برگزیده هاسیاست

ارگ و سپیدار به توافق نزدیک شده اند

منابع دخیل در مذاکرات میان ارگ و سپیدار می‌گویند گفت‌وگوهای دو طرف وارد مرحله نهایی شده و قرار است به زودی توافق رسمی اعلام شود. گفته می‌شود این مذاکرات در حال حاضر روی چگونه‌گی تقسیم وزارت‌خانه‌ها، ادارات مستقل، ولایت‌ها و سفارت‌خانه‌ها جریان دارد. هم‌زمان با این، یک منبع معتبر در گفت‌وگو با روزنامه ۸صبح گفت ارگ و سپیدار در روزهای اخیر روی وزارت‌های امور خارجه و مالیه و اداره لوی‌سارنوالی چانه‌زنی می‌کنند. پیش‌تر، یک منبع آگاه از این مذاکرات تأیید کرد که طرف‌های گفت‌وگوکننده روی کلیات طرحی که از سوی سپیدار پیشنهاد شده بود، به توافق رسیده‌‌اند و تنها بحث روی جزییات را در روزهای اخیر ادامه داده‌اند. بر اساس این طرح، قرار است عبدالله عبدالله در چارچوب حکومت مشارکتی پُست ریاست شورای عالی مصالحه را احراز کند و قدرت سیاسی نیز به گونه مساویانه میان دو طرف تقسیم ‌شود. طرف‌های مذاکره‌کننده اما گفته‌اند که جزییات این گفت‌وگوها را پس از به دست آمدن توافق نهایی به مردم خواهند گفت.

تنش‌های سیاسی میان ارگ و سپیدار قرار است به زودی به یک توافق سیاسی منجر می‌شود. یک منبع آگاه از این گفت‌وگوها می‌گوید که پس از توافق روی کلیات طرح پیشنهادی سپیدار، دو طرف روی برخی از جزییات گفت‌وگو می‌کنند و در حال حاضر، مذاکرات پیرامون چگونه‌گی تقسیم کرسی‌های حکومت ادامه دارد. این منابع می‌گویند که عبدالله عبدالله نیز در سطح بالای مذاکرات حضور یافته و طرف‌های مذاکره‌کننده در سطوح مختلف روی تقسیم کرسی‌های حکومت رای‌زنی می‌کنند. گفته می‌شود که دو طرف پس از توافق روی چارچوب طرح پیشنهادی سپیدار، گفت‌وگوها روی جزییات را برای پایان تنش‌های سیاسی سرعت بخشیده‌اند و این طرح به زودی نهایی می‌شود.

به گفته منبع، مذاکرات روی تقسیم حکومت در چهار سطوح مختلف که شامل کابینه، اداره‌های مستقل، ولایت‌ها و سفارت‌خانه‌ها می‌شود، ادامه یافته و پیش‌رفت‌هایی نیز در پی داشته است. این منبع افزود که گفت‌وگوهای سیاسی ارگ و سپیدار رو به پایان است و مذاکره‌کننده‌گان با توجه به بحران‌های کنونی کشور، این روند را سرعت بخشیده‌اند. در همین حال، یک منبع آگاه از این مذاکرات می‌گوید که روی شماری از جزییات طرح پیشنهادی سپیدار توافق شده و دو طرف در حال حاضر روی پست‌های وزارت‌های امور خارجه و مالیه و اداره لوی‌‌سارنوالی چانه می‌زنند. قرار است پس از نهایی شدن توافق میان دو طرف، این طرح به یک توافق‌نامه بدل شده و با حضور و تضمین گروه میانجی و نماینده‌گان برخی از کشورها و سازمان‌های خارجی، میان ارگ و سپیدار به امضا برسد. طرف‌های مذاکره اما توافق کرده‌اند که جزییات را پس از نهایی شدن توافق سیاسی با مردم در میان بگذارند.

هرچند ارگ ریاست جمهوری پیش از این پیش‌رفت‌ها در گفت‌وگوها با سپیدار را تایید کرد، اما در این مورد جزییات نداد. سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری نیز در دیدار با نماینده‌گان ملل متحد و اتحادیه اروپا، اطمینان داده بود که تنش‌های میان دو طرف در حال پایان یافتن است و عبدالله عبدالله پُست ریاست شورای عالی مصالحه را احراز خواهد کرد. پس از همه‌گانی شدن طرح پیشنهادی سپیدار در رسانه‌ها، منابعی در ارگ ریاست جمهوری گفتند که با این طرح موافق نیستند، اما توافق میان ارگ و سپیدار برای حل تنش‌های سیاسی را نهایی دانستند. این منابع تصریح کردند که روی چارچوب حضور آقای عبدالله در راس شورای عالی مصالحه هم‌زمان با اعطای پروتکل، تشریفات ویژه و تخصیص بودجه و حضور شماری از اعضای تیم «ثبات ‌و هم‌گرایی» در بدنه حکومت موافقت شده است.

در طرحی که زیر نام «چارچوب توافق سیاسی» به ارگ فرستاده شد، سپیدار خواستار پُست صدارت اجرایی در امور صلح برای عبدالله عبدالله شده است. هم‌زمان با این، در طرح پیشنهادی آمده است که ۵۰ درصد از وزرا، روسای مستقل، معینان و سفیران که نهادهای امنیتی و وزارت‌های کلیدی ملکی را نیز شامل می‌شود، از سوی سپیدار معرفی خواهد شد. در ادامه تصریح شده که از میان پست‌های مشاور امنیت ملی، وزیران دفاع و داخله و رییس عمومی امنیت ملی، دو مقام آن توسط عبدالله عبدالله و با محوریت صلح انتخاب می‌شوند. سپیدار هم‌چنان پیشنهاد کرده است که عبدالرشید دوستم، معاون پیشین ریاست جمهوری به عنوان معاون سرقوماندان اعلا تعیین شود و صاحب رتبه مارشال شود. بر اساس گفته‌های افراد نزدیک به سپیدار، شورای مصالحه پس از آغاز کار در بدنه حکومت، به تعیین هیأت مذاکره‌کننده با طالبان خواهد پرداخت و این گفت‌وگوها را به گونه‌ی رسمی آغاز خواهد کرد. برخی از منابع دخیل در این گفت‌وگوها پیش‌تر گفته بودند که توافق میان ارگ و سپیدار سیاسی است و تضمین پنج ساله ندارد. با توجه به این اصل، اگر این توافق سیاسی به برقراری صلح با گروه طالبان بیانجامد، توافق‌نامه میان ارگ و سپیدار لغو می‌شود و هم‌زمان با آن، حکومت تازه‌ای شکل می‌گیرد.

محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله در ۱۹ حوت سال گذشته مراسم تحلیف را به گونه هم‌زمان به جا آوردند. هر چند کمیسیون مستقل انتخابات تیم دولت‌ساز به ریاست آقای غنی را برنده انتخابات اعلام کرد، اما عبدالله عبدالله و اعضای دسته انتخاباتی ثبات و هم‌گرایی با تحریم نتیجه انتخابات، حکومت موازی را زیر نام «حکومت همه‌شمول» اعلام کردند. پس از افزایش تنش‌های سیاسی میان دو طرف که به تاخیر در تشکیل هیأت مذاکره‌کننده با طالبان و روند صلح منجر شد، شماری از کشورها و سازمان‌های همکار به گونه‌ی رسمی خواستار حل تنش‌های سیاسی میان ارگ و سپیدار شدند. گفتنی است که گفت‌وگوها میان ارگ و سپیدار با میانجی‌گری برخی از سیاسیون داخلی به راه افتاد و دلایل اصلی آن حل بحران سیاسی کنونی و تسریع روند صلح با گروه طالبان عنوان شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا