سناتوران در نشست امروز یکشنبه(9 سرطان) مجلس سنا بیم و امیدها در پیوند به آغاز دور هفتم مذاکرات صلح مطرح کردند و خواستار ارائه جزئیات مذاکره به حکومت افغانستان شدند.
محمد علم ایزدیار معاون اول مجلس سنا با اشاره به دورهفتم مذاکرات امریکا و طالبان گفت: “آنچه که در این مذاکرات بحث میشود باید با مردم افغانستان شریک شود تا موضوعات مورد توافق احتمالی ضمانت اجرایی پیدا کند.”
عبدالله قرلق منشی مجلس سنا نیز گفت: “این دور مذاکرات امریکا و طالبان نباید همانند دورههای گذشته این روند باشد. دو طرف خواست دولت و مردم افغانستان که همانا برقراری آتش بس، آغاز مذاکرات بین الافغانی، ختم جنگ و حل مساله جنگجویان طالبان پس از توافق صلح است را در نظر بگیرند.”
آقای قرلق افزود در شش دور گذشته این مذاکرات، امریکا و طالبان خواستهای شان را مطرح کردهاند؛ اما به خواستهای دولت و مردم افغانستان هیچ گونه توجهی نکردهاند.
انارکلی هنریار یکی از اعضای دیگر مجلس سنا نیز گفت: “مردم افغانستان امیدوارند که جزئیات دور هفتم مذاکرات امریکا و طالبان برای شان واضح گردد؛ زیرا این طالبان هنوز به گفتگوی بین الافغانی حاضر نشده و بالای این گروه باید فشار آورده شود تا با دولت افغانستان مذاکره کند.”
با این وجود؛ فضلهادی مسلم یار رییس مجلس از حکومت افغانستان خواست که به منظور هدایت و جهت دادن مذاکرات صلح امریکا و طالبان باید شورای مصالحه را دوباره ایجاد کند.
آقای مسلم یار گفت: “فعالیت دوباره شورای مصالحه در پیوند به مذاکرات امریکا و طالبان میتواند به خیر مردم افغانستان تمام شود” و طرفهای مذاکره از جمله امریکا را وادار به پاسخگویی به دولت و مردم افغانستان کند.
همچنین سناتوران تاکید کردند که در دور هفتم مذاکرات امریکا و طالبان باید طرف امریکایی مساله تهدید رسانههای آزاد افغانستان از سوی کمیسیون نظامی طالبان را نیز مورد بررسی قرار دهد؛ زیرا امریکا به عنوان بزرگترین حامی دموکراسی در جهان شناخته میشود و چنین ادعای را نیز دارد.
این در حالی است که دور هفتم مذاکرات امریکا و طالبان روز گذشته در قطر آغاز شده است.
هنوز جزئیات زیادی از این مذاکرات به بیرون درز نکرده؛ ولی زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا در مورد صلح افغانستان پیش از آغاز این مذاکرات گفته است که هدف امریکا از مذاکره با طالبان رسیدن به یک توافق صلح است نه توافق بر سر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان.
پیش از این، مایک پمپیو وزیر خارجه امریکا نیز در سفرش به کابل گفته بود که امیدوار است تا دو ماه دیگر یعنی پیش از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، مذاکرات صلح با طالبان نتیجه دهد.