سیاستِتیتر یک

ملابرادر از استقلال فکری و صلاحیت برخوردار است/امیدها به مذاکرات صلح بیشتر شده‌است

رئیس درالانشای شورای عالی صلح افغانستان می‌افزاید ملا برادر از استقلال فکری و صلاحیت لازم برای اتخاذ برخی از تصمیمات برخوردار می‌باشد.

آقای داوودزی گفت: «ملا برادر را از قدیم و زمانی که مأمور ارشد سازمان ملل بودم می‌شناسم. وی سال‌ها در زندان پاکستان بوده و همین امر سبب شده گروه طالبان براساس اعتقادشان به وی بیشتر از هرکس دیگری احترام بگذارند.»

رئیس دارالانشای شورای عالی صلح افغانستان افزود هدف عمومی لویه جرگه مشورتی برای صلح رسیدن به یک اجماع ملی در مورد مذاکرات صلح حکومت افغانستان با طالبان است.

محمد عمر داوودزی، در نشست خبری امروز خود در کابل به رسانه‌ها گفت پیش از آغاز لویه جرگه مشورتی باید روی هدف عمومی آن به یک اجماع برسیم تا در جریان برگزاری لویه جرگه روی مکانیزم و راه‌های رسیدن به صلح مشورت صورت گیرد.

آقای داوودزی افزود در لویه جرگه مشورتی روی این موضوع که مذاکرات غیررسمی جناح‌های مختلف سیاسی با طالبان باید زمینه ساز مذاکره مستقیم طالبان با حکومت باشد و اینکه مذاکرات غیررسمی به مذاکرات رسمی حکومت آسیب نرساند، بحث‌ و گفت‌وگو خواهد شد.

رئیس دارالانشای شورای عالی صلح افزود: «رسیدن به تفاهم سیاسی، توافق روی خطوط اساسی استراتژی صلح دائمی در افغانستان و رسیدن به توافق روی مکانیزم همه‌‌پذیر در مورد توافق احتمالی صلح با طالبان» از دیگر مقاصد برگزاری لویه جرگه مشورتی می‌باشد.

آقای داوودزی به نقل از رئیس جمهور گفت حکومت بدون پیش‌شرط با طالبان وارد مذاکره می‌شود اما در جریان مذاکرات و در مسیر رسیدن به صلح احتمالی شروط خود را دارد.

«ارزشها و دستاوردهای هفده ساله از جمله شروط مهم حکومت برای توافق صلح با طالبان می‌باشد: ارزش‌هایی مانند آزادی بیان، حقوق زنان و حقوق بشری و دستاوردهایی نظیر قانون اساسی و حکومت کنونی مبتنی بر قانون اساسی» در مذاکره با طالبان قابل معامله نیستند

داوودزی تأکید کرد برگزاری لویه جرگه مشورتی می‌تواند به حکومت در دریافت نظرات شهروندان برای ساخت یک استراتژی واحد در زمینه صلح کمک کند.

رئیس دارالانشای شورای عالی صلح گفت اجماع ملی در مورد صلح وجود دارد اما در مکانیزم و راه‌های رسیدن به صلح اختلاف نظر وجود دارد که باید رفع گردد.

آقای داوودزی افزود لویه جرگه مشورتی می‌بایست در طی یک ماه برگزار شود و در این راستا  تاکنون اقداماتی صورت گرفته‌است.

به گفته‌ی داوودزی «کمیسیون تدویر لویه جرگه مشورتی باید غیر دولتی باشد.»

آقای داوودزی تأکید کرد طرزالعمل انتخاب اعضای لویه جرگه تهیه شده و امروز یا فردا به امضای رئیس جمهور غنی می‌رسد.

وی گفت: «انتخاب اعضای لویه جرگه مشورتی براساس سهم‌بندی ولایات صورت می‌گیرد، 33 درصد اعضا که معادل 900 نفر می‌باشد از ولایت کابل انتخاب می‌گردند.»

نماینده ویژه رئیس جمهور در امور اجماع منطقه‌ای افزود لویه جرگه مشورتی برای صلح از 26 تا 29 حوت به مدت سه روز قرار است برگزار شود اما در صورت صلاح دید هیأت رهبری لویه جرگه می‌تواند به مدت دو روز دیگر تمدید شود. 2000 نفر در این لویه جرگه مشورتی شرکت خواهند کرد اما برای رعایت همه‌شمول بودن لویه جرگه  این تعداد می‌تواند افزایش یابد.

ترکیب لویه جرگه مشورتی

آقای داوودزی تأکید کرد لویه جرگه مشورتی یک رئیس، دو معاون و سه منشی خواهد داشت؛ پس از سخنان افتتاحیه رئیس جمهور، یک رئیس موقت به مدت چند ساعت برای تشکیل هیأت لویه جرگه از سوی رئیس جمهور معرفی می‌شود و در ادامه هیات لویه جرگه رئیس و معاونین و منشی‌ها را انتخاب می‌کند.

رئیس دارالانشای شورای عالی صلح در بخش دیگری از سخنان خود به حضور ملاعبدالغنی برادر در پنچمین دور مذکرات مستقیم امریکا و طالبان که امروز در دوحه قطر برگزار می‌شود، اشاره کرد و گفت: «ملابرادر دارای شخصیتی استقلال‌گراست و به نظر می‌رسد صلاحیت لازم برای اتخاذ برخی از تصامیم را داشته باشد.»

آقای داوودزی گفت: «ملا برادر از استقلال فکری بالایی برخوردار است و از دیرباز تاکنون به دنبال صلح در افغانستان بوده‌است، ملابرادر به خاطر تلاش برای صلح در افغانستان توسط پاکستان دستگیر شد.»

وی افزود خواست طالبان از امریکا این است که «جدول زمانی خروج نیروهای خارجی از افغانستان را اعلام کند، نام افراد کلیدی طالبان از لیست تحریم‌ها خارج شود و زندانیان این گروه آزاد گردد» و امریکا در پاسخ به طالبان گفته که راه حل این مشکلات نزد دولت افغانستان است.

باید گفت، داوودزی در حالی نسبت به موفقیت پروسه صلح افغانستان و تلاش های حکومت در این راستا خوشبین است که طالبان هنوز حاضر به  مذاکره با دولت کابل نشده‌اند و بسیاری از شخصیت‌های داخلی به نحوه برگزاری لویه جرگه مشورتی اعتراض دارند.

محمد حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی، چندی پیش طی اظهاراتی گفته بود اجندا و گزینش اعضای لویه جرگه هنوز شفاف اعلام نشده و امکان عدم رفتار صادقانه از سوی حکومت در این مورد وجود دارد.

گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی، نیز در این مورد اعلام کرده «اجندا، میزان صلاحیت شرکت‌کنندگان و عدم انتصابی بودن اعضای شرکت کننده در لویه جرگه» باید قبل از برگزاری لویه جرگه مدنظر قرار گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا