سیاستمصاحبه و گزارش

رحلت آیت الله محسنی(مد ظله العالی) یک ضایعه بزرگ برای افغانستان و جهان اسلام است

حضرت آیت الله محسنی رئیس شورای اخوت اسلامی افغانستان و یکی از چهره های برجسته علمی کشور در سن 84 سالگی شام روز گذشته(دوشنبه) درگذشت.

ارگ ریاست‌جمهوری در اعلامیه‌ ای گفت محمد آصف محسنی دارای اخلاق و سجایای نیکو بود، در عرصه علوم اسلامی دست بلند داشت و در پیروزی جهاد برحق مردم افغانستان تلاش‌های خستگی‌ناپذیر را انجام داد.

ارگ وفات شیخ محسنی را یک ضایعه بزرگ برای کشور و جهان اسلام خواند و گفت از مرحوم محسنی تالیفات و آثار ارزشمند در حوزۀ علوم اسلامی به‌جا مانده که می‌تواند مشعل راه نسل های بعدی گردد و میراث‌ ماندگار برای مسلمانان افغانستان و جهان اسلام به‌شمار ‌رود.

آیت الله محسنی پرچمدار وحدت اسلامی

ریاست اجراییه نیز در پیامی گفت آصف محسنی، از بزرگان و اندیشمندان جهان اسلام بود و در طول دورۀ حیاتش در راستای ترویج و نهادینه‌شدن قرائت متعادل و مبتنی بر عدل و برابری از متون دینی و اسلامی جهد و تلاش ورزید.

وی پیوسته در راستای اخوت اسلامی، همزیستی مسالمت‌آمیز و رواداری مذهبی میان مذاهب و فرقه‌های اسلامی تلاش کرد و در این راه و رسم، آثار گران‌بها و سخنرانی‌های پرباری برجا گذاشته است.

بر اساس خبرنامۀ رئیس اجرایی، کارنامه و مبارزات آیت الله محسنی در دوره‌های مختلف به‌ویژه در فصل جهاد افغانستان و دولت اسلامی ماندگار است. جای چنین شخصیت خیراندیش، مصلح و روحانی نیک‌نام و خوش‌کلام برای همیشه در میان ملت افغانستان خالی خواهد بود.

آیت الله محسنی علم دوست و طرفدار اخوت اسلامی بود

حامد کرزی، رییس جمهور پیشین نیز گفت که شيخ محمد آصف محسنى شخصيت روحانى، دانشمند و علم دوست كشور بود كه عمر پربارش را در راه مجاهدت خاضعانه در عرصه علوم اسلامى، اجتماعى و اخوت اسلامى وقف خدمت به مردم و كشورش كرد و آثار علمى زيادى از خود به جا گذاشت.

آیت الله محسنی برای ایجاد قطب علوم دینی در افغانستان تلاش کرد

حنیف اتمر، نامزد ریاست جمهوری نیز در پیامی گفت شیخ آصف محسنی در دوران حیات خود تلاش‌های بسیاری برای نزدیکی پیروان مذاهب مختلف اسلامی در کشور انجام داد و در این راه از تساهل و تسامح کار می‌گرفت. حمایت از نظام جمهوری اسلامی پس از دوران طالبان و تلاش برای ایجاد قطب علوم دینی در داخل کشور نشان دهنده اهداف والای ایشان در سالهای اخیر می‌باشد.

آیت الله محسنی عالمی متواضع بود

عبدرب الرسول سیاف، رهبر جهادی، شیخ آصف محسنی را «دوست دیرینه خویش» و عالم متواضع و دانشمند باعزت خواند.

استاد سیاف گفت او در پهلوی علم و دانش و بینش و بصیرت صاحب طبع ظریف و مزاج لطیف وصحبت شیرین بود ، یک بخش بزرگ از زندگی خود را صرف تدریس و تالیف و توجیه نمود و یک میراث و اندوخته قابل ملاحظه علمی را بجا گذاشت.

آیت الله محسنی منادی بزرگ اخوت اسلامی بود

شماری از کشورهای خارجی به ویژه مقامات ایران نیز به درگذشت محسنی واکنش نشان داده است. محمدجواد ظریف وزیر خارجۀ ایران در پیامی درگذشت رییس شورای علمای شیعه افغانستان را تسلیت گفت.

وزیر امور خارجه ایران، رییس شورای علمای شیعه افغانستان را «منادی بزرگ اخوت اسلامی» خوانده است.

همچنان، هزاران تن از شهروندان کشور در شبکه‌های اجتماعی درگذشت آقای محسنی را به خانواده‌اش تسلیت گفته و او را مجاهد و روحانی خیراندیش خوانده‌اند.

شیخ آصف محسنی از روحانیون مطرح در جامعۀ افغانستان بود. او در سال‌های پسین از سیاست دست برداشت و مصروف کارهای علمی و تحقیقی گردید.

گوشه ای از زندگی نامه آیت الله محسنی(مد ظله العالی)

حضرت آیت الله العظمی ‌‌محسنی مدظله العالی فرزند محمد میرزا محسنی در یک خانواده مذهبی و مومن شب جمعه پنجم ثور (اردیبهشت) سال 1314 خورشیدی مطابق با 22 محرم الحرام سال 1354 قمری مساوی با 26 آپریل 1936 میلادی در شهر قندهار به دنیا آمد. در سال 1949 میلادی با پدر بزرگوارش به پاکستان رفت و در پاکستان زبان اردو را آموخت.

در سال 1331 خورشیدی کارمند اتاق تجارت شهر قندهار شد اما عشق و علاقه شدید که به تحصیل علوم دینی داشت، این شغل را رها کرد و به تحصیل پرداخت و سپس به ولسوالی جاغوری رفت و به مدت هشت ماه ادبیات و منطق را در آنجا فراگرفت. در سال 1332 خورشیدی به نجف اشرف رفت و در طول دو سال و نیم دروس سطوح را به پایان رساند. سپس به دروس خارج فقه و اصول پرداخت و پیش آیت الله العظمی‌‌ سید محسن حکیم و آیت الله شیخ حسین حلی و آیت الله سید عبدالاعلی سبزواری و آیت الله العظمی‌‌ خوئی به شاگردی پرداخت.

او پس از دوازده سال تحصیل در نجف به زادگاهش قندهار بازگشت و حسینیه بزرگ قندهار و مدرسه علمیه آن شهر را تأسیس کرد. در سال 1357 خورشیدی حضرت آیت الله العظمی‌‌ محسنی دام ظله به حج رفت و بعد از حج، به سوریه رفت و چند ماهی در شهر دمشق مشغول تدریس علوم حوزه‌ای شد. او سپس به ایران رفت و در فروردین (حمل) سال 1357 خورشیدی با جمعی از روحانیون افغانستان مقیم حوزه علمیه مقدس قم، حزب حرکت اسلامی ‌‌افغانستان را تأسیس نمودند. حزب حرکت اسلامی ‌‌به رهبری حضرت آیت الله محسنی دام ظله در بُعد نظامی ‌‌بیش از صد پایگاه نظامی‌‌ در نوزده ولایت افغانستان ایجاد نموده و هزاران نیروی مسلح را بر علیه متجاوزین شوروی سابق سازماندهی و رهبری کرد.

در زمان حاکمیت اولین دولت مجاهدین در کابل وی منشی و سخنگوی شورای رهبری دولت اسلامی ‌‌افغانستان بود. پس از وقوع جنگ‌های داخلی بین گروه‌های مجاهدین کابل را ترک نموده و مدتی مقیم شهر اسلام آباد پاکستان شد. در سال 1376 خورشیدی پاکستان را ترک نمود و مقیم شهر مقدس قم در ایران شد. و معظم‌له در این شهر به تدریس خارج فقه، علم کلام و علم رجال پرداخت.

بعد از سقوط حکومت طالبان، به کابل بازگشت. از مهم‌ترین اقدامات ایشان در کابل رسمیت مذهب تشیع، تأسیس تلویزیون تمدن و ساخت مجتمع بزرگ علمی ‌‌فرهنگی خاتم النبیین صلی الله علیه و آله است که نظیر خود را در افغانستان ندارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا