آیت اللهالعظمی شیخ قربان علی محقق کابلی دار فانی را وداع نمود
این مرجع عالیقدر در دوران حیات پربارش خدمات زیادی به اسلام و مسلمین انجام داد و در این راه مجاهدتها نمود.
داکتر عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی، و سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهور غنی، در پیامهایی جداگانه رحلت آیتالله محقق کابلی را تسلیت گفتند.
در پیام تسلیت داکتر عبدالله عبدالله آمدهاست: «شادروان آیتالله محقق کابلی یکی از شخصیتهای تاثیرگذار و از علمای اعلم کشور ما بود. تلاشهای خستگیناپذیر مرحوم مغفور در راستای گسترش آموزههای اسلامی و ترویج فرهنگ دین ناب محمدی، درخور ستایش و قدردانی است.»
در بخش دیگری از پیام رئیس اجرایی تأکید شده: «بدون تردید مرحوم آیت الله محقق کابلی شخصیت عالم، فروتن و مردم دوست بود. از همین جهت، عمر پربارش را صرف وحدت و همدلی میان جوامع بشری و اسلامی نموده و در این راستا گام متقن و اساسی برداشته است.»
افزون بر آن، شادروان آیت الله کابلی در پیروزی جهاد مردم افغانستان در کنار سایر مجاهد مردان و مبارزین آزادیبخش کشور سهم بارز و برجستهای داشت.
سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهور غنی نیز طی پیامی رحلت آیتالله محقق کابلی را تسلیت گفت.
در پیام سرور دانش آمدهاست: «رحلت و در گذشت آن عالم فرزانه و فقیه درد آشنای جامعه اسلامی، بیگمان برای مسلمانان جهان، حوزه های علمیه، مراکز دینی و فرهنگی، جهان تشیع و به خصوص شیعیان افغانستان مصیبت جانکاه و یک ضایعهای جبران ناپذیر است.»
آیت الله محقق کابلی به عنوان نخستین مرجع تقلید دینی و مذهبی از بین مردم هزاره و شیعیان افغانستان، نماد و محصول خودآگاهی و خودباوری مردم ما در حوزه علوم دینی و مرجعیت مذهبی بود.
معظمله به عنوان یک مجتهد جامع الشرایط، افزون بر مبارزات سیاسی در طول دوره جهاد و همراهی با مبارزات عدالتخواهانه شهید وحدت ملی استاد عبدالعلی مزاری و حضور در بالاترین رده تصمیم گیری در شورای عالی نظارت حزب وحدت اسلامی افغانستان، در یک مقطع بسیار حساس تاریخی، یک تصمیم بی پیشینه تاریخی گرفت و در پاسخ به نیاز و مطالبات مردم و مقتضیات زمان و اصرار و حمایت بیدریغ رهبر شهید استاد مزاری و سایر علما و شخصیت های سیاسی و دینی، در عرصه اجتهاد و فقاهت قد برافراشت و طلسم انحصار مرجعیت را شکست.
سرور دانش در بخش دیگری از پیام خود میافزاید: «آیتالله محقق کابلی با تبحر فقهی، تقوای دینی و صلابت معنوی در امر مرجعیت مذهبی و دینی شیعیان به خصوص پیروان مذهب جعفری در افغانستان با صلابت و درایت شایسته، مسؤلیت خویش را به انجام رسانید و اکنون مسئولیت نسل دیگری از طلایه داران فقاهت و اجتهاد ما است که راه دشواری را که به همت والای آیت الله کابلی گشوده شد، تداوم ببخشند و این رسالت بزرگ دینی را بر دوش کشند.»
حضرت آیت الله محقق کابلی (رحمت الله علیه) فقیه فرزانه، عالم وارسته و زاهد پارسایی بود که در اخلاق و سیره نیک نیز الگوی عالی و نمونه بود. او در کنار تدریس، تألیف، تحقیق و پژوهش در حوزه علوم دینی، شاگردان توانمندی را برای جوامع اسلامی تربیت کرده است و علاوه براین، مساجد، مراکز متعدد دینی، فرهنگی و تحقیقاتی بی شماری را در برخی از کشورهای اسلامی مخصوصا در افغانستان تاسیس کرده و از این طریق زمینه ارائه خدمات ارزشمندی را برای مسلمانان جهان به ویژه مردم مسلمان افغانستان فراهم کرد.
حضرت آیت الله العظمی محقق کابلی به عنوان نخستین مرجع تقلید دینی در بین شیعیان و هزاره های افغانستان در راستای وحدت و همدلی بین مسلمانان جهان از جمله مردم مسلمان افغانستان همواره سعی داشت و اقدامات ارزشمندی را نیز را در این زمینه انجام داد.