دفتر ریاست جمهوری در خبرنامه ای نوشته است که محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور، قربانقلی بردی محمدف رئیس جمهور ترکمنستان، شاهد خاقان عباسی صدراعظم پاکستان و مبشر جاوید اکبر وزیر دولت هند در امور روابط خارجی ظهر امروز در مراسم افتتاح کار پروژۀ تاپی اشتراک و سخنرانی کردند.
در مراسمیافتتاح کار پروژۀ تاپی که در سالون مولانا جلال الدین محمد بلخی شهر هرات برگزار گردید، برعلاوه هیئتهای کشورهای عضو تاپی، سفرا و دیپلماتهای کشورهای مختلف مقیم افغانستان، هیئتهای بلند رتبۀ کشورهای منطقه، رؤسا و اعضای شورای ملی، شخصیتهای سیاسی و ملی کشور نیز اشتراک داشتند.
محمد اشرف غنی ضمن خوش آمدگویی به سران کشورهای عضو تاپی و دیگر مهمانان حاضر در این مراسم گفت: «من منحیث یک افغان این روز خجسته را به تمام افغانها و به مردم ترکمنستان، پاکستان و هندوستان مبارک میگویم.»
وی افزود که امروز هرات پیام احیای مجدد و پیام امید را به منطقه میدهد و این پروژه تنها پروژه گاز نیست بلکه برق، فایبر نوری و خط آهن را نیز در بر خواهد داشت.
رئیسجمهور تصریح کرد «پیام ما پیام همکاری منطقوی است و مردم ما تعهد واضح دارد تا در کنار نیروهای امنیتی خود در راستای سرعتبخشیدن کار و تأمین امینت این پروژه همکاری همه جانبه نمایند.»
وی اضافه کرد که این پروژه از ولایت هرات آغاز شده است و به فراه، نیمروز، هلمند و کندهار و از این مسیر به پاکستان و در نهایت به هند توسعه خواهد یافت.
محمد اشرف غنی خاطرنشان ساخت که هرات چهار راه آسیا بوده و منحیث چهار راه آسیا همچنان باقی خواهد ماند و دروازههای هرات نمایندگی از ارتباطات وسیع آن میکند.
رئیسجمهوری کشور با اشاره به اهمیت پروژههای بزرگ زیربنایی گفت که انتقال لین برق ۵۰۰ کیلوولت از ترکمنستان به پاکستان از طریق افغانستان باعث میشود دو حوزه عظیم اقتصادی افغانستان (هرات، کندهار) با هم وصل شوند.
رئیس جمهور گفت که تاپی دسترخوان مردم را تغییر خواهد داد و مردم ما را به رفاه و آرامش میرساند و نیز زمینه افزایش عواید و کاریابی را به شهروندان ما فراهم می سازد.
وی تقویت مناسبات منطقه یی را مهم قلمداد نموده گفت: «همکاریهای منطقه یی، ما را از فقر به ثروت میرساند و اضافه کرد که هر افغان پروژۀ تاپی را از خود می داند و اطمینان می دهم که افغانستان از هیچ اقدامی در راستای عملینمودن این پروژه کوتاهی نخواهد کرد.»
آقای غنی اضافه کرد: «ما هرگز اسیر گذشته نمی شویم و آینده نگر میباشیم، با هیچ کشوری دشمنی نداریم و منافع ملی برای ما اولویت دارد و ما میخواهیم که در محور همکاری های منطقه یی قرار گیریم.»
رئیس جمهور محمد اشرف غنی از تلاش های رئیس جمهور قربانقلی بردی محمدوف بخاطر عملی نمودن به موقع پروژۀ تاپی تشکر کرد.
سپس، قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهوری ترکمنستان در صحبتی گفت که پروژۀ تاپی و سایر پروژههای مربوط به آن نمونه های از همکاری میان کشورهای منطقه به شمار میرود و این پروژه فرصت های خوبی برای ارتباطات بین المللی در عرصه اقتصاد و تجارت را فراهم مینماید.
رئیس جمهور ترکمنستان گفت: من باورمندم که چنین پروژه های زیربنایی در رشد اقتصاد افغانستان تاثیرات مثبت و همه جانبه خواهد داشت و افغانستان را در عرصه رسیدن به صلح و ثبات کمک می نماید.
بردی محمدوف علاوه کرد که ترکمنستان منحیث یک کشور دوست و همکار با دولت و مردم افغانستان اطمنان میدهد که در عرصه رشد اقتصاد و حمایت های همه جانبه این کشور همکار خواهد بود.
وی نقش پروژه مذکور را در راستای کاریابی موثر خواند و تأکید ورزید که عملی نمودن چنین پروژه ها روابط میان اقوام و مملکت های منطقه را توسعه بیشتر خواهد بخشید.
متعاقباً شاهد خاقان عباسی صدراعظم پاکستان در مورد اهمیت پروژۀ تاپی صحبت کرده ضمن تبریک افتتاح کار این پروژه گفت: «تاپی یک قرن پیش رویا بود که امروز عملی شده است و میتواند وضعیت کشورهای منطقه را تغییر دهد.»
وی افزود که افغانستان در پروژۀ تاپی نقش مرکزی دارد و من از رئیس جمهورغنی که تعهد اساسی در عملی شدن این پروژه داشتند، اظهار امتنان می نمایم. صدراعظم پاکستان معتقد است که تاپی باعث تقویت روابط میان کشورهای منطقه می گردد.
صدراعظم پاکستان اطمینان داد که در راستای عملی شدن تاپی تعهد کامل دارد و نیز گفت که پاکستان در جهت تأمین صلح و ثبات متعهد می باشد. به باور او کامیابی افغانستان، کامیابی پاکستان و امنیت افغانستان برابر است به امنیت پاکستان.
در ادامه، مبشر جاوید اکبر وزیر دولت هند در امور روابط خارجی صحبت کرد و افتتاح کار عملی پروژۀ تاپی را تبریک گفت. وی با اشاره به اهمیت روابط میان افغانستان و هند گفت: سلسله چشتیه و نقشبندیه روابط دو کشور را شکل داده است.
وی افزود که تاپی مسیری است که می تواند زندگی مردمان کشورهای منطقه را تغییر دهد و این پروژه رشد اقتصاد و ختم فقر خواهد بود. وزیر دولت هند در امور روابط خارجی گفت که افغانستان قلب آسیاست و مقاومت این کشور در برابر مشکلات، یک معجزه است.
وزیر دولت هند در امور روابط خارجی اضافه نمود که باید در کنار برنامه های اقتصادی در مقابل تروریزم نیز مبارزه شود و هند نقش خود را در همه زمینه ها به گونۀ همه جانبه ایفا خواهد کرد.
گفتنی است که امروز خط آهن تورغندی نیز طی مراسمی با حضور داشت هیئت های دوجانب افتتاح شد و قرار است همزمان با پروژۀ تاپی، پروژههای لین انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت، خط آهن و فایبر نوری مورد تطبیق قرار گیرد.