درگیری های افغانستان در سال 2018 افزایش می یابد؟
اما برخی ها هشدار می دهند که بن بست جنگ 16 ساله در افغانستان چهره خشونت باری به خود گرفته است.
پیش از این همواره در ماه های فصل سال درگیری ها در کشور کاهش می یافت، که این امر در سال جاری این طور نبوده و جنگجویان طالبان و حتی داعش در واکنش به افزایش حملات هوایی نیروهای افغان و آمریکا خواب راحت را از ساکنان کشور در فصل های سرد نیز ربوده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا پس از اعلام استراتژی اش برای افغانستان به نیروی هوایی اش نیز دستور داد تا عملیات بیشتری علیه مواضع مخالفان مسلح راه اندازی کنند.
برید جنرال «لنس بانچ» که مسئولیت حملات هوایی در افغانستان را در آینده به عهده خواهد داشت می گوید: «وقت بازی تمام شده است. حملات افزایش می یابند.»
او افزود: «سیاست جدید قطعا بازی را تغییر خواهد داد و طالبان نیز این را درک کرده اند.»
آمریکا هم اکنون سرباز و تجهیزات هوایی بیشتری به افغانستان اعزام می کند؛ که پس از خروج این نیروها و تجهیزات از عراق و سوریه، میدان نبردی جدید در افغانستان یافته اند. همچنین، آمریکا در عین زمان در حال توانمندسازی ظرفیت هوایی کشور می باشد.
هواپیماهای آمریکایی در سال 2017 در سراسر کشور به طور مجموع 4،361 بمب پرتاب کردند؛ رقمی که بیشتر از کل تعداد بمب های 2015 و 2016 می شود.
آمریکا با کمک بمب افکن های بی 52 هم اکنون کمپاین هوایی اش علیه گروه های مسلح را تا نواحی دوردست در شمال شرق افغانستان رسانده است؛ جایی که جنگجویان گره اسلامی ترکستان شرقی گاها فعالیت دارند، و چین می گوید این گروه علیه خاک این کشور فعالیت می کند.
جنرال «جیمز هیکر» فرمانده عملیات هوایی ناتو در افغانستان می گوید: «زمان هایی که شما فصل های مشخصی برای نبرد داشتید، دیگر تمام شده است.»
“نقطه بی بازگشت”
جنگجویان مسلح با طرح ریزی و اجرای حملات تروریستی مرگباری در سراسر افغانستان بخصوص کابل، واکنش توام با خشونت باری را در پاسخ به افزایش حملات هوایی از خود نشان داده اند.
مرکز تحقیقات تروریسم در واشنگتن می نویسد گروه طالبان که بزرگترین گروه شورشی در افغانستان است، تنها در ماه گذشته میلادی مسئولیت 472 حمله را به عهده گرفت، که رقمی بی سابقه بوده است.
این مرکز علاوه می کند: «با ترکیب فعالیت های گروه تازه آمده داعش که فعالیت هایش را فراتر از نقاط شرقی افغانستان گسترش داده، می توان گفت که افغانستان هم اکنون به نقطه ی بدون بازگشت رسیده است.»
«مایکل کوگلمن» عضو مرکز تحقیقات مبارزه علیه تروریسم واشنگتن می گوید: «افزایش درگیری ها خبر از سالی خونین می دهد.»
در افغانستان معمولا پیش از این فصل نبرد در اوایل بهار شروع می شد و تا اوایل شروع فصل های سرد سال بخصوص زمستان ادامه می یافت، که عملا نبرد در آن ماه ها دشوار بود.
اما طالبان طی سال های اخیر فعالیت هایشان را حتی در ماه های سرد سال نیز ادامه داده اند.
برهان عثمان تحلیل گر ارشد در مرکز بحران بین الملل می گوید: «این زمستان بدترین زمستان بوده است. افغانستان در این زمستان شاهد خشونت های بسیار بیشتری نسبت به سایر زمستان ها از سال 2001 تاکنون بوده است.»
“افزایش بن بست”
یکی از حملات مرگبار زمانی اتفاق افتاد که درست سه هفته پیش پنج مهاجم مسلح به هوتل انترکانتیننتال شهر کابل حمله کردند. دقیقا یک هفته پس از این رویداد، عامل انتحاری یک موترآمبولانس مملو از مواد منفجره اش را در قلب کابل منفجر کرد. 103 تن در این رویداد جان باخته و 235 تن دیگر زخمی شدند. طالبان مسئولیت هر دو رویداد را به عهده گرفت.
«کیت کلارک» تحیلیل گر ارشد شبکه تحلیل گران افغانستان می گوید: «به نظر می رسد که بن بست فزاینده مشترکی وجود دارد؛ زیرا هر دو جناح سعی دارند خود را با تاکتیک های جناح مقابل مطابقت بدهند.»
این زمستان، جنگجویان طالبان بجای اینکه به پاکستان برگشته و بر سازماندهی مجدد خود فکر کنند، در میدان های نبرد در افغانستان باقی ماندند. موضوعی که پاکستان آن را رد می کند.
عتیق الله امرخیل تحیلی گر نظامی و جنرال بازنشسته کشور به خبرگزاری فرانسه می گوید: «به جنگجویان طالبان گفته شده که بجای بازگشت به مرزها، به جلو پیش بروند.»
«مولوی احمد» یک فرمانده طالبان در ولایت هلمند نیز به خبرگزاری فرانسه گفت: «یک سال شده که به پاکستان نرفته ام، و امسال نیز نمی روم.»
این افزایش خشونت ها و درگیری ها امید برای کشاندن طالبان به میز مذاکرات به این زودی ها را کمرنگ کرده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ماه گذشته و بدنبال حملات گسترده در افغانستان گزینه صحبت با طالبان را رد کرد.
این در حالیست که سران واشنگتن امیدوارند بتواند روزی طالبان را به میز مذاکرات بکشانند.