جان سوپکو بازرس ویژه امریکا در امور بازسازی افغانستان گفته است که پس از توافق صلح، پیوستن ۸۰ هزار جنگجوی طالبان با خانواده های شان به جامعهی افغانستان، یک روند پر هزینه و دشوار خواهد بود.
آقای سوپکو که به کانگرس آمریکا گزارش میداد، همچنان افزوده است که اقتصاد افغانستان بسیاز ضعیف، فساد اداری در افغانستان به اوج خود رسیده و تولید «مواد مخدر» نیز در حال افزایش است.
آقای سوپکو هر چند بر نیازمندی افغانستان به کمک های جامعه جهانی تاکید ورزیده، اما از حکومت افغانستان و کنگره آمریکا نیز خواسته است که در مورد چگونگی نظارت از مصرف کمکها در بخش بازسازی افغانستان تصمیم بگیرند.
جان سوپکو بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان گفته: “وضعیت نظامی هنوز هم مانند یک بنبست مرگبار است. اقتصاد افغانستان بیش از حد ضعیف است. فساد اوج گرفته است. تولید مواد مخدر در حال افزایش است. اگر ارزیابی صورت نگیرد، به این معنی است که تمامی این دالرها و یوروها را در چهارراه مسعود در کابل انبار کرده و به آتش میکشید.”
وی همچنان رسیدن به توافق صلح در افغانستان را نگران کننده و دشوار خوانده است. نگرانی آقای سوپکو روی ادغام ۸۰ هزار جنگجوی طالبان با خانواده های شان است، که هم اکنون در میدان های نبرد به سر میبرند.
آقای سوپکو افزوده: “در گزارشها در مورد تجربیات از ادغام مجدد جنگجویان پیشین معلومات داده ایم. نمیتوانیم بگوییم که یک شبه ۸۰ هزار جنگجوی طالبان و خانوادههای شان را به جامعه افغانی مدغم کنیم. باید پلانگذاری برای انجام این کار آغاز شود.”
حکومت افغانستان در پیوند به این گفته های جان سپکو، تاکید دارد که این وظیفه حکومت افغانستان است تا پس از صلح، حقوق شهروندانش که طالبان نیز شامل آن می شوند را تامین کند.
بازرس ویژه آمریکا همچنان تاکید میکند که بر بنیاد نگرانی های موجود، طالبان سازمان یک پارچه نیست و در کنار آن داعش و سایر گروه های هراسافگن در افغانستان فعالیت دارند و حتی اگر توافق صلح صورت بگیرد، برای رسیدگی به این گروه و سایر گروه های مسلح غیر مسوول، به نیروهای قوی افغان نیاز خواهد بود.