ترکیب و اجندای لویهجرگه مشورتی صلح باید واقعی و روشن باشد
اقای اتمر افزود قبل از برگزاری لویه جرگه مشورتی در مورد صلح باید با تمام بزرگان، رهبران احزاب و اعضای جامعه مدنی مشورت واقعی صورت گیرد.
حنیف اتمر، در ادامه به اقدام حکومت در تصفیه ادارات دولتی از وجود مخالفان سیاسی دولت اشاره کرد و آن را خلاف قانون و غیرمسئولانه خواند.
حنیف اتمر امروز دوشنبه 29 دلو در یک نشست خبری در کابل افزود اقدامات غیرقانونی حکومت که در پیوند به انتخابات صورت میگیرد، زندگی مردم را به خطر انداخته، اعتبار انتخابات را زیر سئوال برده و امنیت سیاسی را تهدید میکند.
«اعمال غیرقانونی و تطبیق قانون به روش سیاسی» دو مسألهی عمدهای بود که حنیف اتمر در انتقاد شدید از حکومت به آنها اشاره کرد.
مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان افزود حکومت تصفیه رقبای سیاسی خود در ادارات دولتی را آغاز کرده و در این میان بیشترین ضرر به تیم انتخاباتی «صلح و اعتدال» رسیدهاست.
آقای اتمر گفت: «12 نفر از بهترین شخصیتهای سیاسی موجود در حکومت که به تیم صلح و اعتدال ارتباط داشتهاند یا از وظایفشان توسط رئیس جمهور برکنار شدهاند یا مجبور به استعفا شدهاند.»
آقای اتمر افزود به دلایل امنیتی از ذکر نام این 12 چهره سرشناس که در پستهای وزیر مشاور، معین و والی در نظام خدمت میکردند و اکنون برکنار شدهاند، خودداری میکند.
مشاور پیشین امنیت ملی به عنوان مثال به برکنار استاد محمد محقق، معاون دوم رئیس اجرایی، از سمتش اشاره کرد و گفت پست معاون دوم رئیس اجرایی در موافقتنامه سیاسی که براساس آن حکومت وحدت ملی شکل گرفت، به صراحت بیان و در اختیار آقای محقق گرفتهاست و رئیس جمهور حق عزل ایشان را ندارد.
آقای اتمر گفت: «سه نفری که در ریاست اجرایی حضور دارند، هرکدام به سه تیم انتخاباتی مختلف پیوستهاند و اینکه چرا تنها استاد محقق برکنار میشود سئوال برانگیز است.»
به گفته حنیف اتمر، قانون اساسی به رئیس جمهور حق عزل و نصب را میدهد اما رئیس جمهور حق ندارد آن را با سلیقهی سیاسی خود ادغام کند.
مشاور پیشین امنیت ملی خطاب به رئیس جمهور غنی پرسید: «آن عدالتی که از آن سخن میگفتید، کجاست؟»
حنیف اتمر در بخش دیگری از سخنان انتقادی خود افزود حکومت تنها به برکناری چهرههای سرشناس تیم صلح و اعتدال از وظایفشان اکتفا نکرده و نیروها و امکانات امنیتی آنها را پس گرفتهاست.
آقای اتمر گفت: «این چهرههای سرشناس همان کسانی بودند که در جنگ با تروریزم، القاعده و داعش همکار حکومت بودند و در این راستا جانها و زندگی خود را به خطر انداختند.»
حنیف اتمر افزود حکومت با پسگیری امکانات و نیروهای امنیتی از این چهرهها در حقیقت جانهای آنها را به خطر انداختهاست.
این کاندید انتخابات ریاست جمهوری افغانستان گفت: «حکومت به طور ظالمانهای، خصوصیسازی نظام را در پیش گرفتهاست.»
استفاده از قوه قهریه علیه مخالفان سیاسی
آقای اتمر تأکید کرد حکومت وعده سپرده بود بعد از قضیه قومندان قیصاری دیگر از قوه قهریه به طور غیرمسئولانه و غیرقانونی علیه هیچ کس استفاده نکند، اما همین حکومت با استفاده از قطعه خاص ضد تروریزم خانه جنرال جرأت از هواداران تیم صلح و اعتدال را محاصره کرد و اگر در این میان خونریزی اتفاق میاتفتاد، شخص رئیس جمهور مسئول ردیف اول آن حادثه به شمار میرفت.
حنیف اتمر گفت: «جنرال جرأت تمام زندگی خود را صرف جهاد و خدمت به حکومت کردهاست. پنج سال پیش و در جریان انتخابات ریاست جمهوری گذشته زمانیکه یک عده اوباش در کاپیسا ظهور کردند و مانع برگزاری انتخابات شدند، همین جنرال جرأت رفت و آنها را نابود ساخت و شرایط را مهیا کرد تا آراء به نفع رئیس جمهور غنی به صندوقها انداخته شود.»
آقای اتمر افزود حال که جنرال جرأت به تیم صلح و اعتدال پیوسته، حکومت به طور غیرمسئولانه از قوه قهریه علیه او استفاده میکند و امکانات و نیروهای امنیتی که محافظ جان وی است را از او پس میگیرد.
مشاور پیشین امنیت ملی گفت: «اقدامات غیرقانونی و خلاف اصول جوانمردانه حکومت، افغانستان را به بحران نزدیک ساختهاست.»
قابل ذکر است محمد حنیف اتمر، نامزد تیم انتخاباتی صلح و اعتدال، دلیل استعفایش از پست مشاور امنیت ملی را اختلاف دیدگاه با رئیس جمهور غنی اعلام کرد.
در تیم انتخاباتی صلح و اعتدال، محمد یونس قانونی معاون اول و محمد محقق معاون دوم است.
آقای محقق و یونس قانونی نیز قبلا در واکنش به اقدامات حکومت در عزل و نصبهای اخیر، آنها را کنار زدن رقبای سیاسی رئیس جمهور عنوان کرده بودند.