رهبران افغانستان و پاکستان مواضع خود را قاطعانه حفظ کردند

کنفرانس کشورهای قلب آسیا و پروسه استانبول که نشستی سالانه به منظور حمایت از افغانستان می باشد، در حالی صورت می گیرد که ماه ها از مذاکرات نیمه تمام دولت افغانستان و طالبان می گذرد؛ مذاکراتی که شاید بتواند آینده صلح افغانستان را رقم بزند.
همچنین در حالیکه نشست دو روزه کشورهای قلب آسیا که روز گذشته (سه شنبه) در اسلام آباد آغاز شد متمرکز بر افغانستان است، سوشما سوارج وزیر خارجه هند نیز در این نشست شرکت کرد تا شانسی دوباره به تقویت روابط میان هند و پاکستان بدهد.
آنتونی بلینکتون معاون وزیر خارجه ایالات متحده نیز در این اجلاس شرکت کرده است و از پاکستان خواست تا از نفوذ خود استفاده کند و طالبان را به میز مذاکرات با دولت افغانستان بکشاند.
اما با حمله اخیر طالبان بر میدان هوایی کندهار، شاید این مذاکرات کمی بعید به نظر برسد.
گفتنی است که برای مذاکرات صلح افغانستان، همکاری پاکستان و افغانستان امری ضروری تلقی می شود، اما این همکاری ها پس از وقوع یک سری عملیات مرگبار در کابل و برخی کلان شهرهای کشور به تیرگی انجامید؛ افغانستان، اسلام آباد را متهم به حمایت از تروریستانی کرد که در خاک پاکستان اقامت دارند و حمله بر افغانستان می کنند.
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور در کنفرانس امروز خاطر نشان کرد که دشمنان افغانستان تصمیم داشتند افغانستان را تقسیم کنند اما در عملی کردن این طرح خود ناکام ماندند.
آقای غنی گروه های تروریستی منطقه ای و بین المللی را متهم به عامل خشونت در افغانستان کرد.
رئیس جمهور در کنایه ای به دولت مردان پاکستان که از تروریست حمایت می کنند گفت “در گذشته، استفاده از بازیگرانی غیردولتی ابزاری برای پیاده سازی سیاست های خارجی بود.”
پاکستان اما این اتهامات را رد می کند.
آقای غنی افزود “مجبور شده ام تا رئیس جمهور جنگ شوم، زیرا جنگی همه جانبه بر ما تحمیل شده است.”
“خطرات امنیتی”
نواز شریف نخست وزیر پاکستان اما بار دیگر به تعهد پاکستان بر حمایت از مذاکرات صلح افغانستان و صلح و ثبات در افغانستان تاکید کرد.
پاکستان چندی پیش اولین دور از مذاکرات صلح افغانستان با طالبان را سازماندهی کرد و میزبانی این مذاکرات را در منطقه مری در نزدیکی شهر اسلام آباد پایتخت پاکستان به عهده داشت. اما دور دوم این مذاکرات پس از اینکه خبر مرگ ملا محمد عمر رهبر طالبان از سوی برخی رسانه ها منتشر شد و مورد تایید قرار گرفت به تعویق افتاد.
نخست وزیر پاکستان همچنین در کنفرانس امروز از موضوع برگشت دادن مهاجران افغان از پاکستان سخن گفت؛ مهاجرانی که برخی از آنها دهه هاست در پاکستان زندگی می کنند.
نواز شریف گفت “عبور گسترده مهاجران از مرزها به سوی افغانستان با خطرات امنیتی می تواند مواجه باشد.”
در پاسخ به این گفته های نواز شریف، محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور گفت که برخی عملیات نظامی پاکستان علیه طالبان پاکستان سبب مهاجرت بسیاری از شهروندان پاکستان به افغانستان شده است.
آقای غنی گفت “متاسفانه رویدادهای اخیر در پاکستان ما را مجبور کرده تا پذیرای بیش از 350،000 تا 500،000 مهاجر پاکستانی باشیم.”
گفتنی است که افغانستان و پاکستان هر دو یکدیگر را متهم به حمایت از تروریسم می کنند.