به گزارش رها، جیمز متیس وزیر دفاع امریکا پس از آنکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از “بازنشستگی” وی خبر داد از مقامش استعفا کرد.
آقای ترامپ در حساب توئیتری خود نوشته جیمز متیس تا پایان ماه فوریه یعنی حدود دو ماه دیگر “بازنشسته” خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا از جایگزین آقای متیس صحبتی نکرده است اما گفته وزیر بعدی به زودی تعیین خواهد شد.
آقای ترامپ نوشته است: ژنرال متیس برای وادار کردن متحدان آمریکا در ادای سهمشان ازتعهدات نظامی خود کمک بزرگی به من بود.”
تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه با انتقاد گسترده در آمریکا و میان متحدان این کشور روبرو شده است.
اعلام استعفای جیمز متیس درست یک روز بعد از اعلام این تصمیم نشانه اختلاف نظر وزیر دفاع آمریکا با رئیس جمهوری است.
ژنرال متیس در استعفانامه خود اشارهای به سوریه نکرده است اما نوشته ۴ دهه فعالیت و تجربه در ارتش آمریکا به او آموخته که آمریکا در کنار احترام گذاشتن به متحدانش باید از تمام ابزارهای لازم برای دفاع از منافع مشترک خود و متحدانش استفاده کند.
او در این نامه تأکید کرده “آمریکا باید در مقابل کشورهایی که منافع استراتژیکشان روز به روز تنش بیشتری با آمریکا ایجاد میکند عزمی راسخ و رویکردی روشن داشته باشد و درحالی که کشورهایی چون چین و روسیه به دنبال پیاده کردن مدل اقتدارگرایانه خود در کشورهای جهانند آمریکا باید همه تلاش خود را برای دفاع همه جانبه در این زمینه انجام دهد.”
وزیر دفاع آمریکا با شرح این مواضع گفته از آنجا رئیس جمهوری آمریکا حق دارد در زمینه این موضوع و دیگر موضوعات، وزیر دفاعی همفکر با خودش داشته باشد از سمت خود استعفا میدهد.
احتمال خروج نظامیان امریکایی از افغانستان
در همین حال رسانههای آمریکا خبر دادهاند کاخ سفید از وزارت دفاع خواسته است گزینههای موجود را برای خروج همه یا بخش قابلتوجهی از نیروهای آمریکایی از افغانستان تهیه کند.
مقامهای وزارت دفاع آمریکا به شبکه خبری ان.بی.سی گفتهاند قرار است این طرحها کمی بعد از سال نو میلادی به رئیس جمهوری ارائه شود.
ان.بی.سی به نقل از این مقامها تأکید کرده هنوز تصمیمی گرفته نشده اما آقای ترامپ میخواهد گزینههای خود برای خروج نیروهایش از افغانستان را بررسی کند.
ژنرال متیس به حفظ حضور نیر.های نظامی آمریکا در افغانستان معتقد بود و آن را اهرمی برای پیشبرد تلاشهای دیپلماتیک جهت رسیدن به صلح میدانست.
این درحالی است که اوایل هفته گذشته زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در ابوظبی با نمایندگان طالبان درباره راههای پایان جنگ در افغانستان گفتگو کرد. در این گفتگوها مقامهایی از عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز حاضر بودند.
روز پنجشنبه خالد بن سلمان، برادر ولیعهد عربستان که سفیر این کشور در آمریکاست در حساب توئیتری خود نوشت مذاکرات ابوظبی “نتیجهبخش” بودهاند و “نتایج مثبتی” را در آغاز سال میلادی آینده به همراه خواهند آورد.
با وجود این خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد سابق در وزارت خارجه آمریکا که از این موضوع مطلع است میگوید نمایندگان طالبان پیشنهاد آتش بس را که از سوی آقای خلیلزاد ارائه شده بود رد کردهاند از آمریکا خواستهاند که بر خروج از نیروهایش از افغانستان تمرکز کند.
به گفته این مقام آمریکایی درخواست کاخ سفید برای بررسی طرحهای خروج نیروهایش از افغانستان میتواند برای دادن پیامی به نیروهای طالبان باشد.
تصمیم عجولانه ترامپ برای خروج نیروهای امریکایی نه تنها کمکی به تلاش های صلح نمی کند بلکه اوضاع را خراب تر می کند.