خود امریکایی ها درگیر جنجال های انتخاباتی هستند بعید به نظر می رسد دلخوش بودن به امریکا برای استقرار صلح در افغانستان کار خردمندانه ای باشد، به ویژه اینکه طالبان به کمتر از امارت اسلامی تا این لحظه رضایت نداده اند.