به گفته یک منبع نزدیک به طالبان، در دیدار روز جمعه 12 سنبله خلیل زاد با طالبان در اسلام آباد راهکارهای از سر گیری مذاکرات امریکا و طالبان در مورد صلح افغانستان مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت.
این درحالی است که گفت و گوهای امریکا و طالبان در مورد صلح افغانستان پس از نه دوره برگزاری در دوحه قطر سرانجام به دستور دونالد ترامپ و به بهانه کشته شدن ده تن از جمله یک سرباز امریکایی در یکی از حملات انتحاری طالبان در کابل، متوقف شده است.
پاکستان با دعوت از طالبان و ترتیب دیدار خلیل زاد با نمایندگان این گروه بخشی از تلاش های اسلام آباد برای آغاز دوباره مذاکرات متوقف شده امریکا با طالبان در مورد صلح افغانستان می باشد.
به گفته منبع دو طرف تصمیم گرفتند این دیدار را مخفی نگه دارند.
رهبری هیأت دوازده نفری طالبان در پاکستان را ملاغنی برادر، فرد شماره دو طالبان در زمان تسلط این گروه بر افغانستان، بر عهده دارد.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، از بروز هرگونه اطلاعات در مورد نشست روز گذشته خلیل زاد و طالبان خودداری کرده است.
یک مقام امریکایی اما مدعی شد ملاقات اخیز خلیل زاد با طالبان در پاکستان به معنای آغاز دوباره مذاکرات صلح ایالات متحده و این گروه نیست.
این مقام امریکایی به «دیلی تایمز» گفت دیدار خلیل زاد با طالبان در پاکستان در ادامه دیدارهایی است که مقامات پاکستانی با خلیل زاد در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در ماه گذشته در نیویورک برگزار شده است.
خلیل زاد و عمران خان پیش از این در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک دیدار و در مورد صلح افغانستان گفت و گو کرده بودند. در این ملاقات، عمران خان خواستار از سرگیری مذاکرات امریکا با طالبان در مورد صلح افغانستان شده بود.
گفته می شود دیدار روز گذشته خلیل زاد با طالبان در ملاقات عمران خان و خلیل زاد در نیویورک برنامه ریزی شده بوده است.
بر اساس اعلام منابع، محور اصلی گفت و گوی خلیل زاد با طالبان در دیدار روز گذشته کاهش خشونت این گروه در افغانستان بوده است، همان مسأله ای که در دور نهم مذاکرات خلیل زاد و طالبان در آگوست مورد توافق قرار گرفته بود.
طالبان علی رغم برخی توافقات با امریکا در پایان دور نهم مذاکرات دوحه اما هیچگاه حاضر به قبول آتش بس نشد و امضای توافق نامه صلح را مشروط به خروج نیروهای امریکایی از افغانستان دانست.
سهیل شاهین، سخنگوی طالبان در قطر، پیش از این اعلام کرده بود متن توافق نامه احتمالی امریکا و طالبان در پایان دور نهم گفت و گوهای صلح در دوحه نهایی شده بود و قرار بود به طور رسمی توسط دولت قطر اعلام گردد.
به گفته وی قرار بود 23 وزیر خارجه در جلسه امضای توافق نامه حضور داشته باشند. امضای این توافقنامه می توانست زمینه گفت و گوی بین الافغانی را فراهم کند.
سهیل شاهین افزود هفته گذشته طالبان آمادگی خود برای پیش برد پروسه صلح را اعلام کردند واین به امریکا بستگی دارد که نشان دهد آیا به دنبال ختم جنگ در افغانستان هست یا خیر!
از سویی هم باید گفت طالبان قبل از سفر به پاکستان به کشورهای روسیه، چین و ایران سفر کرده و در مورد آغاز دوباره گفت و گوی صلح امریکا با این گروه رایزنی کرده بودند.
یک مقام پاکستانی نیز قبلا گفته بود پاکستان از طالبان برای گفت و گو در مورد صلح افغانستان دعوت به عمل آورده است.
نمایندگان طالبان همچنین روز پنج شنبه هفته گذشته با عمران خان نخست وزیر پاکستان و محمود قریشی وزیر امور خارجه این کشور دیدار کردند. دفتر نخست وزیر پاکستان اما ملاقات عمران خان با طالبان را رد می کند.
گفته می شود طالبان قرار است دید و بازدیدها و گفت و گوهای خود در پاکستان را امروز شنبه 13 سنبله نیز ادامه دهد.
هیأت دوزاده نفری طالبان که به پاکستان سفر کرده اند شامل «ملاغنی برادر، رهبر هیأت، ملا فاضل، معاون نظامی پیشین طالبان، عبدالحق واثق، رئیس پیشین استخبارات طالبان، امیرخان متقی، عضو شورای رهبری پیشین طالبان، خیرالله خیرخواه، وزیر داخله پیشین طالبان، عبدالسلام حنفی، معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر، ضیاء الرحمان مدنی، شهاب الدین دلاور، سید رسول حلیم، نبراس الحق عزیز، محمد نبی عمری و مطیع الله خالص » می باشند.