چهار گروه از قاچاقچیان آثار باستانی در سال جاری در بامیان متلاشی شده اند
محمدطاهر زهیر والی بامیان پیش از ظهر امروز به خبرگزاری رها گفت:” در سال روان، چهار گروه از قاچاقچیان آثار باستانی که اقدام به حفاری های غیر قانونی در ساحات مربوط به آثار تاریخی این ولایت می کردند، در پی اقدامات جدی اداره محلی از هم پاشیده اند و جلو فعالیت های آنان گرفته شده است”.
آقای زهیر می گوید که در آخرین مورد، چندی پیش یکی از سردسته های قاچاقچیان آثار باستانی به نام “باقر قهرمان” در ولسوالی یکه ولنگ بامیان دستگیر شد و در حال حاضر هیچ گروه قاچاقچی آثار باستانی در این ولایت فعالیت ندارد.
او افزود که ارگان های امنیتی بامیان تمام تلاش خود را بکار خواهند بست تا در صورت وجود گروه های دیگر، جلو فعالیت های آنها را نیز بگیرند.
بامیان از ولایت های باستانی است که آثار تاریخی گرانبهایی در نقاط مختلف آن وجود دارند.
بیشتر این آثار مربوط به دوره های تاریخی اند اما گفته می شود که قدامت برخی از آنها به ماقبل تاریخ نیز بر می گردد.
در حال حاضر بیشتر این آثار در معرض خطر نابودی قرار دارند.
در کنار سایر عوامل نظیر ریزش سنگین برف و باران، ساخت و سازهای غیر قانونی در اطراف آثار تاریخی و عدم آگاهی مردم از ارزش آنها، حفاری های غیر قانونی از عواملی خوانده شده است که شدید ترین صدمات را به آثار تاریخی بامیان وارد کرده است.
این امر نگرانی جدی فعالان فرهنگی بامیان را برانگیخته است.
آنان تاکنون بارها از فعالیت های گسترده قاچاقچیان آثار باستانی در این ولایت ابراز نگرانی کرده اند.
با این حال طاهر زهیر به فعالان فرهنگی و باشندگان بامیان اطمینان داد که پس از این هرکسی که دست به کاوشگری های غیر قانونی در ساحات تاریخی این ولایت بزند تحت پیگیرد قانونی قرار خواهد گرفت.
به گفته او؛ اداره محلی بامیان جلو قاچاق آثار باستانی این ولایت از سوی هرکسی که باشد را می گیرد.
در چند سال گذشته این نخستین بار است که مقام ها در اداره محلی بامیان از متوقف شدن صددرصدی فعالیت های گروه های قاچاقچی آثار باستانی و اتخاذ تدابیر جدی برای جلوگیری از فعالیت این گروه ها در این ولایت خبر داده اند.
با این وجود گمان نمی رود که اداره محلی توانسته باشد بصورت کامل جلو کاوشگری های غیر قانونی و قاچاق آثار باستانی در بامیان را بگیرد.
در بامیان آثار تاریخی بی شماری وجود دارند که در نقاط مختلف این ولایت واقع شده اند اما برای حفاظت از این آثار تعداد بسیار محدودی از نیروهای امنیتی گماشته شده اند که به نظر می رسد به هیچ وجه قادر به حفاظت کامل از این میراث های تاریخی و فرهنگی ارزشمند نیستند.