برگزیده هاسیاستِتیتر یک

چرا مسکو برای کشتن سربازان امریکایی در افغانستان به طالبان پول می دهد؟

پرداخت پول به طالبان از سوی واحد استخباراتی  ارتش روسیه برای هدف قرار دادن سربازان امریکایی و انگلیسی مستقر در افغانستان این روزها به خبر داغ برخی رسانه ها تبدیل شده است و علی رغم انکار منابع استخباراتی امریکا، رسانه ها اما با اطمینان و قوت بیشتری به این موضوع پرداخته اند.  

این موضوع که احتمالا به اوایل سال 2019 میلادی برمی گردد، خشم شدید دموکرات ها و جمهوری خواهان امریکا را برانگیخته و کاخ سفید و جامعه استخباراتی امریکا عمدتا از کانال مقامات بازنشسته تلاش می کنند متوجه شوند آیا به ترامپ در مورد قضیه اطلاع رسانی شده بوده یا خیر و اگر ترامپ خبر داشته، چه زمانی بوده است.

به هر صورت اینک به نظر می رسد که با تکرار نشر خبر حمایت مالی استخبارات روسیه از طالبان برای هدف قرار دادن سربازان امریکا و ائتلاف بین الملل در افغانستان توسط رسانه های مختلف، این موضوع تقریبا برای دولت امریکا به امری تقریبا قابل قبول تبدیل شده است. در این میان سئوال اصلی اما این است که چرا روسیه باید مشکلات پرداخت پول به طالبان برای کشتن نیروهای امریکایی و ائتلاف بین الملل در افغانستان را به جان بخرد در حالیکه طالبان خود به خود و براساس اصول اعتقادی خود مدت های طولانی ست که با هزینه جانی و مالی خود این کار را انجام می دهند؟ به عبارت دیگر، چرا روسیه باید بابت چیزی که طالبان خود به خود انجام می دهند به آنها پول پرداخت کند؟

دلایل حمایت مالی روسیه از طالبان برای کشتن نیروهای امریکایی در افغانستان بیش از این که عقلانی باشد ریشه در تحلیل های احساساتی دارد.

رسانه «رسپانسیبل استیت کرفت» در یک جولای طی مطلبی در این مورد می نویسد برخی ناظران بر این باورند که روسیه به تلافی خساراتی که «نیروهای نظامی خصوصی روسی» در درگیری هجدهم فبروری با نیروهای امریکایی در سوریه متحمل شد، برنامه پرداخت پول به طالبان برای کشتن نیروهای امریکایی در افغانستان را روی دست گرفت. اگرچه هم امریکا و هم روسیه در آن زمان موضوع را کم اهمیت فرض کردند و روسیه حمایت خود از این گروه نظامی خصوصی را رد کرد و نخواست این امر موجب تنش و روبه رویی گسترده تر واشنگتن و مسکو گردد.

تلفات این درگیری اما روسیه را به شدت عصبانی ساخت و مسکو درصدد راهی برآمد که نه تنها این شکست را تلافی کند که از خطر مواجه مستقیم با امریکا نیز به دور باشد. اما پرداخت پول به طالبان توسط روسیه قبل یا بعد از رویداد ماه فبریوری 2018 در سوریه هنوز روشن نشده است.

به نوشته مطلب، دلیل احتمالی دوم حمایت مالی روسیه از طالبان برای حمله به نیروهای امریکایی و ائتلاف در افغانستان، نوعی عمل مقابله به مثل در مورد حمایت امریکا از مجاهدین افغان در زمان حمله اتحاد جماهیر شوروی سابق به این کشور می باشد. در دهه 1980 میلادی، ایالات متحده امریکا با همکاری پاکستان از مجاهدین افغان حمایت مالی و تسلیحاتی می کرد تا بر اتحاد جماهیر شوروی پیروز شوند. به نظر پوتین، حمایت امریکا از مجاهدین افغان در زمان حمله شوروی سابق به این کشور زمینه حمایت حال حاضر روسیه از طالبان برای مبارزه با امریکا را فراهم کرده است. این درست که کرملین تمایل دارد در حق امریکا همان کاری را بکند که امریکا در حق شوروی سابق انجام داد اما یک نکته ای که باید روشن شود جدول زمانی و شروع پرداخت پول به طالبان از سوی استخبارات ارتش روسیه می باشد: امریکا نزدیک به دو دهه است که در افغانستان حضور دارد و این احتمال وجود دارد که نگرانی های فوری سیاست روسیه سبب این رویکرد شده باشد.

در بخش دیگر مطلب می خوانیم روسیه نیم نگاهی به نوع حکومت آینده در افغانستان نیز دارد: به تصور روسیه اگر طالبان در نظام آینده افغانستان بتوانند جایی برای خود دست و پا کنند، حمایت از این گروه در حال حاضر می تواند سنگ بنای دوستی در آینده را بنهد. دوستی روسیه با طالبان در حکومت احتمالی آینده که طالبان در آن نقش برجسته خواهند داشت موجب می شود طالبان از حمله به منافع روسیه در آسیای میانه و دیگر مکان ها خودداری کنند. از دیدگاه روسیه، امریکا و ائتلاف بین الملل سرانجام روزی افغانستان را ترک می کنند واین احتمالا طالبان است که قدرت را می توانند در دست بگیرند.
دلیل دیگری که در مطلب فوق در مورد حمایت مالی روسیه از طالبان برای هدف قرار دادن نیروهای امریکایی در افغانستان، آورده شده احتمال موفقیت مذاکرات صلح افغانستان در نتیجه تلاش های زلمی خلیلزاد می باشد: روسیه نگران است که  تلاش های زلمی خلیلزاد برای صلح افغانستان سرانجام چنان موفقیت آمیز باشد که نوعی آشتی ملی در افغانستان شکل گیرد که در این صورت طالبان دیگر علیه منافع امریکا در افغانستان نخواهد جنگید و نوک پیکان حملات خود را به سمت منافع روسیه نشانه خواهند رفت.

این سناریو اگرچه به نظر عجیب می رسد اما به طور د ائم رابطه امریکا با طالبان را تخریب می کند، روسیه نیک می داند که با حمایت از حملات طالبان علیه امریکا و متحدانش در افغانستان به نوعی مانع حملات طالبان به منافع خود در آسیای میانه و دیگر مناطق می شود. از سویی هم به باور روسیه اگر حمایت مسکو از طالبان به شکست مذاکرات صلح افغانستان به رهبری امریکا شود باز هم جای نگرانی نیست چون روسیه می تواند این خلأ را پر کرده خود رهبری صلح در افغانستان را برعهده بگیرد.

به باور نویسنده مطلب، روسیه با حمایت مالی از طالبان برای حمله به نیروهای امریکایی در افغانستان قصد ندارد خروج امریکایی ها از  افغانستان را تسریع کند بلکه به دنبال مجبور ساختن امریکا برای ماندن و جنگیدن در افغانستان است چراکه مادامیکه امریکا و نیروهای ائتلاف بین الملل علیه طالبان در افغانستان بجنگند، توان طالبان برای حمایت از گروه های تروریستی در آسیای میانه کاهش می یابد. روسیه نیک می داند که آنچه قبل از حادثه یازدهم سپتامبر اتفاق افتاد باز هم ممکن است اتفاق بیفتد: قبل از 2001 میلادی، طالبان نه تنها با القاعده پیمان دوستی و همکاری بستند که پذیرای دیگر گروه های تروریستی مانند جنبش اسلامی ازبکستان که حملاتی را از افغانستان علیه کشورهای آسیای میانه همسایه با افغانستان انجام می دهد، نیز بودند. در صورتیکه امریکا افغانستان را ترک کند، روسیه خود به تنهایی مجبور است جور مبارزه با این گروه های تروریستی را به دوش بکشد.

به هر صورت همان طور که در بخش پایانی مطلب می خوانیم، حمایت سازمان استخباراتی ارتش روسیه از طالبان برای هدف قرار دادن نیروهای امریکا و ائتلاف بین الملل در افغانستان به خاطر دشمنی پوتین با امریکا یا اختلاف با واشنگتن بر سر مسائلی در سوریه نیست. هدف روسیه از این کار به اهداف خاص کرملین در افغانستان و آسیای میانه بر می گردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا