آقای قانونی که صبح امروز پنجشنبه (25 میزان) در یک نشست با عنوان “صلح و رفاه” در کابل صحبت میکرد، گفت در 18 سال گذشته درک واقعی از صلح در کشور به وجود نیامده و ریشههای اصلی جنگ تشخیص نشده است.
قانونی افزود جنگ افغانستان جنگ داخلی و یا جنگ دولت با دولت نیست؛ بلکه مردم افغانستان شاهد یک جنگ ترکیبی هستند که مثالش در هیچ جای دنیا وجود ندارد.
او با تاکید بر اینکه طالبان بخشی از مردم افغانستان اند افزود، اینکه افغانستان در 18 سال نتوانسته به صلح برسد، معنایش این نیست که هیچگاهی به صلح نخواهد رسید؛ بلکه با یک طرح مدون و جامع این مشکل حل شدنی است.
به گفته او، امریکا پس از سقوط طالبان مرتکب اشتباه بزرگ شد و آن اینکه تنها القاعده را دشمن خود خواند و طالبان را گروپ محلی یاد کرد؛ پاکستانیها به امریکا چنین ایده دادند که طالب برای شان دشمن نیست و بناً اجازه گرفتند که طالبان را بازسازی کنند.
معاون پیشین ریاست جمهوری تاکید کرد که کشورهای همسایه برای تمکین دولت افغانستان پیوسته ابزار سازی کردهاند. بناً اگر امروز هم مشکل طالبان اساسی حل نشود مردم باید منتظر ابزار دیگری باشند.
او گفت که مشکل جنگ افغانستان زمانی به شکل بنیادی حل میشود که دولت با ملت به درک واحد در مورد صلح برسند و بجای تشکیلات متورم شورای صلح یک نهاد تخصصی بررسی ریشههای صلح و جنگ و در کشور ایجاد کند.
آقای قانونی بیان داشت: “حضور خارجیها و تطبیق شریعت سرپوشی است برای ادامه جنگ در افغانستان که توسط حلقات خارجی در بیرون از کشور مدیریت میشود؛ بناً آنچه که سبب ادامه جنگ در کشور شده، استراتیژی کشورهای همسایه است نه حضور خارجیها.”
او تاکید کرد که دولت باید شجاعانه ابتدا طرح مدون صلح آماده کرده و آنرا به ریفراندوم بگذارد و یا پس از تصویب شورای ملی آنرا به اجرا گذارد.
به گفته او، در اینگونه طرح صلح باید منافع مشروع افغانستان و منافع منطقه تشخیص شده و گفته شود که افغانستان نه تهدید برای کشوری و نه کشوری برای افغانستان باید تهدید باشد.
قانونی تاکید کرد پس از تصویب طرح مدون صلح، دولت افغانستان شجاعانه در سه بعد داخلی، منطقهای و جهانی وارد مذاکره شود. به گفته او، چنین طرحی تا امروز وجود نداشته و هرچه شنیده شده اهمیت صلح بوده نه طرح مدون برای صلح.
او تاکید کرد که در بعد داخلی مصالحه نیز حضور دولت، جامعه مدنی و طالبان مهم است؛ در غیر آن کشور به صلح و رفاه نخواهد رسید.