غنی و دو راهی دشوار صلح و انتخابات!
شیرمحمد عباس استانکزی؛ عضو ارشد هیات گفتگوکننده طالبان هشدار دادهاست در صورت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیش از توافق صلح، طالبان نیروهای امریکایی در افغانستان را آماج قرار خواهند داد.
او برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در حضور نیروهای خارجی را برای طالبان غیرقانونی و غیرقابل پذیرش دانستهاست.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که خروج نیروهای خارجی یکی از پیششرطهای اصلی طالبان برای دستکشیدن از جنگ است.
دور هفتم گفتگوهای صلح میان زلمی خلیلزاد؛ نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان با طالبان مسلح هفته گذشته پایان یافت. خلیلزاد گفتهاست که این دور از گفتگوها مؤثر بوده و دوطرف از پیشرفت در این مذاکرات سخن گفتهاند.
در این دور از گفتگوها، روی جدول زمانی خروج نیروهای خارجی از افغانستان، تضمیندادن طالبان به استفادهنشدن از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر، مذاکرات بینالافغانی و برقراری آتشبس گفتگو شدهاست.
موضع گیری تازه عباس استانکزی یک هشدار سیاسی ساده برای امتیازگیری نیست؛ بلکه یک تهدید مستقیم و جدی است. طالبان مخالف انتخابات ریاست جمهوری هستند.
این بدان معناست که این بار برخلاف انتخابات ریاست جمهوری پیشین، آقای غنی نمی تواند در تبانی با طالبان، یک جبهه قدرتمند قومی تشکیل دهد تا نتایج انتخابات را به سود خود مصادره کند؛ بلکه بالعکس، این بار انتخابات، پیش از هر چیزی عرصه تقابل اشرف غنی و طالبان است.
در انتخابات ریاست جمهوری پیشین، خبری از صلح و آینده سیاسی طالبان و سهم آن گروه از سیاست و قدرت در میان نبود. طالبان در آن زمان یک گروه تروریستی غیرمشروع بود که نمایندگان آن برخلاف امروز، دیپلمات های اتوکشیده و شیک پوشی نبودند که به آسانی در سراسر منطقه، سفر کنند، در کنفرانس های بزرگ بین المللی حضور یابند و با رسانه های مختلف مصاحبه کنند.
آنها در آن زمان، در مقایسه ای ساده میان اشرف غنی به عنوان یک پشتون متعصب متعهد به تحکیم و تعمیم سلطه تاریخی پشتون ها بر سرنوشت سایر اقوام افغانستان و عبدالله که عقبه سیاسی اش را به حضور در جبهه جهاد علیه شوروی و مقاومت های ضد طالبان، منسوب می کند، بدیهی بود که جانب اشرف غنی را بگیرند و به سود او کار و کمپاین کنند.
این بار اما رقابت میان اشرف غنی و یک اردوگاه سیاسی و قومی دیگر نیست؛ بلکه رقابت میان اشرف غنی و طالبان است.
به نقل از خبرگزاری جمهور طالبان می خواهند پیش از انتخابات، توافق صلح امضا شود؛ توافقی که متضمن بازگشت آن گروه به قدرت و تعلیق و تعطیلی همه روندهایی باشد که در ۱۸ سال اخیر، جریان داشته است.
این برخلاف هدف و نیت اشرف غنی است. او می گوید که صلح و انتخابات در عرض هم و مکمل و متمم یکدیگر اند. نه صلح می تواند جایگزین انتخابات شود و نه انتخابات را می توان به بهانه صلح، تعطیل کرد.
طالبان اما با زبان دیگری سخن می کنند. این یک چالش سیاسی صرف نیست که باید در میز مذاکره حل و فصل کرد. تهدید عباس استانکزی نشان می دهد که عزم آن گروه برای مختل کردن انتخابات از مسیرهای خشونت بار و سخت افزاری، جزم و جدی است و در این زمینه حتی امریکایی ها را هم هدف قرار می دهند.
از جانب دیگر، با توجه به سلطه امنیتی طالبان بر افغانستان، در صورتی که آن گروه اراده کند، در بسیاری از ولایت های افغانستان جریان انتخابات را مختل خواهد کرد.
بنابراین و با توجه به موضع گیری تهدیدآمیز نماینده ارشد طالبان، اشرف غنی در یک دوراهی دشوار قرار گرفته است. او باید میان صلح و انتخابات، یکی را انتخاب کند؛ انتخابی که اگر بر وفق میل و مراد طالبان نباشد، می تواند بسیار پرهزینه و خونین و مرگبار باشد.