رئیس جمهور غنی خطاب به رؤسای تازه کمیسیونهای مستقل انتخابات و شکایات انتخاباتی گفت: «باید تمام تلاش خود را انجام دهید تا انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ اعلام شده برگزار گردد، دولت افغانستان متعهد است تمام منابع مالی لازم را در اختیار کمیسیونها قرار دهد.»
رئیس جمهور افزود حکومت متعهد است در کار کمیسیونهای انتخاباتی مداخله نکند و کمیسیونها هم باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا اعتماد مردم به پروسه انتخابات را به دست آورند.
آقای غنی گفت: «مهمترین وظیفه کمیسیونهای انتخاباتی جلب اعتماد مردم است و در این راستا ابتدا خود کمیشنران و رؤسای کمیسیونها باید مواظب ارتباطات خود باشند.»
رئیس جمهور غنی تأکید کرد ارتباط کمیشنران و پرسنل کمیسیونها انتخاباتی با احزاب باید قطع گردد.
آقای غنی گفت: «کمیشنران تازه از تمام احزاب سیاسی، جناحها، نهادهای ناظر انتخاباتی و جامعه مدنی نمایندگی میکنند چون از سوی این نهادها معرفی شدهاند، اما اکنون که عضو کمیسیونها شدهاند باید ارتباط خود با تمام احزاب و جناحهای سیاسی را قطع کنند.»
رئیس جمهور غنی افزود برای حفظ استقلالیت کمیسیونهای انتخاباتی ارتباط کمیشنران با احزاب سیاسی تخلف محسوب شده و قابل پیگیری است.
آقای غنی خطاب به کمیشنران تأکید کرد: « قانون جزا در مورد شما تطبیق میشود. طبق قانون انتخابات استقلال دارید اما این استقلالیت نسبی و تحت کنترل قانون است.»
انتخابات و پروسه صلح، دو روند مهم برای حکومت
دکتر عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی، نیز طی سخنانی در مراسم تحلیف کمیشنران تازه کمیسیونهای انتخاباتی، انتخابات ریاست جمهوری سال آینده و پروسه صلح را دو روند بسیار مهم برای حکومت خواند.
رئیس اجرایی افزود تأکید بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ اعلام شده به معنای نادیده گرفتن پروسه صلح نیست.
دکتر عبدالله گفت حکومت به حفظ استقلالیت کاری کمیسیونها متعهد است.
رئیس اجرایی انتخابات پارلمانی اخیر افغانستان را ناکام توصیف کرد و گفت هماهنگی بین کمیسیونهای انتخاباتی و بین کمیشنران در انتخابات گذشته سبب بروز مشکلات کلانی شد و انتخابات آن طور که مردم توقع داشتند برگزار نشد.
قابل ذکر است انتخابات پارلمانی اخیر افغانستان که آمیخته با کوتاهیهای بزرگی چون مشکلات در لیست رأیدهندگان، تهیه لیست خیالی از رأیدهندگان، کار نکردن دستگاههای بایومتریک در روز رأیگیری و کمبود یا نبود مواد حساس انتخاباتی در برخی مراکز رأی دهی، همراه بود باعث شد احزاب سیاسی حکومت را به مهندسی کردن انتخابات متهم کند و خواستار ایجاد اصلاحات در کمیسیونهای انتخاباتی شوند.
به دنبال فشار احزاب سیاسی و نهادهای ناظر رئیس جمهور در نهایت کمیشنران و رؤسای کمیسیونهای انتخاباتی پیشین را از کار برکنار نمود و لوی سارنوالی موظف شد پرونده آنها را بررسی کند.
کمیشنران تازه کمیسیونهای انتخاباتی سه روز پیش از سوی هفده کاندید انتخابات ریاست جمهوری طی محفلی در کابل معرفی شدند.