رفتار با معلولین غیرانسانی و تحقیرآمیز است
در این گزارش آمده است که دفتر ساحهای کابل کمیسیون مستقل حقوق بشر در سال مالی ۱۳۹۷ با تدویر جلسات آموزشی، به منظور رفتار شایسته و انسانی با اشخاص دارای معلولیت، رهنمود رفتاری را تهیه کرده و به نشر سپرده است. این رهنمود مردم را کمک میکند تا با اشخاص دارای معلولیت رفتار شایسته و عاری از تحقیر و توهین داشته باشند و اشخاص دارای معلولیت به عنوان اشخاص مفید، موثر و توانمند فکر کنند تا به مرور یک جامعه همهشمول شکل بگیرد.
در گزارش سالانه دفتر ساحهی کابل کمیسیون مستقل انتخابات که روز یکشنبه، ۲۶ حمل نشر شد، آمده است که آگاهیدهی یکی از راههای مناسب برای رفع این مشکل و نگرانی است. در ادامهی این گزارش آمده است که ارتقای آگاهی شهروندان در مورد حقوق بشری اشخاص دارای معلولیت، ضمن اینکه خود اشخاص دارای معلولیت را قادر میسازد تا برای دفاع از حقوقشان دادخواهی کنند، زمینهی حمایت از حقوق آنها توسط دیگران را نیز فراهم میسازد.
دفتر ساحهای کابل کمیسیون مستقل حقوق بشر در سال گذشته مالی با راهاندازی کارگاههای آموزشی حدود ۸۲۷ نفر شامل ۳۱۷ زن و ۵۱۰ مرد را در زمینهی اهداف و مکانیزمهای کاری کمیسیون، حقوق بشری افراد دارای معلولیت در سندهای ملی و بینالمللی، چگونهگی رفتار با اشخاص دارای معلولیت و چگونهگی حمایت از حقوق و آزادیهای این گروه اجتماعی آگاهی و آموزش داده است. اشتراککنندهگان این برنامه علاوه بر افراد دارای معلولیت، سایر اقشار و اصناف جامعه نیز بودهاند.
به شمول این، دفتر ساحهای کابل کمیسیون مستقل حقوق بشر در سال گذشته مالی به تعداد ۸۴۸۱ تن به شمول ۴۵۲۲ زن و ۳۹۵۹ مرد از گروههای مختلف اجتماعی را در زمینه حقوق بشر آموزش و آگاهی داده است.
تدویر برنامههای آموزشی برای منسوبان نهادهای دفاعی و امنیتی اردوی ملی، پولیس ملی و امنیت ملی بخش مهم دیگری از فعالیتهای آموزشی است که در جریان سال ۱۳۹۷ توسط بخش آمبودزمن دفتر ساحهای کابل انجام شده است. این برنامهها بر مبنای برنامه عمل کمیسیون برگزار شده و هدف اصلی آن بلند بردن سطح آگاهی مسوولان و کارمندان نهادهای بالا در زمینه حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بوده است.
به نقل از «هشت صبح» در گزارش سالانه دفتر ساحهای کابل آمده است که آگاهی مسوولان نهادهای امنیتی از اهمیت ویژهای برخوردار است، چون به هر میزانی که مسوولان و کارمندان نهادهای دفاعی و امنیتی از موازین و ارزشهای حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بیشتر آگاه شوند به همان میزان در رعایت آن تلاش میکنند و به این ترتیب، میزان نقض حقوق بشر کاهش مییابد.
در ادامهی این گزارش آمده است که بخش آمبودزمن دفتر ساحهای کابل کمیسیون مستقل حقوق بشر در جریان سال مالی ۱۳۹۷ به تعداد ۱۴ کارگاه آموزشی را برای منسوبان نهادهای امنیتی و دفاعی دایر نموده است که در آن به تعداد ۴۴۰ نفر به شمول ۱۰۲ زن و ۳۳۸ مرد از نیروهای امنیتی و دفاعی آموزش دیدهاند.
خشونت؛ چالش جدی در برابر حقوق زنان
گزارش سالانه دفتر ساحهای کابل کمیسیون مستقل حقوق بشر همچنان میگوید که خشونت علیه زنان یکی از چالشهای جدی فراراه تأمین حقوق بشری زنان در کشور میباشد. ضعف آگاهی مردم از حقوق زنان یکی از عوامل اساسی این معضل به حساب میآید. از اینرو توسعه آگاهی شهروندان در مورد حقوق بشری زنان باعث میشود تا زنان به صورت ویژه مورد حمایت قرار گرفته و زمینههای دسترسی آنان به حقوق بشریشان مساعد گردد.
در ادامه گزارش سالانه دفتر ساحهای کابل آمده است که براساس برنامه عمل سالانه کمیسیون، در جریان سال ۱۳۹۷ به تعداد ۲۵ جلسه آگاهیدهی را در ولایت کابل ولسوالیهای قرهباغ، استالف، کلکان، گلدره، پغمان و ولایتهای پروان، پنجشیر، کاپیسا، میدانوردک و غزنی برگزار کرده است.
با تدویر این سلسله جلسات آموزشی، دانش و آگاهی ۸۳۴ نفر به شمول ۶۲۱ زن و ۲۱۳ مرد از گروههای مختلف جامعه در مورد موضوعاتی چون حقوق زنان در قوانین ملی و بینالمللی، قانون منع خشونت بر زنان، خشونتهای خانوادهگی و پیآمدهای ناگوار آن، فرار از منزل و علل و عوامل آن و دستآوردهای کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ارتقا یافته است. از مجموع افرادی که در این جلسات شرکت کردهاند، ۶۲۱ تن آنان را زنان و ۲۱۳ نفر آنان را مردان تشکیل میدهند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر میگوید که راهاندازی برنامههای آموزشی حقوق بشری نتایج مطلوبی در قبال داشته و این آموزشها باعث شده تا رقم مراجعهکنندهگان به این کمیسیون برای رسیدهگی به مسایل حقوق بشریشان افزایش یابد. کمیسیون مستقل حقوق بشر در گزارش خود گفته است: «یکی از مصادیق روشن تأثیرات عملی برنامههای آموزشی دفتر ساحهای کابل، افزایش مراجعان به این دفتر میباشد. افزایش مراجعه شهروندان، دلالت بر ارتقای شناخت و اعتماد مردم نسبت به کمیسیون دارد، علاوه بر سایر مباحث، معرفی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، وظایف و صلاحیتهای آن و مفاهیم حقوق بشر از جمله موضوعات کلیدی و مهم هر برنامه آموزشی دفتر ساحهای کابل بوده است. این امر سبب شده است تا اشتراککنندهگان برنامه از یک طرف از حقوق بشری خود آگاه شوند و از جانب دیگر، با صلاحیتهای قانونی، عملکرد به موقع و دستآوردهای کمیسیون نیز آشنایی حاصل نموده و میزان اعتمادشان نسبت به اجراآت کمیسیون افزایش یافته و به دفتر ساحهای کمیسیون مراجعه کنند.»
کمیسیون مستقل حقوق بشر افزوده است که طی سال مالی گذشته، به تعداد هفتهزار و ۴۷۲ نفر به دفتر ساحهای این کمیسیون در کابل مراجعه کرده و این رقم در مقایسه با سال قبل از آن، بیستوهشت درصد افزایش داشته است. براساس این گزارش، افزایش تعداد مراجعهکنندهگان نشاندهندهی بلند رفتن اعتماد شهروندان نسبت به کارکرد کمیسیون را نشان میدهد.
با این حال، کمیسیون حقوق بشر میگوید که پیشبرد برنامههای آموزش مسایل حقوق بشری در کشور با چالشهای جدی از جمله ناامنی، عرف و عنعنات ناپسند و بنیادگرایی و اندیشههای افراطی نیز مواجه است. به گفتهی این کمیسیون، برخی از افراد برداشتهای نادرستی از مسایل حقوق بشری دارند و آموزش این مسایل را در تعارض با آموزههای دینی قلمداد میکنند. کمیسیون حقوق بشر در گزارش خود گفته است: «افرادی که این بحث را مطرح میکنند بیشتر با رویکرد و نگاه بنیادگرانه از دین وارد بحث میشوند و به همین خاطر حقوق بشر را پدیدهی ضد دین میدانند.»
گفتنی است که در سال گذشته ۶۲۲۷ نفر شامل ۳۱۷۳ زن و ۳۰۵۴ مرد آموزشهای حقوقی را فراگرفتهاند.