کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی روز (جمعه، 22 قوس/آذر) نشست مشورتی را برای حل جنجالهای انتخاباتی، در هماهنگی با کمیسیون مستقل انتخابات با حضور نمایندگان دستههای انتخاباتی و نهادهای مدنی برگزار کرد.
اورنگزیب، یک عضو کمیسیون مستقل انتخابات میگوید حدود ۱۳ هزار کارمند انتخاباتی به علت انجام تقلبات و تخلفات انتخاباتی به کمیسیون شکایات انتخاباتی معرفی شدهاند.
او افزود تحلیل و ارزیابی کمیسیون مستقل انتخابات این است که عاملان تقلب شناسایی شدهاند.
به گفته او، نخستین«فاکتور» تقلب خود «نامزد» است که کارمند کمیسیون مستقل انتخابات را تهدید و تشویق کرده است تا به نفع یا ضرر کسی کار کند.
او همچنان میافزاید عامل دوم، کارمند کمیسیون مستقل انتخابات بوده است که به نفع و یا ضرر یک نامزد تقلب کرده است.
زهره بیان شینواری، رئیس کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی با ابراز نگرانی از تأخیر در اعلام نتایج ابتدایی انتخابات از کمیسیون مستقل انتخابات میخواهد که هرچه زودتر بنبست انتخاباتی را حل کرده و نتایج ابتدایی را اعلام کند.
حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات در این نشست گفت تاکنون، 700 هزار رأی باطل اعلام شده است.
خانم نورستانی،یکبار دیگر از دستههایی انتخاباتی که مانع بازشماری آرای در هفت ولایت شدهاند میخواهد تا به کمیسیون اجازۀ بازشماری آرا را بدهند.
اسدالله سعادتی، معاون دوم دستۀ انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله، از کمیسیون انتخابات میخواهد تا 102 هزار آرای پیش از زمان رأیدهی را باطل اعلام کند و 137 هزار آرای بدون بایومتریک را به بازشماری بفرستد.
او تأکید میکند که به هیچ صورت نتایج تقلبی را نمیپذیرند.
عمر داوودزی، رئیس ستاد انتخاباتی محمداشرف غنی، میگوید کمیسیون برای اعلام نتایج ابتدایی آمادگی دارد، اما موانع سیاسی در برابر اعلام نتایج انتخابات وجود دارند.
آقای داوودزی از کمیسیونهای انتخاباتی میخواهد بهکار خود ادامه دهند و هرچه زودتر نتایج انتخابات را اعلام کنند.
برخی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و نمایندگان احزاب سیاسی از کمیسیون مستقل انتخابات میخواهند تا آن شمار دستههای انتخاباتی را که در تلقب دست داشتهاند، افشا و به نهادهایی عدلی و قضایی معرفی کند.
نشست مشورتی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی تنشهایی لفظی میان رئیس کمیسیون انتخابات و برخی از نمایندگان نامزدان انتخابات را نیز بههمراه داشت.
در این حال مسئولان کمیسیون انتخابات از 300 هزار آرای اختلافی دفاع کرده میگویند که این آرا معتبر میباشد.
هفتۀ پیش نیز کمیسیون انتخابات نشست مشورتی را با نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و احزاب سیاسی و نهادهایی ناظر انتخابات به منظوری حل جنجالهایی انتخاباتی برگزار کرده بود، که بینتیجه پایان یافت.