عبدالطیف پدرام نامزد انتخابات ریاستجمهوری ۹۸ نخستین همایش کمپینیاش را با وعدهی ایجاد نظام جمهوری اسلامی فدرالی افغانستان – خراسان و محلی کردن امنیت آغاز کرد.
آقای پدرام امروز (پنجشنبه، ۲۴ اسد) در همایش کمپانیاش در کابل گفت در صورتی که او به قدرت برسد، افغانستان را به زونهای فدرال تقسیم میکند و به مردم صلاحیت میدهد که در محلات و اداره فدرال مسایل اقتصادی، اجتماعی و نظامی خود را مدریت کنند.
آقای پدرام تأکید کرد، فدرالیسمی که او مطرح میکند، فدرالیسم قومی نیست.
وی گفت: «فدرالیسمی که ما مطرح میکنیم فدرالیسم قومی نیست. حدود ۳۵ واحد خرد و کلان قومی وجود دارد. نمیشود برای هرکدام یک جمهوری فدرال ایجاد کرد. بنا بر این رویکرد ما برای ایجاد نظام فدرال اقتصادی، اجتماعی و نزدیکی محلات است. این فدرالیسم می خواهد هویت همه مردمان سرزمین مان را به طور منصفانه و عادلانه بر بتابد و مطرح کند. اعتقادم این است که هیچ قوم برگزیده ای نداریم.»
در عین حال آقای پدرام بحث محلی کردن امنیت را مطرح کرد.
او وعده کرد در صورتی که به قدرت برسد، امنیت را محلی میکند، طوری که هر کس امنیت محل خود را تأمین کند.
وی افزود:«من محلی کردن امنیت را برای این مطرح کردم که مردمان ما در ولایتهای مختلف، بتوانند از محلهایشان، به دلیل شناختی که از منطقه خود دارند، دفاع کنند تا دیگر لازم نباشد یک برادر ما از کندهار برود در بدخشان بجنگند؛ در منطقهای که هیچ کسی را نمی شناسد. این برنامه امنیتی محدود و اجرایی تر است. امنیت با نظام فدرالی محلی میشود.»
آقای پدرام افزود اگر او به قدرت برسد، مثل قانون زبان در سوئیس که هرکسی میتواند به زبان خودش سخن بگوید همه زبانهای افغانستان را زبان رسمی اعلام میکند: « ما در دانشگاهها تنها با زبانهای فارسی و پشتو نخواهیم نوشت بلکه به تعداد زبانهای رایج در افغانستان اجازه خواهیم داد که بنویسند.»
آقای پدرام در رابطه به بحث دولت – ملتسازی نیز گفت تفاووت او و محمد اشرف غنی در این زمینه این است که آقای غنی میخواهد دولت – ملتسازی را در چارچوب یک قوم و حذف سایر اقوم انجام دهد اما او میخواهد در چارچوب فدرالیسم دولت – ملتسازی کند.
این نامزد ریاستجمهوری تأکید کرد در ساختار دولتی که او پیشنهاد میکند، هیچ قومی در کشور متضرر نمیشود و هر قوم جایگاه خودش را دارد.
در بخش اقتصاد، آقای پدرام نظریه ایجاد اقتصاد اجتماعی بازار را به جای اقتصاد بازار آزاد مطرح کرد.
وی گفت:«در ساختار اقتصادی نیز تنوع فدرالی را مطرح خواهیم کرد. در این نظام کارگران و زحمتکشان، هم معاش میگیرند و هم در سود ناشی از تولیدات فابریکه سهیم خواهند شد. به این معنی که در واقع خود کارگران صاحب سرمایهاند.»
آقای پدرام طرح و برنامههای دیگر کاندیداها را عمومی و کلی عنوان کرد و گفت: «من سخرنانی و کمپاینهای عدهای از نامزدان ریاستجمهوری را دیدم. به همه احترام دارم اما برنامهی مشخصی که بشود بعد از سخنرانیها در بارهاش فکر کرد و دو جملهای از روی آن بر کاغذ نوشت، وجود نداشت. بحثها عمومی بود.»
آقای پدرام یک بار دیگر ادامه کار رییسجمهور غنی را غیرقانونی خواند و بر شکلگیری یک حکومت سرپرست تأکید کرد.
انتخابات ریاستجمهوری افغانستان قرار است در ششم ماه میزان امسال برگزار شود. این انتخابات با مذاکرات صلح بین ایالات متحدهی امریکا و طالبان هم زمان شده است.
آن طور که به نظر میرسد روند انتخابات از گفتوگوهای صلح متأثر شده و کارزارهای انتخاباتی کمرنگ است. تا کنون ابراهیم الکوزی، نامزد انخابات ریاستجمهوری، انتخابات را تحریم کرده و دستهی انتخاباتی صلح و اعدال به رهبری حنیف اتمر نیز با مطرح کردن این که صلح اولویت است، کارزارهای انخاباتیاش را به تعلیق درآورده است.